Molnár Gyula és Karácsony Gergely Erdélyben kampányolt

Az MSZP elnöke azt mondta Erdélyben: a magyar baloldal újra akarja építeni a kárpát-medencei magyarsághoz fűződő viszonyát. Molnár Gyula és Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje közös lakossági fórumot tartott  Kolozsváron, mint arról a Városi Kurír tegnap élőben beszámolt.

A magyar baloldal egy új típusú viszonyt akar kialakítani a kárpát-medencei magyarsággal, amely a szerzett jogok megtartásán és a támogatáspolitika átláthatóságán alapul – hangoztatta Molnár Gyula, az MSZP elnöke szombaton Marosvásárhelyen, Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, és Markó Bélával, az RMDSZ volt elnökével közösen tartott sajtóértekezletén.

Az MSZP elnöke szerint egy kiszámíthatóbb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb nemzetpolitikával, egy “sokkal nyugodtabb hanggal” több eredményt lehet elérni.

“Akkor lesz jobb a Kárpát-medencei magyarságnak, ha abban az országban amelybe a történelem kényszerítette őket állampolgárként, az ottani kormányok készek, képesek olyan kisebbségpolitikát folytatni, amelyik számukra kedvező, s az anyaország pedig képes arra, hogy olyan szomszédságpolitikát folytasson, hogy a mindenkori kormánnyal jóba van és tudja segíteni a kisebbségeket” – magyarázta pártja álláspontját Molnár Gyula.

Az MSZP üdvözöli, hogy jelentősen nőtt a határon túli magyar szervezetekhez juttatott hazai források értéke, ezt nem kívánja csökkenteni, de a támogatási rendszer “megszűnt átláthatóságát” nyílt pályáztatási rendszerrel akarja helyreállítani.

Az ellenzéki párt elnöke megerősítette: ha sikerül kormányra jutniuk, a határon túli magyarok szavazati jogát fenntartanák, és a “több részvétel” irányába módosítanák.

Karácsony Gergely is azt hangsúlyozta: bár “vannak hangok” az ellenzéki táborban, amelyek megvonnák ezeket a szerzett jogokat határon túli magyar közösségektől, ő határozottan kiáll a választójog megtartása mellett. Kifejtette, hogy szerinte úgy kellene átalakítani ezt a jogot, hogy a határon túliak a közösségeik által állított jelöltek közül választhassanak.

A Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje elhárította azt az újságírói felkérést, hogy Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének kijelentését kommentálja, aki korábban azt mondta: az erdélyi magyarság érdeke a Fidesz-KDNP újraválasztása. Karácsony Gergely szerint Kelemen Hunor “felelősen gondolkodik”, neki pedig nem tiszte szavait kommentálni, de éppen azért érkeztek Erdélybe, hogy maguk is kiépítsék kapcsolataikat, és olyan partnereket találjanak, akikkel közösen tudnak gondolkodni, hogy tudja a magyar baloldal segíteni a nemzeti összetartozás közös ügyét.

A Kós Károly Akadémia marosvásárhelyi székházában tartott sajtóértekezleten házigazdaként Markó Béla volt RMDSZ-elnök kifejezte meggyőződését, hogy a határon túli magyarság helyzetét nem lehet pártpolitikai szempontok szerint megközelíteni, a nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség, az erdélyi magyarságnak pedig a teljes magyarországi politikai élet támogatására szüksége van.

Kelemen Hunor: az erdélyi magyarok tudják, kire szavaznak

Az RMDSZ elnöki szerint felesleges az MSZP és a PM vezetőinek Erdélyben kampányolniuk, mert az erdélyi magyarok tudják, kire szavaznak.

A Maszol.ro kolozsvári hírportál szombati beszámolója szerint Molnár Gyula MSZP-elnök, valamint Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje pénteken Kolozsváron vett részt közéleti fórumon, amely után vacsorára hívta meg Kelemen Hunort.

Az RMDSZ elnöke a találkozóról a Maszolnak azt mondta: “aki velünk találkozni akar és kíváncsi a véleményünkre, azzal mi találkozunk. Ez a magyarországi politikai pártokra kettő kivételével érvényes: sem a Jobbikkal, sem a Demokratikus Koalícióval nem tartunk fent intézményes kapcsolatot, és ezt nem is tartom ebben a pillanatban lehetségesnek”.

A politikus tájékoztatása szerint a találkozón a román-magyar viszony alakulásáról, az erdélyi magyar közösség törekvéseiről volt szó. Kelemen Hunor megismételte a szövetség álláspontját a magyarországi választásokról: az RMDSZ a Fidesz-KDNP nemzetpolitikáját jónak és folytatandónak tartják.

“Megkérdezték, hogy szerintünk mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom: az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak” – idézte fel az RMDSZ elnöke a vacsorán elhangzottakat.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Ki szavazhasson áprilisban? – Markáns vélemények röviden

3 hozzászólás

 • 2018.02.03 - 18:00
  Közvetlen hivatkozás

  Immár végképp egyértelművé vált, hogy a Kelemen Hunor-féle RMDSZ a Fidesz fizetett ügynöke…
  Nemcsak arról van szó, hogy miközben Kerlemen “nemzetpolitikát” emleget, köp a magyarországi magyarok érdekeire, hanem arról is, hogy köp a romániai magyarok valóságos érdekeire. Mert nem lehet utóbbiak tényleges érdeke az, hogy Magyarországon továbbra is a teljesen gátlástalan, folyamatosan hazudozó és rágalmazón uszító bűnszervezet maradjon hatalmon.
  Lehet például olyat mondani, hogy az RMDSZ nem áll szóba a Demokratikus Koalícióval, de eljön az idő, amikor a IV. Magyar Köztársaság nem fog szóba állni a Kelemen Hunor-félékkel és szervezeteikkel.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük