Nagy Márton miniszter a billegő üzemanyag ársapkáktól a kis kutak problémájának lekezeléséig

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Indexnek válaszolt arra a kérdésre, mi várható az ársapkák ügyében, valamint mi lesz így a sorsuk a kis családi kutaknak.

Apropó

A kérdés időszerűségét támasztják alá azok a hírek, amelyek napok óta arról szólnak, hogy veszélybe kerülhet a magyaroroszági üzemanyagellátás, méghozzá éppen az ársapkáknak köszönhetően. A miniszter most is megismételte azt a kormányzati kommunikációt, hogy az ársapka addig tartható fenn, ameddig a Barátság kőolaj vezetéken zavartalanul érkezik az olaj, illetve a finomítók feltudják dolgozni a beérkező olajat.

„Ennek az egyik feltétele, hogy a százhalombattai finomító működik. Sajnos ennél a létesítménynél is vannak technikai problémák, és Barátság vezetéknél is az látszik, hogy a harcokban sérülnek meg fenntartó egységek, és le-le állnak. Tehát a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy fenntartsa az ársapkát, de ha az látszik, hogy ez a két tényező veszélyezteti az ellátást, akkor nehéz helyzetbe kerülünk.(..) Az ellátásbiztonság mindennél fontosabb és a legjobban a Mol látja a helyzetet. Ők látják jobban, hogy képesek ellátni Magyarországot nyersanyaggal. Ha azt látják, hogy nem, akkor ellátásbiztonsági kérdések merülnek fel. Készleteink, amiket felhalmoztunk (a miniszter itt a stratégiai készletekre gondolt – a szerk.) havária eseményre tartjuk, természeti károkra, háborúkra” (…) Ez nem azért van, hogy az ársapkát fenntartsuk. Tehát a stratégiai készlethez nem szabad hozzányúlni ebben a helyzetben .

Kis kutak?

Végezetül a miniszter ismét bebizonyította, hogy az Orbán-kormány ahelyett, hogy igyekezne megoldani a problémákat, inkább nem vesz tudomást róluk, eltolja magától, mintha attól bármi is változna, megoldódna. Igy tett most is a miniszter, amikor igyekezett csökkenteni, már-már nem létezőnek feltüntetni a kiskutak élet-halál harcát:

A napokban egyre több piaci szereplő kongatta meg a vészharagokat. Ezeket a híreket Nagy Márton úgy értékelte, hogy

„ez már kiskutak hergelése, tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak. De bizonyos esetben azt is tudjuk, hogy túl nagy pánikot keltenek”.(…) Ezt a helyén kell kezelni, ez túlnyomja a helyzetet. Megértem a helyzetüket, de nem ez a módja, hogy ezt kezeljük

– emelte ki a miniszter.

Kapcsolódó

 

 

 

Pin It on Pinterest