MSZP: nem sikerült bevezetni az Orbán-modellt Szlovéniában

Az MSZP üdvözli, hogy Szlovéniában baloldali kormány alakul, hiába próbálta meg befolyásolni a választást Orbán Viktor és propagandagépezete.

Megpróbálták befolyásolni a voksolást

Hegyi Gyula az MSZP alelnöke keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelt: nem sikerült bevezetni az Orbán-modellt Szlovéniában. Felidézte: az MSZP már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a Mészáros Lőrinchez, Habony Árpádhoz és Andy Vajnához köthető üzleti körök hogyan próbálták meg befolyásolni a szlovén voksolást, hogy a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt(SDS) megnyerje a választásokat.

Az MSZP alelnöke szerint azonban a szlovén nép bölcsebbnek bizonyult, mint ahogyan azt Orbán Viktor és a propagandagépezete képzelte, ezért Janez Jansa nem alakíthatott kormányt, hanem egy baloldali koalíció vette át a hatalmat Szlovéniában, és a házelnöki posztot a MSZP testvérpártja, a szlovén szociáldemokraták kapták.

Baloldali koalíció alakít kormányt

Az MSZP politikusa üdvözölte az új szlovén koalíciót, amelyben baloldali, liberális, zöld és baloldali keresztény mozgalmak vesznek részt.

Kiemelte:  információik vannak arról, hogy az új kormány kivizsgálja majd a Mészáros-, Habony-, Vajna- és Orbán-féle törvénytelennek vélt beavatkozást a szlovén választásokba.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár Orbán Viktor sokszor beszél arról, hogy Európában jobbra fordulás tapasztalható, ehhez képest három hónapon belül már két európai uniós országban, Spanyolország után Szlovéniában is megbukott a jobboldali kormányzás.

Az LMP már nem ellenzéki, a kormány felé sodródik

Arra a kérdésre, hogy mit szól az LMP-s Ungár Péter hétfői írásához, Hegyi Gyula azt mondta: ha valaki ellenzéki programmal indult a választáson, de közben rájött, hogy nagyjából egyetért Orbán Viktor rendszerével, az az ő dolga, meg azoké a szavazóké, akik abban a tudatban szavaztak az LMP-re, hogy ellenzéki pártra voksolnak. Nyilván ezeknek a szavazóknak is el kell tűnődniük azon, hogy egy kormánypárt felé sodródó LMP-t támogatnak-e vagy sem – jegyezte meg. Az MSZP alelnöke szerint a szocialisták azokkal kívánnak összefogni, akik velük együtt akarják leváltani az Orbán-rendszert.

(Forrás: MTI)

Szlovéniában kimarad Orbán szövetségese a kormánykoalícióból

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük