Na végre! Itt az aranyősz – orvosmeteorológiai tanácsok

Az elmúlt időszakban sokat panaszkodtunk, különösen a hétvégéken az időjárásra. Most végre egy rossz szavunk se lehet, ennél szebb napokat álmodni sem lehet, mert ez valóban maga az aranyősz.

Péntek délután

Fátyolfelhős, szűrt napsütéses, kellemes időnk lesz gyenge légmozgással. A hőmérséklet 20 fok közelében tetőzik.

Éjszaka vastagszik a felettünk lévő fátyolfelhőzet, emiatt kevésbé hűl le hajnalra a levegő. Csapadék továbbra sem hullik. Helyenként párássá válik a levegő.

Minden folytatódik

Szombaton hajnalban többnyire felhős, helyenként párás, foltokban ködös idővel indul a nap.

Napközben a párásság megszűnik, de többnyire erősen réteg-, illetve fátyolfelhős idő várható itt-ott bujkáló, szűrt napsütéssel. Tartósabb napsütés inkább a délutáni órákban, főként a déli és keleti országrészben valószínű. Délutánra ismét 20 fok köré melegszik a levegő.

A késő délutáni, esti időszakban, északnyugaton kialakulhat elszórtan egy-egy záporeső, másutt nem kell csapadéktól tartani.

Éjjel egy hidegfront éri el hazánkat nyugat felől. Megvastagszik a felhőzet, felélénkül az északi szél, és a Dunántúlon már szórványosan, de sokfelé eleredhet az eső is. A Dunától keletre változó felhőzet, gyenge légmozgás lesz jellemző.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

péntek délután 17 – 20,

szombat reggel 9 – 13,

szombat délután 18 – 21,

vasárnap reggel 9 – 13 fok körül alakul.

– Vasárnap az ország döntő részén felhős, borongós idő ígérkezik, keleten lehet délelőtt változó napsütés. Az esti órákig, a borús tájakon elszórtan, kisebb esőkre, szemerkélésekre is számítani kell. A Dunántúlon erős északnyugati szél fúj és hideg lesz, míg keleten gyenge légmozgás és enyhe idő valószínű. Este, éjjel érkezhet kiterjedtebb esőzés nyugat felől terjeszkedve.

Ilyen lesz a jövőhét

Hétfőn növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de szerte az országban hidegfront és mediterrán ciklon alakítja az időjárást. Most az a legvalószínűbb, hogy eleinte országszerte kiadós eső esik, majd egyre inkább a keleti országrészre húzódik a csapadék. Mindeközben a Dunántúlon viharossá erősödik, keleten is élénkül a szél.

Keddre előreláthatólag még tovább romlik az idő: erős, olykor viharos északi szél fúj, tovább csökken a hőmérséklet, és borongós időben sokfelé, előreláthatólag elsősorban a Dunától keletre jelentős eső esik.

Szerdán várhatóan kelet felé távozik a csapadékos, szeles időjárást okozó ciklon. Nyugaton már javulásban bízhatunk: szélcsendes, változóan felhős-napos, párás idő ígérkezik. Kissé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön újabb, ezúttal szórványosabb, gyengébb esőket adó csapadékmező érheti el térségünket.

Orvosmeteorológia

Pénteken számottevő fronthatás nem várható. Megszűnnek a korábban kialakult hidegfronti tünetek, így orvosmeteorológiai szempontból viszonylag kiegyensúlyozott időjárású napra számíthatunk. Csapadék sem várható, így esernyőt nem kell magunkkal vinni. Használják ki a napsütést, jó időt, töltsenek minél több időt a szabadban! Ez lelki állapotunkra, általános közérzetünkre pozitív hatással lehet, kedélyállapotunk jelentősen javulhat a napfény hatására. Aki mégis erősebb tüneteket tapasztal, vagy nem csökkennek jelentősen a korábbi tünetek, keresse fel telefonon orvosát, mert valószínű, hogy a betegség hátterében nem az időjárás áll.

Szombaton sem érkezik front térségünkbe. Nyugodt, szélcsendes, a korábbinál felhősebb, szűrt napsütéses, kissé párás idő várható. A párás hajnali időszak leginkább a krónikus légzőszervi betegek állapotát ronthatja. Asztmásoknak és idült légcsőhurutos betegeknek nem ajánlott hosszú ideig a szabadban tartózkodni. Nekik mindenképpen kerülendő a hűvös, nedves levegőn végzett erős fizikai munka, amely gyakran az akut rohamok legfőbb provokálója. A hűvös hajnali órákban a beteg ízületek fájdalma is erősödhet. A tünetek megelőzésére ajánlott a réteges öltözködés, az érzékeny területek nedvességtől való védelme, különösen, hogy az eddigi magasabb nappali hőmérséklet miatt hajlamosak vagyunk az évszakhoz képest alulöltözködni. Olvastuk az Eumet oldalán.

aranyősz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük