Connect with us

Kerítésen innen

„…nagyjából egy garázst lehetne belőle venni a főváros frekventált részén” – mondta az ügyvéd a TEK-es kártérítési ajánlatról

Életének 93. évében elhunyt Csányi János - Legyen könnyű neki a föld!
Megosztás

Csaknem nyolc hónapja történt az esztergomi robbantás, amelyben életét vesztette Kónya Gábor Lajos, a Terrorelhárítási Központ (TEK) posztomusz rendőr főhadnagya. Az édesanyja arról beszélt, hogy képtelen feldolgozni egyetlen gyereke halálát és azt is elmondta a Blikknek, hogy milyen is volt valójában a terrorelhárítóként dolgozó férfi, aki szerinte a TEK hibájából veszítette életét.

Emlékeztetőül…

Kónya Gábor Lajos, a Terrorelhárítási Központ néhai főhadnagya egy szeptemberi akcióban veszítette életét, amikor a rendőrök kivonultak a robbantással fenyegetőző J. László esztergomi házához, ahol a férfit órákig győzködte egy túsztárgyaló, de sajnos hiába. A férfi egy gázpalack segítségével mégis előidézte a detonációt, amelyben Kónya és az elkövető is életét veszítette.  Az anya elmondta, hogy a menyétől tudta meg, hogy a fiát meggyilkolták, de arról, hogy felrobbantották, csak a híradóból értesült, ekkor pedig összedőlt benne a világ. Elmondta, hogy

a fia vezetői közül senki nem hívta fel, hogy tájékoztassák a tragédiáról, sőt, a temetésen is csak a belügyminiszter és fia kiképzője nyilvánított részvétet. Utóbbi azt mondta az asszonynak, hogy a legjobb emberét veszítette el.

Élet a családfő nélkül….

Mint arról a néhai TEK-es édesanyja beszámolt, a fia, Gábor a feleségével és négy, valamint egy éves kisfiával élt együtt. A kommandós kisfia, Zsombor eleinte sokat emlegette az apukáját, a kisebbik fiú, Botond viszont még csak most egyéves. Neki már semmilyen emlékképe nem lesz róla. A tiszt eredetileg épületgépész technikusnak tanult, de nem tudott elhelyezkedni a szakmájában, ezért jelentkezett a rendőrséghez. Hét évig készenléti rendőrként, majd ugyanennyi ideig terrorelhárítóként szolgálta a hazáját. A néhai rendőrtiszt versenyszerűen űzött küzdősportot, úszott, súlyt emelt, és hajóvizsgát is szerzett, emellett rengeteg éremért is megküzdött. Családja nagyon büszke volt rá, mosolygós, életerős, vidám férfiként emlékeznek az elhunyt terrorelhárítóra, aki mindent megtett értük.

Az anya TEK-et hibáztatja

A Központi Nyomozó Főügyészség megállapítása szerint a történtekért kizárólag a körözött, a házát az egységre robbantó J. László a felelős, az édesanya azonban úgy véli, semmi szükség nem volt arra, hogy a fiát oda bevezényeljék.

Az egész család életét tönkre tették azzal, hogy a fiamat beküldték a halálba. Gabinak korábban több ilyen ügye is volt, amikről elmondta, sokszor hosszú órákon át kint feküdtek az árokban és megvárták, hogy a célpont magától elhagyja az épületet

– idézte fel. Helmeczy László, a család jogi képviselője próbált peren kívül megegyezni a TEK-kel a kártérítés összegében, azonban ez nem vezetett eredményre, mert az ügyvéd elmondása alapján túl alacsony összeget ajánlottak. A végső összegről majd a bíróság dönt.

A pontos összegről nem beszélhetek, de nagyjából egy garázst lehetne belőle venni a főváros frekventált részén

– mondta a portálnak az ügyvéd, aki szerint nem kellett volna bemennie a terrorelhárítóknak a házba.

Szerző