Montenegró legyőzésével elődöntős a címvédő férfi vízilabda-válogatott az Európa-bajnokságon

A magyar férfi vízilabda-válogatott 11-8-ra legyőzte a legutóbb bronzérmes montenegrói csapatot a Splitben zajló 35. Európa-bajnokság keddi negyeddöntőjében.

A csapatkapitány Jansik Szilárd öt góllal vette ki a részét a diadalból

Varga Zsolt annak a 13 játékosnak szavazott bizalmat, akik hat napja történelmi, kilencgólos vereséget mértek az olimpiai bajnok szerbekre a csoportküzdelmek során, azaz Ágh György és Vadovics Viktor maradt ki a meccskeretből.

A magyar csapat rögtön emberelőnyt kapott első támadásakor, és egy nagyszerűen kijátszott figura végén Molnár Erikpasszát Német Toni húzta a montenegrói kapuba, de a rivális szintén kihasználta az első fórját. Ezt követően pontatlan lövések, rossz bejátszások jellemezték a játékot, a Pro Reccóval Bajnokok Ligája-győztes Zalánki Gergőnek még megúszásból sem sikerült betalálnia, mert a keresztlécre bombázott. A remek védekezést és Vogel Soma bravúros védéseit kihasználva aztán Angyal Dániel távoli és Konarik Ákos közeli bombájával sikerült két góllal elhúzni.

A második felvonásban a magyar csapat nem tudta gólra váltani a második fórját, de sokáig az ellenfél sem tudott szépíteni, mert a blokkok tökéletesen működtek, Vogel pedig továbbra is minden védhető labdát hárított, viszont Durdic ötméteresével szemben már a ferencvárosi kapus is tehetetlen volt. Jansik Szilárd létszámfölényben visszaállította a kétgólos különbséget, majd a nagyszünet előtti percekben mindkét gárda egy-egy büntetőből volt eredményes, illetve Montenegró fórból is, így 5-4-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző a meccs felénél.

A fordulást követően Vogel Soma egy támadáson belül három védéssel kezdett

Ezt viszont sokáig nem sikerült kihasználni, mert Zalánki kétszer egymás után a kapufát találta telibe, ugyanakkor Jansik egy jól bejátszott labdát már a hálóba lőtt. Bár Montenegró továbbra is képtelen volt akcióból gólt szerezni, viszont előnyből ismét minimálisra csökkentette a különbséget. Amíg Zalánki hetedik lövéséből sokadjára forgácsolta szét a kapufát, addig Jansik megúszásból harmadik kísérletéből harmadszor volt eredményes, így 7-5-ről kezdődhetett a zárónegyed.

Zalánki egy pillanatra sem bizonytalanodott el, addig próbálkozott, mígnem nyolcadjára elképesztő bombagólt lőtt az utolsó nyolc perc kezdetén, Mahercz Krisztián találatával pedig először vezetett négy góllal a magyar csapat. A riválist az törte meg végleg, amikor Vogel a harmadik montenegrói ötméterest már kivédte. Innentől jószerivel csak a különbség volt kérdéses, a hajrában ugyan Montenegró az első két akciógóljával szépített, de a mezőny legjobbja, Jansik két demoralizáló ejtéssel válaszolt, így a végén már nem kellett izgulni.

Vigvári Vendel Csaba, Konarik Ákos, Nagy Ádám és Német Toni (b-j) a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának negyeddöntőjében, a Magyarország – Montenegró mérkőzésen Splitben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A júliusban kinevezett Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese sikerével kijutott a 2023-as, fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, melyre a legjobb három, kvótával nem rendelkező gárda szerez indulási jogot a kontinensviadalról.

Varga Zsolt: a modern vízilabda kulcsa a jó védekezés

Ahogy a szerbek elleni csoportrangadón, úgy kedden a Montenegró elleni Európa-bajnoki negyeddöntőben is a védekezést nevezte a győzelem kulcsának Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

“Ez a jó védekezés a kulcsa a modern vízilabdának. Ezt kell a magyar tradíciókkal ötvözni” – jelentette ki a játékosként olimpiai bajnok szakvezető arra reagálva, hogy a negyedik negyed közepéig nem kaptak akciógólt a tanítványai.

“Támadásban ma zötykölődött a gépezet, legalábbis a szerb meccshez képest. A végén ugyan hátul is kaptunk egy-két elkerülhető gólt, ezért kértem időt, amikor négy gólról kettőre olvadt az előnyünk, erre jól is reagáltak a fiúk.”

Varga Zsolt szerint nagy öröm a célkitűzés, azaz a négy közé kerülés teljesítése, tekintve, hogy “ez még nem egy összeszokott, hanem egy újjáépülő csapat”. Kiemelte, az eredménynél is fontosabb, hogy a válogatott, amely “óriási szívvel mindenen átment”, ismét csapatként funkcionál.

“A spanyolokat tartom jelenleg a legjobbnak, mert a leggyorsabb, legösszeszokottabb gárda, de minden együttesnek van gyenge pontja” 

– mondta Varga a várható ellenfélről, amely a spanyol-görög meccs továbbjutója lesz.
Vogel Soma
Vogel Soma (k) és a montenegrói Vladan Spaic (j) a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának negyeddöntőjében, a Magyarország – Montenegró mérkőzésen Splitben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A csapatkapitány Jansik Szilárd a jó blokkokat, a sok labdaszerzést és a kapus Vogel Soma remek védéseit tartotta kulcsfontosságúnak a 11-8-ra megnyert meccsen.

“Meglett az eredménye, hogy Izrael ellen pihenhettem, pedig féltem, hogy a hat nap túl sok lesz mérkőzés nélkül. Mindig más szerzi a gólokat, más neve mögött szerepel a legnagyobb szám” – mondta saját teljesítményéről az öt góljával a mezőny legeredményesebb játékosa.

“Ma örülünk, de holnaptól újra dolgozunk. Megyünk tovább, nincs megállás, mert a négy között nagy csata vár ránk.”

A 17 kapura tartó lövésből kilencet kivédő Vogel Soma nagyon szerényen csak annyit mondott, hogy “jó védekezés nélkül nincs jó kapusteljesítmény”.

A címvédő és olimpiai bronzérmes magyarok a csütörtöki elődöntőben a spanyol-görög párharc győztesével találkoznak a spliti Európa-bajnokságon.

Vízilabda Európa-bajnokság, férfiak

Negyeddöntő:

Magyarország-Montenegró 11-8 (3-1, 2-3, 2-1, 4-3)
Gól:
 Jansik 5, Manhercz 2, Német, Angyal, Konarik, Zalánki 1-1, ill. Durdic 2, Averka 2, Perkovic 2, Radovic, Spaic.

Forrás: MVLSZ / MTI

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Bravúros győzelem a szerbek ellen, ám Varga Zsolt figyezmeztet: földön kell maradnunk!

Kínyó Norbert

hegesztő