Na kérem szépen! Orbán szerint ezeket az áremeléseket nem fogjuk érezni és mint tudjuk, Ő még sosem hazudott! - Városi Kurír

Sorting by

×

Na kérem szépen! Orbán szerint ezeket az áremeléseket nem fogjuk érezni és mint tudjuk, Ő még sosem hazudott!

Mert ugye az teljesen életszerű, hogy ha a kis- és nagykereskedőket, légitársaságokat, gyógyszertárakat, bankokat, telefontársaságokat különadóval súlytják, akkor azok fülüket-farkukat behúzva belátják, hogy a profitjuk nagy részének annyi, nem emelnek árat és talán még fizuemelést is adnak a dolgozóiknak, ugye? Hát ezt próbálja beadni a 2/3-al újraválasztott Orbán-kormány!

Hirdetés

A részletek

Megjelent a Magyar Közlönyben az extraprofit adókról szóló kormányrendelet. A légitársaságoknak például európai desztinációk esetén utasonként 3900 forintot kell fizetnie, más országokba utazók után pedig 9750 forintot. Az ATV cikkéből kiderülnek a további részletek. A Kormányzati Tájékoztatási Központnak az MTI-hez eljuttatott közleménye felidézi:

a kormány az elhúzódó háborús helyzet miatt rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, 700 milliárd, illetve 200 milliárd forinttal. 800 milliárd forintot a bankoknak, a biztosítóknak, a nagy kereskedelmi láncoknak, az energiaipari és kereskedőcégeknek, a telekommunikációs vállalatoknak, a légitársaságoknak és a gyógyszerkereskedőknek kell befizetniük az „extraprofitjukból” főszabály szerint 2022-ben és 2023-ban.

Bank….

A banki külöadó, azaz a hitelintézeteknek és pénzügyi vállalkozásoknak az adóévet megelőző adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevételből 2022-ben 10 százalékot, 2023-ban 8 százalékot kell befizetni.

A tranzakciós illetéket kiterjesztik az értékpapírkereskedelemre is. Ennek az alapja a pénzügyi eszköz ügyfélszámlán jóváírt értéke. Amennyiben ez az érték külföldi pénznemben van meghatározva, akkor a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a teljesítési napon érvényes hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani.

Az értékpapírügyletek tranzakciós illetéke 0,3 százaléka, de vételenként legfeljebb 10 ezer forint. A tranzakciós illetéket azokra a pénzügyi szolgáltatókra is kiterjeszti a kormányrendelet, amelyek Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásként végeznek – azaz a Revolutra vagy a Wise-ra is.

Biztosító…

A biztosítóknak az ágazataik és adóalapjuk szerint kell majd pótadót fizetniük, aminek a mértéke sávosan változik, 2 – 14 százalékig terjed. 2023-ban ez 1-7 százalék lesz.

Kőolajtermék-előállítók

A különadó mértéke 25 százalék, az alapja pedig az Oroszországból származó és a világpiaci nyersolaj árkülönbözetének hordóban mért mennyiségének a szorzata.

A legnagyobb extraprofit-különadót a háború gazdasági következményeiből nagy profithoz jutó bankoknak és az olajár emelkedéséből nagy profithoz jutott Molnak kell fizetni – írta a KTK.

Villamos energia átvételére jogosult termelők

jellemzően a megújuló energiát vagy hulladékból nyert energiát felhasználó termelőknél

a különadó 65 százalék.

Légitársaságok

A Magyarországról induló utasok száma után kell adót fizetni, a tranzitutasok után nem kell.

Utasonként 3900 forint az adó mértéke, ha az utasok az Európai Unió területére, emellett Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába, Izlandra, Koszovóba, Lichtensteinbe, Moldovába, Monacóba, Montenegróba, Nagy-Britanniába, Norvégiába, San Marinóba, Svájcba, Szerbiába vagy Ukrajnába utaznak.

Ezen kívüli országokba utasonként 9750 forintos adót kell fizetni.

Gyógyszerforgalmazók

Az őket súlytó adó alapja a tárgyhavi vényforgalmi adatok alapján a társadalombiztosítási támogatásnak a termelői árral vagy importbeszerzési árral arányos részére

a 10 000 forintot meg nem haladó árú gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 000 forintot meghaladó termelői árú gyógyszerek esetén 28 százalékos mértékű adót kell fizetni.

Távközlési cég

A pótadó alapját az adóévi nettó árbevétel jelenti:

az 1 milliárd és 50 milliárd forint közötti bevétel 1 százaléka, az 50 milliárd és 100 milliárd forint közötti bevétel 3 százaléka, a 100 milliárd forintot meghaladó része után pedig 7 százalék.

Kiskereskedők

Az idei évesített adójának – 365 napra számított összege – 80 százalékával azonos összegű kiskereskedelmi pótadót kell megfizetnie.

Mindezt Sopronban ötlötték ki….?

Pénteken írtuk meg, hogy soproni kihelyezett ülést tart csütörtöktől a kormány, ahol a 2023-as költségvetést véglegesítik. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton tudatta, hogy

Orbán Viktor vezetésével a kihelyezett kormányülésen elfogadták az extraprofit adó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as költségvetés tervezetét is véglegesítették.

Fotó: Cseri László

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Na kérem szépen! Orbán szerint ezeket az áremeléseket nem fogjuk érezni és mint tudjuk, Ő még sosem hazudott!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.