MSZP: az Orbán-rendszer meghátrált

Az európai Magyarország győzelmének és az Orbán-rendszer meghátrálásának tartja a szocialista Ujhelyi István a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti, az uniós források lehívása érdekében kötött megállapodást. A Párbeszéd kezdeményezi a korrupcióellenes ügyészség felállítását.

A kormány meghátrált, maga is belátta, nem folytathatja tovább az elmúlt 12 éves hatalomgyakorlást

Az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője a Facebook-oldalán közvetített keddi online sajtótájékoztatóján úgy értékelt, azzal, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter sikeresnek nevezte a tárgyalásokat, bevallotta, jogosak voltak az EU aggályai a jogállamisággal és az uniós forrásokkal kapcsolatban.

Ujhelyi István szerint a hétfőn az Országgyűlésnek a bizottsággal való megegyezés érdekében benyújtott törvényjavaslat azt bizonyítja, hogy a kormány azt hiszi, elég látszatintézkedésekkel átverni az EU-t és a magyar választókat. Ez nem lesz elég, így Magyarország nem jut hozzá a forrásokhoz – vélekedett, megjegyezve: az európai tisztségviselők “nem most jöttek le a falvédőről”.

Elmondta, annak szurkol – és ez minden magyar polgár érdeke is -, hogy az ország minden egyes uniós forrást megkapjon. 

 Közölte, az együttműködési megállapodás aláírását és az uniós vizsgálatok megszüntetését támogatva politizál, de minden egyes nap ott lesz “a kormány nyakán”, hogy szükség esetén lebuktassa, ha az unió felé tett vállalások csak az EU és a magyar polgárok átverését szolgálják. 

Ujhelyi István szerint ha egyetlen eurócentet is veszít az ország, az kizárólag a Fidesz-kormány felelőssége lesz.

A Párbeszéd törvényjavaslatban kezdeményezi a korrupcióellenes ügyészség felállítását

Tordai Bence a párt frakcióvezetője keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány hétfőn már benyújtott néhány törvénymódosító javaslatot annak érdekében, hogy megkapja a neki járó uniós forrásokat, de péntekre várható az a nagyobb csomag, amiből kiderül, hogy “meddig hajlandóak elmenni a korrupcióra épített kormányzás felszámolásában”.

A társelnök úgy látta, hogy a kabinet érdemi intézkedései nagyon gyengék, ezért várhatóan nem fogják teljes mértékben kielégíteni az Európai Bizottság elvárásait.

A politikus úgy fogalmazott: ezért elvégezték azt a munkát, amit a kormánynak kellett volna, és kidolgozták azt az intézményes keretet, ami ténylegesen meggátolja, illetve feltárja a korrupciós bűncselekményeket.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A társelnök bejelentette, hogy benyújtottak a parlamentnek egy a három törvényjavaslatból álló csomagot, ami részletezi, hogy hogyan működne a korrupcióellenes ügyészség, illetve azon belül egy közérdekvédelmi hivatal. Hozzátette, hogy indítványuk az egyik legfontosabb ponton, a közérdekű bejelentésen keresztül támadná a korrupciót.

Friss híreink