Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője volt a vendége a Politico podcastjának, amelyben a Fidesz Európai Néppártból való kizárása is szóba került.

Mindenkinek tisztelnie kell az európai értékeket

Weber az interjúban arról beszélt, hogy politikájának alapja a párbeszéd, mert szerinte ez az Európai Unió alapja is. Arra, hogy számos kritika érte amiatt, hogy például a bolgár és a magyar miniszterelnökkel is párbeszédet folytat, a politikus azt mondta, a magyar és a lengyel kérdés alapja, hogy mindenkinek tisztelnie kell az európai értékeket, ezután lehet elkezdeni tárgyalni.

- Hirdetés -

Arról, hogy egyben tudja-e tartani a néppártot, illetve hogy a Fidesz a tagja marad-e a pártszövetségnek, Weber azt mondta:

ez nagyban függ Orbán Viktortól.

Orbánnak más irányba kell indulnia

Majd megismételte, hogy két ügyet tart a leginkább aggasztónak, amikor Magyarországról van szó: az egyik a CEU ügye, mert nem tudja elfogadni, hogy a tudomány szabadsága nyomás alatt van az EU-ban, a másik pedig a civiltörvény, mert a modern társadalom részének tekinti az élénk civil szcénát és nem tudja elfogadni, hogy ez nyomás alatt legyen Magyarországon.

És a 7-es cikkely következik…

„Ez két nagyon konkrét ügy az asztalon, amelyek ügyében Magyarországnak kell tennie valamit, Orbánnak más irányba kell indulnia” – mondta Weber, hozzátéve, hogy ezért teljes mértékben támogatják az Európai Bizottságot és a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását, amit ő meg is szavazott, mert Magyarországnak és a Fidesznek meg kell értenie, hogy lépniük kell ezekben az ügyekben.

Hozzátette, a 7-es cikkely szerinti eljárás szerinte szintén egy párbeszéd kezdete, csak egy másik szinten.

(Forrás: HVG)

Manfred Weber: az EU-s állam- és kormányfőknek is foglalkozniuk kell a jogállamiság magyarországi helyzetével

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét