Sorting by

×

Rendkívüli bejelentés! Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást!

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth-rádióban bejelentette, hogy 4 millió beoltottnál pedig az életünk egy újabb darabját kaphatjuk majd vissza, ugyanis a mozik, színházak, fürdők is újra indulhatnak majd, amiket hatályos védettségi igazolvány birtokában lehet látogatni. Felvetődik a kérdés, hogy a 18 év alattiak bemehetnek-e…..

Hazánkban már több mint 3,5 millió fő kapta meg az oltás legalább első adagját, így szombattól a vendéglátóhelyeken a teraszok újra kinyithatnak, valamint a kijárási tilalom is este 10 óráról 11 órára tolódott.

A legfrissebb járványügyi adatokat itt tekintheti meg.

3 427 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 764 394 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 208 főre emelkedett

Élőben a pénteki operatív törzs online sajtótájékoztatója:

Az operatív törzs sajtótájékoztatón elhangzott

Kiss Róbert alezredes is elmondta, hogy az oltások száma meghaladta a 3,5 milliót, így holnaptól hatályba léphetnek az új rendelkezések a terasznyitással és a kijárási tilalom meghosszabbításával kapcsolatban. A kertek és teraszok a vendéglátóhelyeken este fél 10-ig lehetnek nyitva, 11 óráig pedig mindenkinek haza kell érnie.

Dr. György István az országos munkacsoport vezetője bejelentette, hogy a 3,5 millió beoltott mellett egy másik fontos lépés is elérkezett, ugyanis megnyitották az online oltási időpont foglaló rendszert, erről mi is beszámoltunk részletesebben. Április 26,27 és 28-ai napokra lehet jelenleg időpontot foglalni a Sinopharm vakcinával történő oltásra. Egy e-mail címmel egy regisztráció végezhető el. Újabb Sinopharm vakcinaszállítmányt várnak a kórházi oltópontokra a hétvégén, valamint a háziorvosokhoz is fog kerülni belőle.

Dr. György István mindenkit arra biztatott, hogy éljen az oltás lehetőségével és, hogy mérlegeljék az emberek, hogy érdemes-e későbbre halasztani az oltást. Hozzátette, hogy mindegyik Magyarországon lévő vakcina hatásos.

Kiss Róbert elmondta, hogy 681 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt az elmúlt napban. Vendéglátóhelyet az elmúlt napon nem kellett bezárni. 246 ember szegte meg a kijárási tilalmat. A korridorokon 60 rendőri intézkedést hajtottak végre. 42182 fő pedig jelenleg hatósági karanténban tartózkodik.

Müller Cecília

is elmondta, hogy egyet léptünk a járványkezelésében, így lassan lehet nyitni.

Az oltás további gyorsítása érdekében elrendeli a tömeges oltást a mai naptól,

így az oltópontokon és a háziorvosnál is nagyobb számban tudják felvenni a védőoltást az emberek. Sinopharm vakcinából 600 ezer darab érkezik.

Az új fertőzöttek száma szépen csökken hazánkban, de még mindig sokan betegek, mert a fertőződés lehetősége továbbra is fennáll. Fontos nem elfelejteni, hogy a vírus továbbra is jelen van, ezért a fogékonyak csökkentését tűzték ki célul a nagyszámú védőoltás beadásával.

A gyógyultak száma is növekszik, de sajnos még mindig 7177 főt ápolnak kórházban és 844-en pedig lélegeztetőgépre szorulnak. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy azon legyünk, hogy a védettek számát növeljük. Az elmúlt nap 207 halálos áldozatáról is beszélt az országos tiszti főorvos.

Ez a szám jelzi, hogy a brit mutáns veszélyes és nem lehet tudni kinél, milyen lefolyású.

Az első, vagy a második védőoltás beadása után is megtörténhet, hogy megfertőződik valaki,

de az ellenanyag termelés és a sejtes immunitás elindul, így a szervezetet segítik, amikor a vírussal találkozik. Ezáltal a betegség enyhe formában lefolyhat a szervezetünkben. Müller Cecília kifejtette, hogy

a Sinopharm sok szakértő szerint nagyon sok antigént tartalmaz, amiért benne van az elölt vírus, ezért azt várják tőle, hogy egy elnyúltabb védelmet fog biztosítani és esetlegesen a mutáns variánsokkal szemben is védelmet nyújthat. A kínai vakcina 18 év felettieknek adható, valamint krónikus betegek is megkaphatják, ha csak nem áll fenn ellenjavaslat.

Müller Cecília arra kérte azokat,

akik kaptak már egy adagot a Sinopharm vakcinából azok ne foglaljanak újra időpontot, mert jelezni fogják nekik, hogy mikor mehetnek a második dózis oltásért.

  • Várandós kismamák a Sinopharm vakcinát egyelőre nem vehetik fel, tehát ne foglaljanak időpontot, őket a Pfizer és Moderna vakcinákkal oltják.
  • Aktív beteg szintén ne foglaljon senki időpontot, nem csak koronavírus-fertőzöttekre értve, hanem bármilyen más egészségügyi megbetegedés esetében meg kell várni a gyógyulás időpontját.

Minden vakcina, ami hazánkban van biztonságos és hatásos

Az országos tisztifőorvos az egyéni felelősségre is felhívta a figyelmet. Arra kér mindenkit, hogy figyeljünk egymásra, mert a nyitás csakis az átoltottságnak köszönhető, de változatlanul fel kell hívnia a figyelmet, hogy

a vírus jelen van, tehát a szabályokat tartsa be mindenki.

Az oltás továbbra is önkéntes, de feltétlenül szükséges, hogy nagy számban oltottak legyünk, hogy a szabadságunkat visszakaphassuk.

Müller Cecília a tájékoztató végén megköszönte a rendőrök munkáját, ugyanis holnap tartják a rendőrség napját 1992 óta. Az ő munkájuk kettős: a szolgálat és a védelem a feladatuk, de az elmúlt év őket is új kihívások elé állította.

“Rengeteget dolgoztak ezen, jelentős érdemeik vannak ebben, segítik a kijárási korlátozás intézkedéseinek betartását, ellenőrzik a karanténban lévőket, a határokat, a maszkviselést, a járványügyi szabályok betartását”

– mondta az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a munkájuk bűnügyi része sem kerül háttérbe.

Forrás

 

müller

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.