Móricz-Sabján Simon nyerte az idei nagydíjat

Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság) nyerte a 36. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját Borsosék című, egy nyolctagú Csongrád megyei családot bemutató sorozatával.

A nyolcfős Borsos család a Csongrád megyei Csanytelek településen él, nehézségeik, életük pedig tökéletes tükörképei Kelet-Magyarország problémáinak. A család fő bevételi forrása a gyermekek után járó állami támogatás, amely jelenleg 120 ezer forint havonta.

A galériához tartozó leírás szerint a család helyzete a szegénységi küszöb alatt nem egyedülálló, Magyarországon a lakosság egyharmada él jelenleg a létminimum alatt és több mint 12 százalék mélyszegénységben. A legszegényebb járásokban gyakorlatilag vegetálnak a magyar családok. Közel 3 millió embert érint a szegénység, köztük egymilliónál is többet a mélyszegénység problémája, amely nagyon magas szám egy 9,9 millió lakosú országban.

Hétvégi családi ebéd. A családnak szinte a teljes bevételét el kell költenie a gyermekek étkezésére, nevelésére és a legegyszerűbb igényekre. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Mária és József nemcsak a 6 gyermek nevelésével küzd meg a hétköznapokban, de a térségre jellemző munkanélküliséggel is. Mindketten idénymunkákkal próbálják a havi jövedelmet kiegészíteni, amely viszont épp oly rendszertelen, mint amennyire kevés bevételt jelent. A gyerekek és szüleik pedig bár kénytelenek együtt élni a szegénység okozta korlátokkal, de a kötelék, ami összeköti őket, sokkal erősebb a mindennapi gondoknál.

A mindennapi élet számukra olyan kihívás, amelyet minden körülmény ellenére általában sikerrel vesznek. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az André Kertész Nagydíjat Mónus Márton (MTI/MTVA külső munkatárs) kapta A krízisautó éjszakája című sorozatáért, amely a Menhely Alapítvány munkájáról készült – jelentették be a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen.

Mónus Márton megkapta a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotográfusnak járó Szalay Zoltán-díjat is. A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjjal Asszonyi Esztert (HVG, külső munkatárs), míg a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Végh Lászlót (Magyar Nemzet Magazin) jutalmazták.

A megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Kerekes M. István (szabadúszó) lett.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által kiírt Magyar Sajtófotó Pályázatra idén 247-en pályáztak sikeresen 2260 munkával; a zsűri összesen 6302 képet tekintett meg.

Forrás: MTI/VG.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük