Múltidéző: IBUSZ Maraton 1989-ben - Városi Kurír

Sorting by

×

Múltidéző: IBUSZ Maraton 1989-ben

1989. április 23-án először rendezte a maratont az év elején alakult Budapest Sportiroda. 1165 futó választotta a maratoni távot, melynek útvonala teljesen megegyezett az előző éviekkel. először volt viszont kedvezményes az előnevezési díj, a helyszínen drágább, követve ezzel a külhoni maratonok gyakorlatát.

Hirdetés

A teljes eredménylistán kívül a verseny után a Népsport az április 27-i számában, mellékletben közölte az első 600 beérkezőt, méghozzá kis keretes cikkek társaságában.

Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda vezetője a fenti képről: “Ez a kép kifejezi a maraton lényegét: ez nem szenvedés, ez örömöt okoz. Tudom, ne tiltakozzatok, szenvedtem én is bizonyos szakaszokon, de ugye: “a fajdalom elmúlik, a dicsőség örök”. Ezek jól felkészült futók és a vége felé is mind mosolyognak. Naná, egy kedves szurkoló lánynak….”

1989. április 23. vasárnap (MTI) – A szervezők már vasárnap  hajnalban szorgoskodtak Budapest különböző pontjain, szalagozták a  pályát, biztosították az útlezárásokat, egyszóval: készültek az  IBUSZ maratonfutó eseményre. Hasonlóan szorgalmasak voltak a futók is, akik közül többen már két órával a tizenegy órai rajt előtt  alapos bemelegítésbe kezdtek. Sokan családostul határozták el, hogy  részt vesznek a futófesztiválon.

Az NDK-ból két csoport 380 indulóval képviseltette magát. Julien Garnier (61), aki autóval érkezett Franciaországból a versenyre és a 10 kilométert választotta, elmondta:

Hirdetés

“Először járok az önök országában, és állítom: csodálatos. Minden nap futok, és amikor hallottam e lehetőségről, gondoltam itt a lehető legjobb alkalom, hogy Magyarországra látogassak.”

A XX. kerületből húsz apróság várta a rajtot

A hét-nyolc éves atlétapalánták többsége az 5 kilométernek vágott neki, de olyan is akadt – például a cseppet sem izguló Reszkető György -, aki a 10 kilométerhez is elég bátornak érezte magát.

– Nem idegeskedem, bár először futunk ilyen távot. Hetente legalább kétszer járunk edzésre – adta élete első nyilatkozatát Reszkető György.

A bemelegítés során többen furcsa dolgokat műveltek

A volt súlyemelő Szabó Mihály például, ahogy ő fogalmazott “jóga halálpózban” várta a startot és 90 kilós testsúlya ellenére már negyedszer is a leghosszabb távot választotta, és három és fél óra alatt futotta végig azt.

A jelentkező helyeken tíz óra után még egy utolsó nagy rohamot indítottak a versenyezni kívánók. Volt, aki harminc perccel a rajt előtt határozta el, hogy megpróbálkozik teljesíteni a 42 kilométert.

A sportolóknak, illetve az alkalmi futóknak bőven volt választási lehetőségük, hiszen a maraton mellett a 20 és a 10 kilométeres távon is kipróbálhatták állóképességüket, sőt a gyermekek részére öt kilométert is rendeztek.

IBUSZ maraton 1989 plakat

Spiegl József, a szervezőbizottság elnöke a szokottnál idegesebbnek tűnt, ám ez annak szólt, hogy ezúttal debütált a televízió külsős kommentátoraként. A verseny miatt nem fájt különösebben a feje, ugyanis tapasztalt szervezőgárda biztosította a zökkenőmentes rajtot.

Pedig ez nem volt könnyű feladat. Noha az indulók száma elmaradt a tavalyitól, a főtávon 1165-en, 20 kilométeren 754-en, 10-en 1071-en, még az 5 kilométeren 870-en indultak. A startra a jelet Szemenkár Erika, az IBUSZ RT vezérigazgatója adta meg.

Mielőtt a mezőny útjára indult volna a Studium Dixieland tartott  hangulatkeltő előadást, és nem maradhatott el az OTSI  sportorvosainak légzésfunkció és vérnyomásmérő vizsgálata. 

Színesítette a küzdelmet, hogy a névadó IBUSZ háziversenyt is meghirdetett, dolgozói és azok hozzátartozói számára.

Természetesen az utóbbiak értek el először az idén a  Népstadionban elhelyezett célba. Győzött a 14 éves Nagy László, aki a gyönyörű szép váza mellé 10 000 forintos utazási utalványt is átvehetett. A 14 év alattiak között egyébként harminc darab Citizen kvarcórát is kisorsoltak.

Még sokan futottak a kicsik közül, amikor a 10 kilométer győztese, az akadályfutó Vágó Béla a célba érkezett

 – A verseny előtt kissé érzékeny volt az Achilles-inam, de de mindenképpen részt akartam venni ezen a nagyszerű hangulatú összejövetelen. Bár táv közben voltak kisebb problémáim, a végére igencsak belejöttem – nyilatkozta.

A nőknél Barócsi Heléna fölényesen győzött

A 20 kilométeres győztes, Baier Tibor szinte észrevétlenül érkezett a Népstadionba, hiszen rengetegen még a tíz kilométeres távon indulók közül is futottak, így meglehetősen nagy volt a keveredés. Baier Tibort azonban ez cseppet sem zavarta, megérdemelten vehette át az igen szép tiszteletdíjakat.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a maratoni versenyt kísérte

Sokáig úgy tűnt, hogy Váncsa Dénes révén magyar sikernek örülhet a közönség, ám ő 30 kilométernél vezető pozícióban feladta a küzdelmet.

– 2:16 órán belül akartam futni, de részidőm alapján erre már nem volt esélyem – mondta közvetlenül a kiállása után. – Két hét múlva az amszterdami maratonin indulok, és ezért nem akartamfölöslegesen kifutni magam.

Kiállásával az NDK-beli Stephan Seidemann került az élre, és miután az utolsó frissítő állomásnál a Városligetben még letörölte magát egy vizes szivaccsal, összeszedte minden erejét, egy hosszú hajrában fokozatosan elhúzott lankadó társaitól, és fölényesen győzött.

A női verseny hamar párharccá alakult

Harminc kilométerig együtt futott a végső győztes csehszlovák Dana Hajna és a második helyezett kubai atlétanő, Traba Empesatris Wilson.

Őket hét perc hátránnyal követte csak a mezőny. A karib-tengeri országból érkezett futónő a végére nagyon elfáradt, igy Dana Hajna őt messze megelőzve jutott a célba.

10 kilométer

Férfiak:
1. Vágó Béla 29:07 perc
2. Holba Zoltán 29:13
3. Kozlov (szovjet) 29:17
Nők:
1. Barócsi Heléna 32:08
2. Visnyei Márta 33:23
3. Gombos Márta 34:29

20 kilométer

Férfiak:
1. Baier Tibor 1:02:23 óra
2. Zelenák Zoltán 1:02:36
3. Kozma Attila 1:02:48
Nők:
1. Földingné Nagy Judit 1:11:10
2. Őzéné Sipka Ágnes 1:11:26
3. Farkas Ágota 1:14:00

Maraton

Férfiak:
1. Stefan Seidemann (NDK-beli) 2:19:52 óra
2. Vlagyimir Klanovszkij (szovjet) 2:26:27
3. Waldemar Safienszki (lengyel) 2:26:47
4. Szemán János 2:27:17

Nők: 
1. Dana Hajna (csehszlovák) 2:45:50 óra
2. Traba Empesatris Wilson (kubai) 2:50:29
3. Vass Márta 3:05:15

Csak a magyar eredmények

Férfiak:
1. Szemán János 2:27:16
2. Refi Attila 2:28:36
3. Deme Zoltán 2:30:33
Nők:
1. Vass Márta 3:05:48
2. Dobó Andrea 3:06:11
3. Cservenka Judit 3:09:57

(MTI)

Troroczkai

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.