MSZP: hozzák létre a nő- és családvédelmi jelzőrendszert!

Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője a költségvetési vitát arra is kihasználta, hogy azt javasolja a 2021-es költségvetés keretében hozzák létre a nő- és családvédelmi jelzőrendszert, a mai gyermekvédelmi jelzőrendszerre építve. Hozzanak létre egy erőszak-felszámolási, antidiszkriminációs és nemek egyenlősége programot, 3 milliárd forint keretösszeggel.

“Miközben a fideszes képviselők az ideológiai hisztéria minden tünetét produkálva elutasítják az isztambuli egyezmény ratifikálását, magyar nők és gyerekek sérülnek és halnak meg nap, mint nap.

Azokról a családon belüli erőszakos esetekről beszélek, melyek száma drámaian megnőtt a kijárási korlátozások alatt.

Nem az isztambuli egyezmény szóhasználata a probléma, hanem az, hogy erre a tragikus helyzetre mindenki csak tétlenül néz.

A bántalmazott nőket és gyerekeket sem a magyar gyámügy, sem a rendőrség, sem pedig a bíróságok nem tudják megvédeni!”

Védjük meg a magyar nőket és gyereket az erőszaktól!

  • Tudjuk, hogy mik a mostani rendszer hiányosságai és hibái.
  • Tudjuk, hogy amit a hatóságok sokszor családi veszekedésnek gondolnak, az valójában családon belüli erőszak.
  • Tudjuk, hogy a megelőző távoltartás elrendelése mennyire esetleges, mert a vonatkozó paragrafust nehezen találják a hatóságok.
  • Azt is tudjuk, hogy milyen nehézségeket jelent az áldozatvédelem, ha az elkövető és az áldozat intim viszonyban vannak, de nem élnek egy háztartásban.
  • Tudjuk, hogy gyakran úgy küldik mediációra a bántalmazott nőket, mintha egyenrangú felek lennének egy ilyen úgynevezett tárgyalás során!
  • Tudjuk, hogy a bántalmazó szülő gyakran visszaél a szülői kapcsolattartási jogával, és újra és újra traumatizálja a bántalmazott gyermeket.

Láttak már láthatásra kényszerített, síró gyereket, aki nem akar az édesanyját megverő apával találkozni?

“És mit csinálnak ilyenkor a magyar hatóságok? Kényszerítik a gyereket és kényszerítik az anyát a találkozásra!

Sőt, még a gyermekét védő szülőt büntetik, mert úgymond akadályozza a kapcsolattartást!”

A bántalmazott gyerekeket meg kell védeni a kényszerláthatásoktól, azonnal módosítani kell a kapcsolati erőszak büntetőjogi kategóriáját!

“A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak rendszeres oktatása és továbbképzése nélkül soha nem fogjuk hatékonyan megvédeni a bántalmazottakat.

Komplex, átfogó, a jelzőrendszerre és az igazságszolgáltatás minden tagjára kiterjedő képzési programra van szükség!

Szükség van erre, hogy a szakemberek felismerjék az erőszakot, felismerjék annak természetét, s ne okozzanak az áldozatoknak több problémát, mint amennyit megoldanak!”

A 2021-es költségvetés keretében hozzuk létre a nő- és családvédelmi jelzőrendszert, a mai gyermekvédelmi jelzőrendszerre építve!

Erősíteni kell továbbá a jelzőrendszer tagjainak a felelősségét is: a jelzés elmulasztása járjon erőteljes és biztos szankcióval.

Mindehhez szükség van egy olyan erőszak-ellenes koordinátorra, aki kidolgozza a jelzőrendszer bővítésének a koncepcióját és a vonatkozó törvényjavaslatot négy hónapon belül leteszi a kormány és az Országgyűlés asztalára.

A koordinátor további feladata lehet a gyámhivatal, a bíróság és a jelzőrendszer tagjai közötti koordináció, az együttműködési problémák orvoslása, illetve jogszabály-módosítás esetén az egyeztetések lefolytatása, a normaszöveg előkészítése és benyújtása az Országgyűlésnek.

A koordinátor folyamatos dolga lehet továbbá a rendőrségre, a gyámhivatalra, a bíróságokra, a közoktatás szereplőire, tehát a jelzőrendszer tagjaira vonatkozó oktatási, képzési programok kidolgozása, ezen oktatások-képzések szervezése, ellenőrzése.

Az erőszak-ellenes koordinátort a költségvetésben és az államigazgatásban az Egyenlő Bánásmód Hatóság alá kell rendelni.

Gurmai Zita: “Éppen ezért az I. Országgyűlés fejezet, 22 címen belül javaslom az „Egyenlő Bánásmód Hatóság 2” alcímmel egy Erőszak-felszámolási, antidiszkriminációs és nemek egyenlősége program létrehozását, 3 milliárd forint keretösszeggel.”

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük