A Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke, Patrick Gaspard a csütörtökön jelentette be, hogy a Soros György által alapított hálózat 360 millió forintot adományoz a Summa Artium művészettámogató szervezetnek.


 A kormányzati ellenőrzés árnya mindent beborít

A Summa Artium 2003-ban, Budapesten jött létre „azzal a céllal, hogy a független művészek számára elérhetővé tegye a vállalati és magánszektorból érkező támogatásokat”. Patrick Gaspard hangsúlyozza: nem kívánnak beleszólni abba, hogy ki és mi részesülhet a támogatásból.

Mindannyian tudjuk, hogy manapság Magyarországon a kormányzati ellenőrzés árnya mindent beborít, a kultúrát és a művészetet is. (…) Magyarország – a rendszerváltás minden reményét megcsúfolva – nem a szabad gondolat, a művészet szabadságának hazája többé. Ilyen időkben a művészek jelenítik meg függetlenségükkel és a sokféleségükkel a társadalom kollektív lelkiismeretét. Kiállnak és megkérdezik: kik vagyunk és miképpen élünk együtt? Nem fogadják el, hogy a kultúrát a politikai szempontok alapján osztogatott pénz határozza meg.

– indokolja a döntést Patrick Gaspard, aki azt reméli, hogy a támogatással megvalósulhatnak azok a művészeti és kulturális projektek, amelyek a Magyarországon uralkodó körülmények között nem reménykedhetnek állami támogatásban.

A művészet segíthet felerősíteni azok hangját, akiket kirekesztenek

„A miniszterelnök a művészet segítségével kívánja megerősíteni a monolit nemzeti mítoszokat és politikailag hasznosnak ítélt téveszméket. Talán elég sokat fizet ezért, de a gyűlölködő politikai megrendelés nem hozhat létre művészi értékeket” – írja Gaspard.

Patrick Gaspard szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok nemcsak Magyarországon szeretnék támogatni a független művészi hangokat, hanem a világ minden táján. „Tudjuk: a művészet segíthet felerősíteni azoknak a hangját, akiket kirekesztenek.”

(Forrás: Index)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét