Vásároljon magyar árut – nincs új a nap alatt 9.

Elfogyott otthon a gyümölcs, elmentem hát a legközelebbi Auchan áruházba. Volt egy kis rossz érzésem, hogy egy multiba megyek, nem pedig magyar boltba, de hát vasárnap volt, és csak az volt nyitva. (A rohadt multi.) Ráadásul parkolóhely is van bőven, és jó nagy a gyümölcsválaszték. (A rohadt multinál.)

Végigböngésztem a gyümölcsrészleget. Láttam gyönyörű olasz almát és szőlőt, spanyol őszibarackot (kicsit szebb volt, mint a magyar, ráadásul olcsóbb – a rohadt multi!), amikor hopp, észrevettem kétféle szilvát: egyet dobozba és hálóba csomagolva, a másikat kimérve. Mindkettő magyar termék volt. A kimért szilva már ránézésre is éretlennek látszott, de azért kézbevettem, és próbáltam megnyomogatni. Nem sikerült, ő volt a keményebb.

A másik fajta kétszer annyiba került, mint a kimért, de amit a dobozon és hálón keresztül látni lehetett, az ígéretes volt. Szép nagy sötétkék szilvák, ráadásul a dobozon keresztül nyomogatva is érződött, hogy érettek. A hálóba varrva kis cédula, rajta egész regény. A lényeg: Arrabona TÉSZ Szövetkezet, Koroncó; I. osztályú. Még ismerem is ezt a Győr melletti kis falut. Döntöttem. Ezt veszem, még akkor is, ha drága. Melegség öntötte el szűmet. Íme a bizonyság (magam előtt), hogy jó hazafi vagyok.

Hazatérve egy tálra szedtem a szilvát, és mit látok? A tetején lévő szép, nagy és érett darabok alatt egy másik fajta, ami apró volt, ráadásul éretlen. Úgy a kétharmada. Persze megnézhettem volna alaposabban is a boltban. Ha felemelem a dobozt, a fény felé tartom, alulról vizslatom, nyomogatom, láthattam volna. De a magyar áru előállítója jó pszichológus, tudta előre, hogy csak a tetejét fogom nézi. És hát az őt körülvevő szellemi környezetből is ezt szívta magába, ezt látja az ország vezetőitől: Magyarországon csak az lesz sikeres, aki tudja, hogyan kell becsapni az embereket. Ehhez persze előbb-utóbb a határokat is le kell zárni, és ki kell seprűzni a rohadt multikat. Nehogy a hosszú távon megtérülő tisztességes kereskedés dekadens nyugati mentalitása tovább szivárogjon befelé.

Andor Mihály

(Galamus, 2013. augusztus 26.)

Kapcsolódó:

Nemzeti vizeldét – nincs új a nap alatt 8.

Orbán munkaalapú blöffje – nincs új a nap alatt 7.

Süllyedő ország – nincs új a nap alatt 6.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük