Munkácsy a Gundel törzsvendége volt – Golgota a szotyimenzán

Az állam megvette Pákhtól a Golgotát, a Krisztus-trilógia harmadik darabját, amit korában Debrecenben csak vörös drapériával letakarva állíthattak ki.

A három milliárdra lealkudott Golgota

című festményt – a nagyközönség szerint – nem Debrecenbe kéne vinni. A Golgotát – közkívánatra – a Várba viszik föl, a koponyák hegyére. Kupakos Kósa tiltakozása dacára. A hatalmas kép a puritán karmelita menza falára lesz kifüggesztve. A kolostor – köpcös istenemberünk új irodakomplexuma – a méltó helye Munkácsy képének.

A karmelita kolostor szotyimenzájára,

munkahelyi étkezdéjére azért esett a választás, mert a napraforgó festőóriásunk több virágcsendéletén szerepel, valamint a négymilliárdért felújított iroda bútoraival nem harmonizál a hárommilliárdos Golgota sötét színvilága. Az ebédlő helyválasztása mellett szól az is, hogy itt lehet csak bejuttatni a föltekert festményt újabb falak megbontása nélkül.

(Megjegyezzük még, hogy a Szent Koronát a koronázási ékszerekkel viszont méltó helyére, az elnöki irodába viszik föl, ahol nem láthatják majd méltatlan szemei holmi gatyás férfiaknak és fedetlen keblű nőknek. Ahogy azt idejében jelezni méltóztatott a másik – vendéglátóügyi dinasztiából megválasztott – gasztronómiában jeleskedő miniszterelnökünk. E fölszentelt helyen, koponyahegyi magányában, csak és egyedül az ország első öltönyös uralkodója vetheti rá a szemét a Szent Koronára. Magyar miniszterelnökünk méltó, a helyhez illő szabadidős öltözetben – pazar hullámokat vető, királyi eleganciát sugalló nadrágjában, panyókára vetett zakójában, nyakán meglazított neonzöld selyemkravátlijában – méregetheti szemével, simogathatja kezével a koronáját és ékszereit.)

Munkácsy egyébként a korabeli krónikák szerint a Gundel törzsvendége volt,

a sertéssültet kedvelte (a malacbordát, magyarán a kotlettet). Munkácsyról nevezték el a kocsonyázott tojás Munkácsy módra és a Munkácsy-kenyér/torta nevű ételeket.

A miniszterelnökség menzáján mindösszesen 850 Ft-ért hozzájuthatunk a fenti szerény és puritán Munkácsy-menühöz.

Munkácsy köztudottan a legnagyobb magyar gasztropiktor: lásd például Befordultam a konyhába, Köpülő nő, Feldőlt a bogrács című darabjait!

A Gundel a festő részére készített először aszpikos (kocsonyázott) tojást

Az aszpikos Munkácsy-tojás v. kocsonyázott tojás Munkácsy módra a B)menü részét képezi. Ezt a vendégváró különleges termékünket olcsóbban kapják meg elvitel esetén az előfizető kedves vendégeink. A Gundel Restaurant falát egyébként eredeti Munkácsy-festmények díszítik …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük