Sorting by

×

Műbalhé a Fidesz-budoárban, vagy komoly a Pintér–Rogán-konfliktus? – Mit lép a karmester-kormányfő?

Sok találgatásnak a táptalaja mostanság, hogy kiknek oszt miniszteri széket a régi-új kormányfő és, hogy ezek a fotelek mekkora súllyal esnek latba a döntések, illetve a végrehajtás esetében.

Miközben mindenki Orbán Viktor új kormánynévsorát találgatja,

belügyes körökben híre ment, hogy a polgári titkosszolgálatok új irányítást kapnak, így az Alkotmányvédelmi Hivatal elkerülhet Pintér Sándortól, az Információs Hivatal pedig Szijjártó Pétertől. Azt nem tudni, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén ki vagy kik lennének ezeknek a titkosszolgálatoknak az irányítói, de könnyen lehet, hogy a Miniszterelnökség fennhatósága alá kerülnének, mi több, még Rogán Antal neve is felmerült – írta helyzetelemző cikkében a HVG.

Az egyik tábor a Rogán-Pintér közötti viaskodásnak tudják be, hogy a Schadl-ügyben hónapokon át lehallgatta a belügy alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar első emberét, rajta keresztül pedig Völner Pál igazságügyi államtitkárt. A választás után

egyre több, egymástól független forrás is állítja, hogy két polgári titkosszolgálat, a hírszerzésért felelős Információs Hivatal és az elhárítási tevékenységet végző Alkotmányvédelmi Hivatal gazdát cserélhetnek.

Orbán-trükk az érdeklődés fenntartásáért, vagy….

Jelenleg mindkét szervezetet más-más miniszter irányítja:

  • az AH jelenleg a Pintér vezette belügy alá tartozik,
  • az IH pedig a külügyet irányító Szijjártó Péter területe.

Egyik szervezet sem muzsikál túl jól, az elmúlt években az IH-t és az AH-t is érték bírálatok a kormányzaton belül is. Közvetlenül Oroszország ukrajnai inváziója előtt az IH azt jelezte, hogy nem lesz háború – igaz, ugyanígy értékelte a helyzetet a katonai titkosszolgálat is, ahogy más nyugat-európai szolgálatok.

Rogán neve elsőre idegennek tűnhet nemzetbiztonsági területen,

de a portál információi szerint a propagandaminiszter egy ideje nagyon is közel került ehhez a területhez.

A nemzetbiztonsági döntések legfelsőbb fórumain már miniszterként részt vett: tagja lett a Nemzetbiztonsági Kabinetnek, amelynek a következő ciklusban akár az elnöke is lehet. Ezen kívül állandó meghívottja a nemrég felállított Nemzetbiztonsági Operatív Törzsnek is.

Így tehát a kormányzati propagandában lefestett ellenségkép alakítását, ha akarta, eddig is rá tudta lőcsölni a titkosszolgálatokra. És fordítva is így volt: a szolgálatok által megszerzett információkat fel tudta használni abban a propagandagépezetben, ami a keze alá dolgozik, és igencsak hatékony.

Ha Rogán Antal valóban megkaparintaná a polgári szolgálatokat, akkor fennáll a veszélye, hogy ezekre a szervekre a korábbinál nagyobb politikai nyomás nehezedne, és nagyjából a közmédia sorsára jutnának

– vélik sokan azok közül, akik nem szívesen látnák a propagandaminisztert egy ilyen pozícióban.

Belügyes körökben azt beszélik,

hogy Pintér Sándor már egy ideje nem nézi jó szemmel Rogán efféle ambícióit. Egy biztos:

Orbánra jellemző, hogy az utolsó pillanatig lebegteti, kinek milyen kormányzati szerepet kínál.

Azt sem lehet kizárni, hogy a belügyi és fideszes körökben terjedő információk Rogán várható új “területeiről”, valamelyik érintett miniszter vagy éppen a kormányfő környezetéből származnak és a szereplők így próbálják szondáztatni egymás esélyeit, még végül egy nevető harmadik lesz a befutó.

A személyeknél sokkal lényegesebb, hogy milyen prioritásokat kapnak majd a polgári szolgálatok. Míg a katonai szolgálatoknál a NATO-tagság miatt nem lehet kérdés, ki az ellenség és ki a barát, a polgári szolgálatoknál sokkal nagyobb a mozgástér politikailag.

Valódi kontroll hiányában könnyen lehet, hogy ezeket a szervezeteket nem csak a külső “ellenségekre” állítja majd rá a politikai vezetés, ahogyan ezt a Pegasus esetében is tette. További részletekért kattintson a HVG-re!

átver

Egy hozzászólás itt: “Műbalhé a Fidesz-budoárban, vagy komoly a Pintér–Rogán-konfliktus? – Mit lép a karmester-kormányfő?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.