Művégtagokon spórol a regnáló? Elfogyott a pénz, nem fizet az egészségbiztosítási alapkezelő

Hogy ebbe miként tervezi belevonni a “szankciókat” és “Brüsszelt” a kormány, azt még nem tudni, de tény, ami tény: Nem fizeti ki a gyártóit az egészségbiztosítási alapkezelő, mert kimerült a keret. Az érintett cégek attól tartanak, hogy nem élik túl a hiányt – írta a Népszava.

1.500 – 2.000 millió a saruk

A lap információ szerint immáron négy hete nem fizeti ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a gyógyászati segédeszközöket előállító cégek már használatban lévő eszközeik utáni támogatást. Az érintett 180-200 cégtől nagyjából 1,5-2 milliárd forintot tartottak vissza eddig. A segédeszközök közé tartoznak többek közt a művégtagok, járógépek, fűzők és ortopéd cipők is.

… ezért….

„A megnövekedett számú, és néhány esetben indokolatlan felírások miatt a 2022-ben ezen támogatási jogcímre rendelkezésre álló előirányzat elfogyott”

– indokolt a finanszírozó. A Népszavának az egyik gyártói szövetség vezetője elmondta, hogy eddig a számláikra jellemzően nyolc napon belül utalta a járandóságukat a NEAK.

Ez az évtizedek óta működő rendszer bicsaklott meg november elején, miután elfogyott a rendelkezésre álló keret.

Korábbi években, ha elfogyott a biztosított keret, akkor a kormányzat egyszerűen elvégezte a szükséges átcsoportosítást, a cégek pedig semmit sem éreztek meg az egészből. A szakember megjegyezte: az elmúlt hetekben jelentek meg sajtóhírek arról, hogy két egyedi eszközöket gyártó és forgalmazó cég fiktív vényekre számolt el jogtalanul 200 millió forint értékben termékeket a biztosítónak. A számlák ellenértékének visszatartása azonban az ügyben nem szereplő cégeket is sújtja.

„Olyan, mintha most emiatt büntetnék a teljes ipart ”.

Bért sem tudnak fizetni

Az érintett cégek jellemzően magyar tulajdonú mikro- és kisvállalkozások, amelyek nem rendelkeznek még egyhavi tartalékkal sem. Ráadásul az egyedi gyártás anyag- és alkatrészigényes, emiatt a tartozás tovább szivárog.

„A kialakult helyzet miatt az érintettek sem bért, sem egyéb közterheket nem tudnak lassan fizetni.”

Kapcsolódó