Mozizzon velünk! A néma forradalom – filmajánló

“…államellenségek lettetek, mert szabadon gondolkoztatok és cselekedtetek” – mondja egy, a múltban már sokat tapasztalt kelet-német apa fiának, aki osztálytársaival 1956. októberében a magyar forradalom idején Nyugat-Berlinbe látogat.

Ott a tinédzserek független tudósításokból hallanak a budapesti eseményekről, s később az osztály úgy dönt: az egyik órán egy perces néma csönddel adóznak a magyar mártírok előtt. A Magyarországon történtekről illegális rádióadásból, a RIAS Berlin adásaiból igyekeznek többet megtudni.

fotó: Studiocanal GmbH Julia Terjung

Mindkét cselekedet “ellenforradalmi” tettnek minősül,

felháborodást kelt az iskola vezetésében és hullámai egészen magasba, az oktatási miniszterig érnek el. A fiúkból ki akarják szedni, kinek az ötlete volt a

“függelemsértés”:

a kihallgatások során nemcsak barátok kerülnek egymással szembe, de a tanulóknak kemény próbát kell kiállniuk emberségből, jellemességből is, miközben feltárul a szülők világháborús múltja, gondosan titkolt tettei is.

“A  fiúk vizsgálat során tett vallomása és az ezt követő megtorlás hatással lesz mindannyiuk jövőjére.
Az igaz történet alapján készült film lebilincselően izgalmas történet, hiteles szereplőkkel, minden szerepben. Az alkotás a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált  majd a 15. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Zsűri Különdíját.”

 

Rendező: Lars Kraume

2018. október 11-től a mozikban szinkronizáltan és feliratosan is

 

Egy igazi ikonról 

Claudia Cardinale: a filmjeim révén sok életem lehetett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük