A Jobbik lemondott egyik legismertebb politikusáról, mert nem fér bele az új imidzsbe.

Vona beintett?

Csaknem tíz közös év után végleg elválnak egymástól Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és a Jobbik útjai. Jobbikos forrásokból a 24.hu úgy tudja, hogy a 2019-es európai parlamenti választáson Vona Gábor pártja egész biztosan nem akarja újra, harmadszor is támogatni Morvait, mert nehezen fér bele a radikális, unióellenes múlt az új, néppárti arculatba. A harcos amazon pedig szívesen triplázott volna, és megsértődött a kikosarazáson.

Több jobbikos szerint legalábbis ennek a következménye az a Magyar Időknek adott október végi interjú, amelyben Morvai az Orbán-kormányt, elsősorban annak bevándorláspolitikája dicsérte. A kormánypárti napilap a Morvai-interjú mellett Bayer Zsolt publicisztikáját közölte, amelyben a Fidesz-hű közíró azt írta:

„Morvai Krisztina hazatért.”

Amit többen úgy értelmeztek, hogy a Fideszhez haza, azaz valamiféle együttműködést feltételeztek Morvai és a kormánypárt között. Ezt Morvai Krisztina később cáfolta, azt nyilatkozta, „árulás lenne”, ha például államtitkári posztot vállalna egy Fidesz-kormányban. Igaz, a Heti Válasznak azt is hozzátette: egy alkotmánybírói felkérést nem utasítana el.

A hetilapos interjúban a képviselő, aki 2014-ben a Jobbik EP-listavezetője volt, azt is mondta, nem tudja, hogy a Jobbikra szavaz-e jövőre, és megemlítette, hogy három éve nincs kapcsolata a párt vezetésével, amelynek irányváltása elbizonytalanította.

Több jobbikos politikus szerint Morvai közeledik a Fideszhez, ahogy egyikük fogalmazott: „egyértelműen és direkten”.

Fideszesek azt mondták a lapnak, nem tudnák elképzelni, hogy Morvai rákerüljön a Fidesz EP-listájára. Így viszont az Európai Parlametben a második ötéves ciklusát töltő Morvainak véget érhet a politikai karrierje.

A 24.hu úgy tudja, a Jobbik azért is küldene mást helyette az EP-be, hogy ezzel is mutassa uniós elkötelezettségét. Amitől azt is várják, hogy a Jobbiknak is legyen európai pártcsaládja, ugyanis eddig teljesen elszigetelték Brüsszelben, még a szélsőjobboldaliak is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét