Na, ki nem írta alá Lech Wałęsa születésnapi üdvözlőkártyáját? Persze, hogy Orbán Viktor!

Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke egy bekeretezett üdvözlőkártyával köszöntötte 75. születésnapján hazája egyik legnagyobb szabadsághősét, Lech Wałęsa egykori elnököt. Az üdvözlőkártyát a tervek szerint a tanács vezetői és tagjai, vagyis az EU tagállamainak első számú vezetői is aláírták.

Két kivétellel

A “lengyel-magyar két jó barát” jegyében e két ország első számú közszolgái érezték úgy, hogy “teszik tiszteletlenségüket”. Mint tudjuk, Orbán nem felejt. Wałęsa feltételezhetően azzal vívta ki az óvodásokra jellemző visszavágót, hogy a Szolidaritás egykori vezetője, a lengyel ellenzék volt vezére már többször is kifejtette negatív véleményét a magyar kormányról.

A Nobel-békedíjas egykori államfő szerint Orbánék politikája szembemegy az Európai Unió érdekeivel, ezért üzent.

Ne verjétek szét az EU-t!

A tegeződő felszólítás azért megengedett, mert az 1998-as választások előtt még együtt kampányolt Orbán Viktorral a Fidesz győzelméért. Lech Wałęsa – látva a populisták térnyerését – már sok dolgot másképp csinálna, mint 30 éve. (24.hu)

Az egyik állami vezető, aki bojkottálta a kedves gesztust Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Ő ugyan egy olyan pártnak a tagja, aminek a vezére, Jarosław Kaczyński ugyan egykor Wałęsa harcostársa volt, de az egykori elnök hangos és gyakori bírálója mind neki, mind pártjának.

A másik, aki bojkottálta az aláírást Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt,

aki az államszocializmus utolsó éveiben, rendszerellenes ellenzékiként volt szövetségese az ugyanolyan rendszer ledöntésén Lengyelországban dolgozó Wałęsának. Most viszont Morawiecki és Kaczyński szövetségese, pártjukkal, a PiS-szel akár egy frakcióba is kerülhet a következő EP-választás után, amennyiben addigra jelenlegi frakciója, a jobbközép európai pártokat tömörítő Néppárt valóban kitessékeli soraiból az utóbbi időben szélsőjobboldalivá vált, politikáját az idegen- és EU-ellenességre felépítő Fideszt.

(forrás: 444.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük