“Most bosszulja meg magát, hogy kesztyűs kézzel bánt a magyar kormánnyal az Európai Bizottság”- véli Katarina Barley EP-alelnök

Súlyos válságba sodorná az Európai Uniót (EU), ha ellehetetlenülne a közösség működésének finanszírozása – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője hétfőn az ARD német országos közszolgálati televíziónak a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló költségvetéssel és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására hivatott helyreállítási alappal kapcsolatban.

Félreértés ne essék: nem Önnel, a magyar kormánnyal……

“Ha Magyarország és Lengyelország komolyan hajlandó blokkolni az EU teljes finanszírozását és a koronavírus-válságból való kiemelkedést szolgáló szolidaritási elemet is, csupán azért, mert önző módon kizárólag a nemzeti érdekeiket követik, akkor az EU súlyos válságba kerül”

– mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Weber – a Fideszt is tömörítő Európai Néppárt EP-frakcióvezetője – a döntés után azt hangsúlyozta Twitter-kommentárjában, hogy a jogállamisági feltételek beépítése nem kelet-nyugati kérdés, az semleges rendelkezés, amely minden tagállamra kötelező érvényű lenne. Majd felelőtlennek nevezte a magyar és lengyel fél vétóját – írta a Mérce.

nincs mit félnie annak a jogállamisági feltételtől, aki tiszteletben tartja a jogállamot.

A közleményben a Néppárt hangsúlyozza,

Magyarország és Lengyelország is rendszeresen úgy érvelt, náluk a demokratikus jogbiztonság követelményei a nyugati kritikák ellenére hiánytalanul fennállnak. Ennek tükrében a párt vezetősége szerint most érthetetlen, miért nem tudják akkor a feltételrendszert is elfogadni

– ismertette a néppárti frakcióközleményt a Mérce.

Az EP egyik alelnöke, Katarina Barley, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa hozzátette:

“most bosszulja meg magát, hogy kesztyűs kézzel bánt a lengyel és a magyar kormánnyal az Európai Bizottság, az Európai Tanács, és mindenekelőtt a konzervatív pártcsalád, amelynek még mindig tagja Orbán Viktor Fidesze”.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország

állandó uniós képviseletének szóvivője hétfőn közölte, hogy egyhangúság hiányában nem született döntés a hosszútávú költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról az EU mellé rendelt tagállami állandó képviseletek vezetőinek tanácskozásán.

Az MTI-nek nyilatkozó diplomáciai források szerint a költségvetés és a helyreállítási csomag elfogadásába Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele. A két ország véleménye szerint a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz rendelni kívánt, az uniós finanszírozás politikai feltételekhez kötése sértené az uniós alapszerződést, továbbá nem tartaná magát az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott állásfoglaláshoz.

Az egyhangú döntés elmaradásával a költségvetés és a pénzügyi csomag kérdése ismét az Európai Tanács elé kerülhet

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást. A miniszterelnök már korábban felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Mateusz Morawiecki kormányfő már november elején jelezte, hogy Lengyelország vétóval fog élni, ha az EU-ban nem születik az elvárásainak megfelelő költségvetési megállapodás. Múlt csütörtökön pedig a miniszterelnök hivatalos levélben tiltakozott az EU vezetőinél az ellen, hogy jogállamisági mechanizmushoz kössék az uniós forrásokat.

Forrás; Fotó

Vásárhelyi Mária “különvéleménye

“Okulván az elmúlt 10 év tapasztalataiból, nagyobb összegben fogadnék rá, hogy Orbánék a végén nem fognak vétózni.

Szerintem már meg is egyeztek a németekkel, hogy milyen “engedményeket” ad az EU a jogállamisági követelményekből, amelyeket itthon fényes győzelemként adnak el a közönségnek. Nem véletlen az sem, hogy hirtelen előkerült a “migráns kérdés”, mint adu, miközben a jogállamisági feltételeknek semmi közük a migráns kérdéshez.

Orbán és a lengyelek most egy kicsit még parádéznak, aztán bejelentik, hogy az EU megtört és elfogadta legfontosabb követeléseiket.

Vagyis ismét Magyarország és Lengyelország diktál az EU-nak.

És tényleg. Bár ne lenne igazam!”

tesztelés

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.11.17 - 09:34
  Közvetlen hivatkozás

  mikor valaki a lába alatt fürésteli az ágat a fa tetején. és a fa alattáll a család érttetlenül

  Válasz
 • Avatar
  2020.11.18 - 14:22
  Közvetlen hivatkozás

  A fideszt Orbánnal az élen már rég ki kellett volna vágni, mint a macskát sz@rni.Mármint a Néppártból. Rendszeresen Magyarországgal takaróznak, pedig itt az emberek nagyrészének baromira elegük van a fidesz, és orbán arroganciájából, pökhendiségéböl, és főként abból, hogy az ország felzárkóztatására kapott pénzek az oligarchák, strómanok, haverok zsebében landolnak. Orbánt a M. o.-n élő, ide nem kevés adót, Európa legnagyobb ÁFÁ-ját fizető emberek nemigen érdeklik, elképesztő összegeket tol a határontúliaknak, mintha itt minden rendben lenne. Óriási baj az, hogy itt egyszemélyes kormányzás folyik, és orbán senkire nem hallgat, megy a saját feje után. ’22-ben ennek véget kell vetni

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük