Momentum: a 2023-as költségvetésben megy minden ugyanúgy tovább, ahogy eddig - Városi Kurír

Sorting by

×

Momentum: a 2023-as költségvetésben megy minden ugyanúgy tovább, ahogy eddig

Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője napirend előtt mondta el szűzbeszédét az Országházban. Az újbudai képviselőnő felidézve berlini egyetemi tanulmányait arról beszélt, hogy azért jött haza, mert tudta, hogy Magyarországért szeretne dolgozni.

Hirdetés

Mert úgy éreztem, nekem itt van a közösségem, itt van dolgom

“A minap Balatonaligán jártam, ahol Mészáros és Tiborcz a Balaton egyik leggyönyörűbb partszakaszát teszik éppen tönkre. Ismerős ez a történet Újbudáról, a Kopaszi-gátról, a Hamzsabégi sétányról és az ország megannyi szegletéből, ahol újra és újra a beton győz a természet, a kapzsiság pedig a jövőnk fölött. A tóparttól pár száz méterre, az aligai vasútállomáson egy emlékmű Széchenyiről, a Déli vasút megálmodójáról emlékezik meg, aki azt mondta: +Nem hal meg az, ki milliókra költi dús élete kincsét, ámbár napja múl+. Önöknek megadatott a lehetőség, hogy hasonló örökséget teremtsenek (nem a családjuknak, hanem a magyarok közösségének), ehhez képest, amit tesznek, az az, hogy a milliókat – a köz kárára – saját dús életükre költik. Széchenyi mondta azt is, hogy +egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.+ Hát, azt hiszem, ez az idézet sem jut majd gyakran eszébe 150 év múlva senkinek a Fidesz kormányzásáról, hiszen nincs egyetlen mutató sem, amely alapján büszkék lehetnének az oktatásért végzett munkájukra.”

Orosz Anna elmondta, a 2023-as költségvetésből kristálytisztán látszik, hogy megy minden tovább, ahogy eddig, nem lesz érdemi béremelés a pedagógusoknak, az ápolóknak, nem lesz méltányos adópolitika, igazságos közteherviselés.

“Közben kijött a 2023-as költségvetési törvény-javaslat, amelyből egyetlen egy dolog tisztán látszik. Megy tovább minden ugyanúgy, mint eddig. Nem lesz érdemi béremelése a pedagógusoknak és az ápolóknak, nem lesz méltányos adópolitika, igazságos közteherviselés sem. Különadókat (vagy ahogy Önök Marx után szabadon nevezik, extraprofitadót) vetnek ki, hogy a vállalatok mögé bújva tereljék magukról a felelősséget abban, hogy mennyire nehéz lesz a válság, az infláció, a drága euró következményeit elviselnie a legtöbb embernek. Apropó euró: ennek a költségvetésnek egyenes következménye, hogy Önök szembemennek a magyar emberek 70%-ának akaratával, mert nem dolgoznak az Euró mihamarabbi bevezetésén.”

Momentum

Az extraprofitadóról azt mondta, a kormány a vállalatok mögé bújva terheli át annak felelősségét, hogy a következő időszak nehéz lesz az embereknek. A kormány igazi nagy bűnének tartotta azt, hogy több százezer fiatalt és időst üldözött el külföldre, akinek soha nem mondta, hogy maradjon itthon.

“Én azért állok ma itt és mondom első parlamenti felszólalásomat, mert április 3-án az újbudiak többsége nekem szavazott bizalmat az országgyűlési választáson. Ezzel a felhatalmazással amellett teszek hitet, hogy a következő négy évben minden olyan dologgal szemben ki fogok állni, amely ütközik az én és a Momentum értékeivel. Én itt leszek, és odaadással, kitartással fogok dolgozni egy olyan Újbudáért és Magyarországért, ahol végre mindenki itthon érezheti magát.”

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára gratulált a képviselőnek, hogy befejezte egyetemi tanulmányait, mert ez a frakciójában nem mindenkiről mondható el. Az Újbudáról parlamentbe jutott momentumos politikustól azt kérte, mondjon határozott nemet a kelenföldi szolgáltató és kereskedelmi központ privatizációjára.

Az extraprofitadóval kapcsolatban a német baloldaliak ezzel kapcsolatos új törvényjavaslatára hívta fel a figyelmet. A Momentum mindig igazodni szokott, Brüsszelhez és Berlinhez is, fogadják el, ha ezt javasolják az elvtársaik Berlinben – hangoztatta.

Az építési ügyekről azt mondta, Magyarországon a jogszabályok mindenkire azonos módon vonatkoznak.
Elmondta, a Momentum bár korábban nem akart, mégis felkéredzkedett a Gyurcsány-listára, Gyurcsány hátán került a parlamentbe.

Forrás: Momentum / MTI

Orosz Anna is átveszi a mandátumát

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.