…most itt áll Orbán Viktor félmillió Sinopharmmal és negyvenezer Szputnyikkal a raktáron….

Orbán Viktort “várhatóan” jövőhéten oltják be, és a magyar miniszterelnök – a hivatalos közlemények szerint – “azt szeretné”, ha a kínai, azaz a Sinopharm vakcinát kapná meg. Ez egy politikai állásfoglalás, és egy propaganda gesztus a kínai vakcinával szemben kifejezetten gyanakvó magyar társadalom felé – kezdte közösségi oldalán bejegyzését Parászka Boróka.

Előzenekarként megkapta az oltást Bayer Zsolt, aki elmondta:

azért jutott hozzá ilyen gyorsan mert krónikus beteg (gyógyulást, kitartást!). Azt is hozzá tette, eredetileg az orosz Szputnyikot szerette volna, de mivel arra “várni kell”, ezért elfogadta a Sinopharmot is.

Túl azon, hogy az orosz és a kínai vakcinák európai engedélyeztetése késik,

és itt a tagállamok saját felelősségre döntenek a használatról (Románia nem használja, Szlovákia mérlegel de még nem döntött) az állampolgárok gyanakvásának sok más oka is van, és ezt a gyanakvást többek között a magyar kormány alapozta meg, adott rá okot. Úgyhogy, most Orbán Viktor a saját döntéseivel szemben kénytelen győzködni az állampolgárokat arról, hogy a vakcinát beadatni félnetek nem kell.

A magyar otáskampány elindításakor a kormány azt kommunikálta:

elsősorban az orosz vakcinára számítanak. A Szputnyikot december eleje óta vizsgálta a magyar gyógyszerészeti intézet (OGYÉI), januárban a külgazdasági és külügyminisztérium egyeztetett az orosz vakcina alkalmazásáról, illetve “milliós nagyságrendű behozataláról” – miközben hevesen bírálták Brüsszelt a vakcina elosztás és leszállítás lassúsága miatt. Ekkor alakult ki a vakcina ügyben is a Brüsszel kontra Moszkva front, amely frontot a magyar kormány az elmúlt évtizedben a lehető legtöbb kérdésben megnyitotta, és kivétel nélkül mindig Moszkva pártjára állt.

Valami hiba csúszhatott azonban a számításba,

s bár a hivatalos kommunikáció szintjén mindig is a Szputnyikot (az oroszokat) részesítették előnybe, eleve több kínai vakcinát kötöttek le, mint oroszt. 5 millió Sinopharmot szemben a 2 millió Szputnyikkal.

Miért?

Spekulálhatnék, hogy talán, mégsem volt annyira meggyőző az orosz vakcina dokumentációja. Vagy mégsem olyan kiválóak az orosz-magyar kapcsolatok, mint ahogyan azt a magyar kormány láttatni szeretné. Vagy mégsem működik úgy az orosz vakcina gyártása, ahogy abban az oroszok és a magyarok is bíztak.

Szputnyikból ugyanis a vártnál és a lekötöttnél sokkal kevesebb érkezett. (a sokat szidott Brüsszeli forrásból a lekötött vakcinák 16 százaléka, a Sinopharmnak 11 százaléka, míg a Szputnyiknak mindössze 2 százaléka jött meg).

Árnyalja a képet, hogy a Nyugat-Balkánon legsikeresebb oltásstratégiát vivő Szerbia épp a Szputnyikkal és a Sinopharmmal oltja át a lakosságot, és a nem EU-s tagállamban az a politikai üzenet: Oroszország kiállt szláv testvére, Szerbia mellett. Úgyhogy van olyan ország, akivel tényleg szoros kapcsolatot ápolnak az oroszok, és ahova tényleg, gyorsan eljutott a Szputnyik is, de az nem Magyarország.

Ezeken a stratégiai bizonytalanságokon túl ott a magyar kormány által is folyamatosan tüzelt nacionalizmus és rasszizmus

Olyan körülmények között kell most meggyőznie Orbán Viktornak a magyar állampolgárokat a kínai vakcina hatékonyságáról, hogy fő szövetségese, politikai példaképe, támogatója, Donald Trump a járvány indulása óta “kínai vírusnak” nevezte a covidot. És ennek a “kínai vírusozásnak” következtében elindult egy példátlan agresszió- és gyanakváshullám mindennel és mindenkivel szemben, aki ázsiai. Gazdasági és technológiai háborút indított a kínaiak ellen. Minden gyanússá vált, ami kínai. A telefontól a sportcipőig. Miért hinnék el most hirtelen az emberek, hogy a vakcina – ellentétben a sportcipővel – jó?

Ezek az autokráciák, most a maguk ásta rasszista verembe esnek bele, és vergődnek. No, az Egyesült Államok nem annyira, mert megengedheti magának, hogy lefölözze a nyugati vakcinák jelentős részét. Kormányváltás is volt, úgyhogy a korábbi, primitív kínázástól így vagy úgy távol tudja tartani magát. Orbán Viktor azonban nem tud szabadulni saját árnyékától.

És végezetül itt az évek óta Oroszországban és Magyarországon is kitartóan, kíméletlenül folytatott harc

az akadémiai szféra , a tudományos kutatás szabadsága ellen (Kína szintén nem a gondolatszabadság fellegvára). Oroszországban épp, ezekben a napokban is tüntetések zajlanak a legújabb, tudományos életet sújtó törvénytervezetek, az oktatásra és kutatásra nehezedő kormányzati kontroll ellen. Nulla akadémiai szabadság van ezekben az országokban. Miért hinné el az átlagos állampolgár, hogy az ezekben az autokráciákban előállított oltóanyagok úgy működnek, ahogy azt a kutatók jónak látják és nem úgy, ahogy az autokrata pillanatnyi politikai érdekei diktálják?

Úgyhogy most itt áll Orbán Viktor félmillió Sinopharmmal és negyvenezer Szputnyikkal a raktáron, és meg kell győznie az embereket arról, hogy ellentétben mindazzal, amit az elmúlt évtizedben képviselt, mondott, tegyék félre a saját egészségükre, testükre vonatkozó aggodalmaikat, függesszék fel a jól megágyazott etnicista, nacionalista gyanakvásukat, tegyék zárójelbe a politikai tapasztalataikat és engedjék, hogy a felkarjukba döfjék a tűt.

Bátorság! Akit az érvek nem győznek meg, az megcsodálhatja az oltakozó Bayer Zsolt meztelen felsőtestét, nyakában aranylánccal, aranykereszttel. És ha Isten vele, ki ellene?

Forrás

A hozzászólásokból…

“Mennyire életszerű az, hogy Orbánt és Bayert még nem oltották be pfizerrel? Feltételezhető-e az, hogy abban az országban, amelyben a kulturális és közjavakat maffiaprotekcióval osztják el, Napóleonnak és Hógolyónak sorba kell állnia igazságos módon az oltásért? Csak kérdem.”

Veszprém

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük