Az internet nem felejt: Náci vicc a Veszprém Megyei Naplóban

Egy évvel ezelőtt, 2017. január 17-én a meggyilkolt zsidókkal viccelődtek a Veszprém Megyei Naplóban. Amikor többen felháborodtak, a lap főszerkesztője úgy reagált, hogy sajnálattal vették észre, hogy egyes olvasókat sért ez a vicc.

Vagyis: nem minden normális és tisztességes olvasót sért, nem a főszerkesztő tartja undorítónak, hanem egyes olvasók, amit ő sajnálattal vett észre.

Ezt írtam akkor erről.

Föld S. Péter

A náci haláltáborokban meggyilkolt emberekkel viccelt a Veszprém Megyei Napló. Vannak ugyanis olyan honfitársaink, akik viccesnek tartják azt, hogy meggyilkoltak 6 millió embert, köztük félmilliónál több magyar állampolgárt.

Élnek közöttünk olyanok, akiknek ez vicces. Akik nevetnek ezen a gyalázaton, a térdüket csapkodják, hogy na, már megint milyen jót olvastam az újságban.

Mert tényleg, mi lehet annál mulatságosabb, minthogy a koncentrációs táborokban embereket gyilkoltak meg. Olyan embereket, akiknek annyi volt a bűnük, hogy zsidónak, netán romának születtek.

Néhány héttel ezelőtt, karácsonykor a Fejér Megyei Hírlapban interjú jelent meg Orbán Viktorral. Az interjút – a hivatalos megfogalmazás szerint – meghamisították, vagyis, olyan mondatokat adtak a miniszterelnök szájába, amelyeket ő nem mondott.

Pedig, nem ez a pontos fogalmazás. Orbán interjúját ugyanis nem meghamisították, hanem megigazították. Vagyis, igazzá tették a hamis mondatokat.

Akkor ezért a megigazításért fejek hullottak. Öt ember rúgtak ki, amiért valaki Orbán Viktorral elmondatta azt, amit ő nem mondott, de mondhatott volna, ha nem lenne egy velejéig hazug ember.

A karácsonyi interjú a Fejér Megyei Hírlapban jelent meg, de a nyomok a veszprémi újsághoz vezettek, ezért a Veszprém Megyei Napló főszerkesztőjét is lapátra tették. Neki az volt a bűne, hogy nem volt eléggé éber, s nem vette észre az interjúban azokat a meghekkelt mondatokat, amelyeket egyébként nem is neki kellett volna észrevennie. Helyére megbízott főszerkesztő került, elődjénél bizonyára figyelmesebb, éberebb, megbízhatóbb – most az ő irányítása alatt álló lapban jelent meg a nácik által meggyilkolt embereket gúnyoló vicc.

Ma még nem tudni, hányan háborodtak fel az újság olvasói közül, s hányan jelezték a kiadónak, hogy lemondják az újságot. Hányan mondták, hogy nem vevők az ilyen jellegű viccelődésre, még akkor sem, ha vannak, akik ezt mulatságosnak tartják.

A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője az RTL Klub híradójának kérdésére ezt válaszolta a lapban megjelent zsidó viccel kapcsolatban:

„Olvasóinkból eddig mindig mosolygást váltottak ki a lapban megjelenő viccek, ezért sajnálattal vettük észre, hogy a mai vicc sérti egyes olvasóinkat!”

Nézzük meg ezt a mondatot, mit is jelent valójában.

1. A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője csodálkozik azon, hogy bár olvasóikból eddig mindig mosolygást váltottak ki a lapban megjelent viccek, ezen a mostani viccen egyesek mégsem tudtak mosolyogni.

2. A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője szerint őt nem sérti az általa vezetett lapban megjelent vicc, csupán egyes olvasókat.

3. A Veszprém Megyei Napló megbízott főszerkesztője mindezt sajnálattal vette észre. Vagyis, nem azt sajnálja, hogy a lapjában megjelenhetett ez az ocsmány, aljas vicc, hanem azt, hogy ez egyes olvasókat sért.

A Saul fia főszereplőjétől, Röhrig Gézától származik a következő idézet: “Auschwitzot nem az akkori szélsőjobb csinálta, hanem azok, akik a Nagykörúton nyugodtan sétáltatták a kutyájukat, miközben sárga csillagos embereket tereltek a gettóba. Konszolidált polgári életet élő emberek, köztük ügyvédek, orvosok semmilyen szolidaritást nem mutattak fel, inkább behúzták az ablakaikon a függönyöket. Nem azoktól kell a legjobban tartani, akik ma ócska, helyesírási hibáktól hemzsegő uszító kommenteket írnak a site-okon, hanem attól a hallgatag többségtől, amelyik szemet huny. Azoktól a járókelőktől, akik akkor nem voltak szolidárisak a zsidókkal; mint ahogy ma nem azok például a cigányokkal vagy a menekültekkel.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ma nem az aljas tréfacsinálóktól kell a legjobban tartani, hanem azoktól, akik szótlanul, csendben tűrik az ilyen és ehhez hasonló otromba viccelődéseket. Akik inkább becsukják a szemüket, hogy ne lássák, amint a szemük előtt szárba szökik a nemzeti szotyializmus.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.