Müller Cecília nem értette, vagy nagyon is felfogta, csak válaszra nem méltatta Szél Bernadett kérdéseit? – Mindkét eshetőség gáz……

Három hónapja vártam Müller Cecília válaszára a szociális intézmények helyzetével kapcsolatban, ami pénteken megérkezett. A tisztifőorvos asszony tovább már nem tudta halogatni a választ a hatályos szabályok szerint sem, de gondoskodott arról, hogy amit megkapok, használhatatlan legyen – írta Szél Bernadett közösségi oldalán.

“Az egy dolog, hogy három hónappal ezelőtti adatokat kaptam,

vagyis a november 17-i állást. Ez önmagában mutatja, hogy az akár 90 napos hosszabbítás mennyire kiüresíti az információs jogokat. Mit kezdjek a három hónappal ezelőtti adatokkal? De ez még semmi. Nem arra válaszolt, amit kérdeztem. Én ugyanis a szociális otthonok aktuális fertőzöttségi adataira és arra voltam kíváncsi, hogy a járvány kezdete óta hány és mely otthonokban jelent meg a vírus. Azt is megkérdeztem, hogy hányan hunytak el a szociális otthonok lakói közül koronavírus következtében.

Erre Müller Cecília elküldött két táblázatot, amiben szerinte „minden kérdésemre megtalálom a választ”

Kezdjük ott, hogy sikerült olyan adatokat küldenie, amiben egy darab dátum sincs.

Vagyis nem tudni, hogy milyen időszakra vonatkoznak a számok. Bár én az aktuális és a teljes pandémiás időszakra vonatkozó adatokat kértem, a táblázat valószínűleg a második hullám adatait tartalmazza, talán szeptember elejétől november közepéig. Nem tudjuk, mert ezt elfelejtették beleírni. De menjünk tovább. Még augusztus végén Müller közölte, hogy az első hullámban 142 idősotthoni gondozott hunyt el, ebből 99 fő Budapesten, ebből 55 a Pesti úti idősotthonban. A tisztifőorvos asszony még azt is elárulta, hogy az érintett fővárosi otthonok közül melyik volt a fővárosi önkormányzat fenntartásában.

Most pénteken, amikor a második hullám adatait ismertette, elmondta, hogy eddig 3316 idősotthoni lakó hunyt el, de már egy szót sem szólt arról, hogy ebből hányan voltak fővárosi gondozottak.

Vak cina

Így politizál Müller Cecília, méghozzá számokkal

Mutatom még, amit ki tudunk következtetni. Szeptember és november közepe között 1039 gondozott hunyt el és 5 gondozó — vagyis már november közepére több mint hétszer annyi idősotthoni gondozott hunyt el, mint a járvány első hullámában, és még ez is a háromszorosára nőtt most péntekig. A fővárosban 53-an hunytak el, 986-an a fővároson kívüli otthonban.

  • November közepéig Győr-Moson-Sopron megyében volt a legsúlyosabb a helyzet a férőhelyek arányában: 109 áldozata volt a vírusnak 15 szociális otthonban (ezek között van idősek otthona, fogyatékossággal élőket és pszichiátriai betegeket gondozó otthon is). Az általam is kikért adatok szerint a soproni Balfi úti idősek otthonában 15-en hunytak el, Győrben 17-en, a mosonmagyaróvári Aranykor Idősek Otthonában 21-en. Országosan a legtöbb gondozott a 108 fős kiskunfélegyházai Szivárvány Intézményben hunyt el, november közepéig 23-an. 22 áldozata volt a járványnak a szolnoki idősek otthonában, 21 a miskolci Őszi Napsugár Otthonban, az ország egyik legnagyobb intézményében, 21 a budapesti Empátia Gondozóházban, 19 a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában, 16 a parádi idősek otthonában, 15 a lajosmizsei Harmónia Szociális Intézményben. A legkevésbé Komárom-Esztergom megyét érintett a járvány az idősotthonokat tekintve.

Szomorú helyzetről beszélünk,

emberi tragédiákról és nagyon értékeltem volna, ha a tisztifőorvos együttműködik és időben, pontos adatokat ad át. Mert nem most és nem ezt kértem, mindenesetre megyek tovább, amíg teljes képet kapunk arról, hogyan érintette a járvány a szociális otthonokat. És szeretném elmondani azt, hogy

tisztában vagyok vele, milyen kihívás elé állította a sok esetben nagylétszámú, zsúfolt otthonokat a járvány, és tudom, milyen emberfeletti erővel harcoltak a vírus ellen a szociális dolgozók és a felelős vezetők. A tisztánlátás nem az ő munkájukat kérdőjelezi meg – ezt nagyon fontos látni.

De őszintén hiszek abban, hogy az átláthatóság és ellenőrizhetőség jobbá teszi az intézmények működését és a járvány elleni védekezést, a titkolózás viszont kontrollálatlan állapotokat eredményez rövid- és hosszútávon. Ez a nyilvánosság szerepe, ezért küzdök tovább!”

Vak cina

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

  • 2021.02.18 - 15:55
    Közvetlen hivatkozás

    Nagyon is értette ez a gerinctelen nyanya,,, olyan mint az a mocskos szemét gazdája, ö a nagy valaki, pedig csak egy OV pincsikutya , hányinger és ennek vannak diplomái…pedig jobb lenne ha mosogatni menne, pl. hypóban a tojáskáit

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük