1945. február 2-án éjjel, a legkegyetlenebb hidegben 500-700 orosz fogoly megszökött a mauthauseni koncentrációs tábor “K”- barakkjából, amiben szó szerint éhhalálra ítélték a rabokat.

A végsőkig legyengült embereknek gyakorlatilag esélyük sem volt a megmenekülésre

Több mint százan már az első órákban meghaltak a kimerültségtől. A többieket az SS-ek azonnal üldözőbe vették, és gyilkos akciójukat, cinikusan “Mühlviertel nyúlvadászat”-nak nevezték el.

A SS-hez csatlakoztak a környék csendőrei és a civil lakosság egy része is. Utóbbiak közül volt aki kapával, volt aki baltával vett részt az embertelen hajszában. Foglyokat nem ejtettek, mert a szökevényeket kiterítve, mint a lelőtt állatokat akarták látni. Akiket nem sikerült azonnal eltalálni, és élve fogták el, azokat előbb meztelenre vetkőztették, majd úgy végeztek velük. Minden kioltott élet után húzták egy strigulát.

Az embervadászatot mindössze 11-en élték túl,

köszönhetően annak, hogy a legvéresebb pokolban is vannak Emberek, akik embereket mentenek az életük árán is. Az iszonyú történet a 90-es évekig tabu témának számított, mert senki nem akart vagy nem mert beszélni róla. Mauthausenben azonban már sok év óta külön is megemlékeznek a “Mühlviertel nyúlvadászat” áldozatairól.

Idén, 75 évvel a borzalmak után,

az izraeli-osztrák író, Doron Rabinovici által szerkesztett “Minden megtörténhet” című darabbal kívánják ráirányítani a közvélemény figyelmét arra, hogyha nem vigyázunk, akkor Európában ismét eluralkodhat a fékevesztett gyűlölet. Az előadás ötlete Florian Klenk újságírótól származik, aki felfigyelt arra, hogy a 30-as évek politikai retorikájára rendre visszaköszön a jelenben. Korunkban egyre nagyobb teret nyernek a populista, demagóg, nacionalista, szélsőjobboldali politikusok szerte Európában. Ez pedig szerinte és Rabinovici szerint is megengedhetetlen. Német nyelvre fordították Salvini, Kaczynski és Zeman beszédeit, de honfitársuk, Strache szövegeit sem hagyták ki az elrettentő mozaikból.

Az Burgtheater előadásában kizárólag nők szerepelnek,

pontosan azért, hogy a populisták mondandóját a nyers valóságukban is megismerhessék az emberek, és elgondolkodjanak azon, hova vezet a gyűlölet és a kirekesztés bármilyen formája.

Nekünk, magyaroknak is van bőven elgondolkodni valónk

A darab címe ugyanis Orbán Viktor 2014-es, tusványosi beszédéből származik:

“Minden megtörténhet” azaz ” Alles kann passieren”,

és a magyar miniszterelnök kiemelt

“megszólalója”

a műnek. Emlékezzünk, de ne feledjük a jelent!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A habsburg-hitlerorsdzági Burgtheater csak ne célozgasson OV-ra és a magyar viszonyokra. Hitler is, Eichmann is osztrák volt, tehát inkább a saját portájukon söpörjenek a nyikhajok!

  2. Jut eszembe: Mauthausen is abban az országban van, amely a goebbelsi agitprop szerint is önként és dalolva csatlakozott a Német Birodalomhoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét