Múltidéző: tiltakozás Václav Havel és társai bebörtönzése ellen

32 évvel ezelőtt Václav Havelt 9 hónapi börtönbüntetésre ítélték,  mert egyik szervezője volt azoknak a megmozdulásoknak, amelyeken Jan Palach prágai egyetemistára kívántak emlékezni januárban a Vencel téren.

1989. március 2., csütörtök

– Václav Havel cseh drámaíró, a Charta 77 elnevezésű csehszlovák polgárjogi mozgalom egyik vezetője és politikai okokból bebörtönzött társai szabadon bocsátását követelték csütörtökön a budapesti Vörösmarty téren megrendezett nagygyűlésen a független szervezetek. A budapesti nagygyűlésen – amelyet a FIDESZ, a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság, a Szabad Demokraták Szövetsége, a Független Kisgazdapárt, a Magyar Demokrata Fórum több más független szervezettel együtt rendezett meg – a független szervezetek számos tagja és az érdeklődők sokasága töltötte meg a Vörösmarty teret.

Kifüggesztették Václav Havel fényképét, cseh és magyar nyelvű feliratokat emeltek a magasba.

A cseh nyelven írott transzparensek szabadságot követeltek Havelnek

A nagygyűlés kezdetén a szervezők képviselője felidézte a januári prágai eseményeket és javasolta: az idei Nobel Békedíjat Václav Havelnek kellene megkapnia. Arra kérte a résztvevőket, aláírásukkal is támogassák ezt az indítványt, s az erről szóló dokumentumot eljuttatják Oslóba. Ezt követően ismertették azt a levelet, amelyet a Csehszlovák Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetéhez intéztek, s amelyet küldöttség vitt el a gyűlés kezdetén a nagykövetségre. Ebben a levélben a független szervezetek megdöbbenésüket, felháborodásukat és aggodalmukat fogalmazták meg a prágai események, az emberi jogok megsértése miatt.

Vaclav Havel csehszlovák író szabadon bocsátásáért tüntetnek az alternatív szervezetek a Vörösmarty téren. MTI Fotó: Kiss G. Péter

Konrád György író felolvasta Václav Havel, A normális ember című, erre az alkalomra készült írását

Majd részlet hangzott el Havel egyik írásából. A nagygyűlésre számos üzenet is érkezett, egyebek között tolmácsolták a Charta 77 üdvözletét, Havel feleségének köszönetet tartalmazó levelét, idézték a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottságának tiltakozó dokumentumát.

A nagygyűlés végére visszaérkezett az a küldöttség, amely a tiltakozó levelet vitte a csehszlovákiai magyar nagykövetségre.

A küldöttség egyik tagja arról számolt be, hogy a követségen készültek a fogadásukra, átvették a levelet, s cserébe az Új Szó című pozsonyi lap egyik írásának másolatát adták át. Ez az írás arról szól: ki is Václav Havel valójában. Végezetül a küldött – minthogy a szervezők szerint Havel egy csokor virágot kívánt letenni a Vencel téren Jan Palach emlékére – elhelyezett egy csokor virágot Havel képe mellett – Budapesten, a Vörösmarty téren.

1989. március 2., csütörtök 18:47

Bomba robbant a kettes metrón – 32 évvel ezelőtt

Szintén március 2-án megtalálták az órásmestert

Megtalálták azt az órást, aki a metróban elhelyezett robbanószerkezethez felhasznált órát javította, s két olyan idős ember is jelentkezett, akik a robbanás idején a metrókocsiban utazott. A robbanószerkezethez használt Cornavin típusú, rikító kék színű női karórát – hátlapján a bevésett dátummal – egy budapesti, XVIII. kerületi órásmester reparálta – tájékoztatta az MTI-t a Belügyminisztérium sajtóosztálya a metrórobbantás ügyében folytatott nyomozás újabb fejleményeiről.

Ismeretes, hogy február 17-én 18.11 órakor, az Astoria és Deák tér állomások között bomba robbant a kelet-nyugati metró egyik kocsijában. A nyomozás eddigi megállapításai szerint az ismeretlen tettes a robbanószerkezetet egy világoskék CSÉB feliratú szatyorba
rakta és úgy helyezte el a metrókocsiban. A szerkezetet három hengerelt, 3 centiméter átmérőjű tömör köracélrúdból készítette.

A rudakat középen átfúrta, menetet vágott bele és házilag kevert robbanóanyaggal töltötte meg, majd a rudak végét csavarral zárta le.

A rudakat házi barkácsműhelyben nem lehet így megmunkálni, ehhez – a nyomozást végzők feltételezése szerint – igényesebb felszerelésre, fúróra és esztergagépre volt szükség.

(MTI)

1989. március 2., csütörtök 17:19

vakcina, figyelmeztetés

Egy hozzászólás itt: “Múltidéző: tiltakozás Václav Havel és társai bebörtönzése ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük