Sorting by

×

Múltidéző mindenkinek: a devizahitelt az első Fidesz-kormány ideje alatt vezették be

Mikor 11 év korlátlan uralkodás után, még mindig visszamutogatnak a 2010-előtti kormányokra, “elfelejtik” hozzátenni, hogy a hitelezés bevezetése a Fidesz első kormányzása alatt történt!

És tegyük hozzá,

hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2015 februárjában írt alá egy olyan megállapodást, amiben a kormány vállalja, hogy a bankoknak nem lesznek további terhei a devizahitelek átváltása miatt, a kilakoltatásokat pedig nem akadályozzák meg. A kormány honlapján is elérhető angol nyelven az a 2015. február 9-én aláírt megállapodás, amit Orbán Viktor miniszterelnök kötött Suma Chakrabarti-val, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével. A magyar kormány vállalta, hogy a devizaalapú hitelek forintosításának szabályozásáról szóló törvény végrehajtását úgy biztosítja, hogy a bankszektorban elkerülhetők legyenek az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek, magyarul nem háríthatják a bankokra az adósok jogtalan terheit úgy, mint sok más országban megtették.

Ehhez tartozik,

hogy a magyar kormány tartózkodik olyan új törvények bevezetésétől is, amelyek negatív hatással lehetnek a bankszektor profitabilitására, tehát nyereségére. Nyilván ez a devizahitelek elengedését, módosítását is jelenti.

A “teljesség” kedvéért még említsük azt meg,

hogy a kedvezményes árfolyamú devizahitel-végtörlesztési lehetőséggel a gazdagok, köztük a Fidesz több országgyűlési képviselője járt jól. Az Origo–akkor még nem volt a Fidesz lakája–2012. január 27 -én név szerint említ fideszes képviselőket, akik igencsak jól jártak. A teljesség igénye nélkül: Kocsis Máté, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője nem kevesebb mint 15 millió forintot takarított meg; ugyanennyit spórolt meg Halász János, a Fidesz frakció mai szóvivője; Vejkey Imre, 8 millió forintot takaríthatott meg. A legnagyobb adósok -köztük Kósa Lajos– akkor nem válaszoltak a portál kérdésére.

Abban az időszakban, Orbán egy interjúban védelmébe vette azokat a parlamenti képviselőket, akik élni szeretnének a 180 forintos frankárfolyamon lehetővé tett végtörlesztéssel: azt mondta, a képviselőknek is joguk van megszabadulni az adósságuktól.

Akkor mondjuk ki egyértelműen:

a Fidesz a gazdagoknak kedvezett a végtörlesztési lehetőséggel, azok akik nem tehetősek, azóta is nyögik a terheket. Láthattuk, hogy szinte mindennaposak voltak -a korlátozásig- a kilakoltatások.

Még a családok éve “jegyében”, gyermekes családokat is utcára rakott a hatalom. Közben milliárdokat költenek annak reklámozására, hogy a magyar reformok működnek, Magyarország jobban teljesít.

Vajon melyik harmadik világbeli országra gondolhattak, hiszen az Unióban igencsak sereghajtók között vagyunk minden szinte minden jelentősebb mutatóban.

Forrás

Zugló

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.