A kormány beleszólhat majd a tudósok munkájába

Ezt javasolja kompromisszumként az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója. Nagy a felháborodás az intézetben, ahol többen úgy gondolják: ez a tudományos kutatás szabadságának feláldozása.

A 24.hu információja szerint az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója szerint a kutatóhálózat munkatársai idejük egy részében a kormányzat által megjelölt témákon dolgozhatnának. Rudas Tamás arra nem lát lehetőséget, hogy a kormány a tudományos szabadságot korlátozó terveitől teljesen elálljon, szerinte ez lehetne a kompromisszum. A kutatóközpontban többen felháborodtak, úgy látják, Rudas javaslata a vezetői alkalmatlanság jele, a kutatási szabadság önkéntes feláldozása.

Rudas szerint az idő megosztása – azaz, hogy a társadalomtudósok heti 2 napot megrendelésre dolgoznak, 3 nap pedig „kíváncsiság alapján végzett” kutatásokra fordítanak – nem lenne idegen a nemzetközi akadémiai világban megszokottól, ahol az idő egy részét oktatásra, más részét kutatásra fordítják; az előbbi kötött, míg az utóbbi szabad tevékenység.

Egy minisztériumi és akadémiai vegyes bizottság állapítaná meg a kutatási témákat

Rudas javaslata alapján az MTA által a finanszírozásért cserébe kutatandó témákat minden évben egy minisztériumi és akadémiai vegyes bizottság állapítaná meg, a közösen elfogadott feladatokat pedig szétosztanák a kutatóhálózat intézményei között.

A kormány azt tervezi, hogy jövőre a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetei finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Eközben a kormányoldal célkeresztjébe a társadalomtudósok kerültek: a Schmidt Mária tulajdonában álló Figyelő listát közölt azokról, akik az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának intézeteiben a bevándorlást, a genderelméletet, illetve a homoszexualitást kutatják, megjegyezve, hogy ezek a témák „feltűnően népszerűek” a kutatók között.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

A Figyelő listáz, az MTA reagál – életre menő népi játék a NER rendszerében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük