Nagy úr a “nincs”! Így lesz a cipőből-ruhából-bármiből tüzelő! – Magyarországi füst-térkép

Normál esetben senkinek nem jutna eszébe használt kabáttal, csizmával, tulajdonképpen bármivel fűteni, de a szükség nem környezetkímélő. Akiknek választani kell a fázás és a környezettudatosság között, azok legtöbbször az előzőt próbálják kivédeni. Magyarországi füst-térkép 2022 tele előtt…..

Fekete füst….

Sötét fekete füst száll ki néhány családi ház kéményéből Nemesdéden, a cirka 700 ember lakta Somogy megyei -hiába lett vármegye- faluban: a falu egyes részein elviselhetetlen, fojtogató a levegő, amióta elkezdődött a fűtési időszak, számolt be róla a sonline.hu. Tompa Boldizsár, a település polgármestere a lapnak elmondta, sajnos vannak akik kilószámra égetnek el ruhákat, cipőket és olykor még műanyagot is dobnak a tűzbe.

Zsákszámra érkezik olyan ruha a településre, amit a kereskedő nem tudott eladni. Néhányan pedig, hogy ne fázzanak, ezzel próbálnak meleget csinálni az otthonaikban. Emiatt napközben gyakran nem lehet kiteregetni és szellőztetni sem. Szóltunk már többször azoknak, akik ruhákkal fűtenek, de nem igazán változtatnak a fűtési módszeren. Néhány szegény családnak egyáltalán nincs pénze arra, hogy tűzifát vagy szenet vásároljon, a többség azonban igyekszik fával fűteni

– magyarázta.

Ez most “Brüsszel”, vagy Gyurcsány miatt van?

A szomszédos Pogányszentpéteren ennyire nem súlyos a helyzet, azonban ott is előfordul, hogy néhányan lakkozott és festett épületfával fűtik a házakat. A katasztrófavédők is arra hívják fel a figyelmet, hogy nem minden éghető anyag alkalmas tüzelőnek, ezért szeméttel, nedves fával nem ajánlott fűteni. A nem megfelelő tüzelőanyag ugyanis nemcsak káros, de a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkre teheti.

Van más gond is….

A kisfalvak elöregedő lakóinak a fa beszerzése mellett az is áthidalhatatlan problémát jelent, hogy a ház elé lepakolt fa miként kerül “kályhaközelbe”.

Az is problémát okoz a falvakban, ha valakinek van elegendő tűzifája. Sok egyedül élő idős ember nem tudja már összevágni és felhasogatni a fát, ezért segítségre szorul. Az általunk megkérdezett polgármesterek elmondták, ha ilyen esetben valaki segítséget kér az önkormányzattól, akkor nem utasítják el, hanem igyekeznek támogatni. Azonban egyre kevesebb közmunkás dolgozik a településeken, ezért azonnal nem tudnak embert küldeni

-számolt be a portál.

Friss!

Pin It on Pinterest