MTA doktorai tiltakoznak az “agy-államosítás” ellen

Amint arról beszámoltunk a 2019-es költségvetési tervezet alapján a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata finanszírozásának java része, azaz 20 milliárd forint átkerült a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, ami gyakorlatilag kormányzati kontrollt jelent  a tudományos intézmények fölött.

Stádium 28 Kör

A Magyar Tudományos Akadémia doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 Kör – amiely áprilisban a Figyelő Soros-listája ellen is felszólalt – közösségi oldalán  most is közleményben tiltakozik.

“A kormány újabb támadása a tudomány autonómiája ellen.

2018-ig a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezete tartalmazta az akadémia kutatóintézeteinek központi költségvetési összegét. A kormány által készített 2019-i költségvetés tervezete ezt az összeget az MTA helyett az új Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezetébe utalja.

A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen. A minisztérium, rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről, jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon.

A korábbi hasonló intézkedések ismeretében nem meglepő, de felháborító, hogy a kormány ezt a magyar tudomány teljesítőképességét alapvetően veszélyeztető támadást az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel, ezzel a költségvetési tárgyalások idején eleve védekező helyzetbe hozva az akadémiát.

Tiltakozunk a magyar tudomány autonómiáját ért újabb támadás ellen,

és követeljük, hogy az MTA kutatóintézeteinek költségvetése maradjon a Magyar Tudományos Akadémia önálló költségvetési fejezetében.”

A költségvetési tervezet miatt péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Ezt az MTA Kommunikációs Főosztálya is megerősítette nekünk, hozzátéve, hogy az ülésen „várhatóan részt vesz Palkovics miniszter úr is, azt követően pedig az MTA elnöksége közleményt ad ki”.

https://www.facebook.com/stadium28page/posts/913395035497194

(forrás: index.hu)

Államosítás ezerrel, a csütörtöki áldozat a Magyar Tudományos Akadémia

Az MTA pálcát tört a Orbán listázása felett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük