Molotov-koktélt dobtak egy kárpátaljai magyar szervezet irodájára

Ismeretlenek vasárnap hajnalban gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában, a megyei rendvédelmi szervek azonnal reagáltak az esetre.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI-nek telefonon megerősítette, hogy garázda cselekményt követtek el a KMKSZ ungvári székháza ellen a hajnali órákban. Az épületben komolyabb kár nem keletkezett.

“Nagyon örülök annak, hogy a rendvédelmi szervek igen operatívan reagáltak a történtekre” – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a történteket a hatóságok gyorsan kinyomozzák, és az eset nem okoz kárt az ukrán-magyar kapcsolatokban.

(Forrás: MTI)

Az MSZP elítéli a kárpátaljai magyarságot ért támadást

A Magyar Szocialista Párt elítéli az erőszak minden formáját, így a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség épületét ért vasárnapi támadást is. Szolidárisak vagyunk a támadást elszenvedett politikai szervezettel, illetve a kárpátaljai magyar közösség minden tagjával – írja közleményében Mesterházy Attila, a szocialista párt országgyűlési képviselője.

A támadás egyértelműen szélsőséges politikai erők megnyilvánulása, amelynek teret enged a mindkét országban tapasztalható nacionalista politika. A nemzetállami érdekek érvényesítése és a szélsőjobboldallal történő összekacsintás itthon jól eladható politikai üzenet, de ennek látható következményei vannak a szomszédos országokban, így Ukrajnában is. Emellett a magyar kormányfő milyen alapon várhatja el az ukrán szélsőségesek visszaszorítását, hiszen ő volt az egyetlen európai politikus, aki nem ítélte el az Ukrajnát lerohanó Oroszországot?

Vissza kellene végre térni az európai értékek alapján történő politikához, a szomszédsági kapcsolatok megerősítéséhez, illetve a külgazdasági érdekek mellett, nemzetpolitikai érdekeink érvényesítéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük