Szijjártó: senki nem mondhatja meg, hogy a kormány honnan vegyen vakcinát, vagy honnan ne – nagyköveti értekezlet

Ez igen! Az idei nagyköveti értekezleten: egy teljesen új világ köszöntött ránk, politikai és gazdasági szempontból egyaránt, és ebben az új világban újrarendeződnek az erőviszonyok, ami versennyel jár – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. 

Szijjártó Péter a Facebookon közzétett beszédében hangsúlyozta, kétféle verseny alakul ki a világon: az egyik az oltásokért zajlik, míg a másik a gazdasági kapacitások globális újraelosztásáért.

Hozzátette, ez a verseny határozza meg a következő évre a magyar külpolitika, a diplomácia és a misszióvezetők feladatait. Az teljes egy hetes nagyköveti értekezlet, e-gondolatok köré épül

Verseny a vakcináért

A miniszter kifejtette, a verseny a vakcináért ahhoz hasonló, mint ami tavaly tavasszal a lélegeztetőgépekért, védőruhákért és arcmaszkokért folyt.

“Ugyanaz pepitában! És a viselkedése is mindenkinek ugyanaz: először azt hallgatjuk, hogy a keleten előállított védekezéshez az eszközök rosszak, gyenge minőségűek, azokat nehogy behozzuk, majd fordulunk kettőt-hármat és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárolt maszkokat, lélegeztetőgépeket és az orvosok, nővérek megvédéséhez szükséges védőruházatot”

Szavai szerint a kritikák oka ugyanaz, mint amivel a kormány szembesül a keleti nyitás miatt: azok a szereplők, akik már jelen vannak ezen a piacon, nem akarnak maguknak konkurenciát.

“Arról nem is beszélve, hogy mindaddig, amíg lehet minket támadni a keleti beszerzések miatt, addig el lehet odázni a válaszadást arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az, hogy az Európai Unió a vártnál kevesebbet és a vártnál lassabban tud oltóanyagot beszerezni”

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy erre egyetlen válasz lehet:

“nekünk van itt egy nemzeti érdekünk”

Ez pedig nem más, mint, hogy meg kell védeni az emberek életét, egészségét és a munkahelyeiket. Jelezte, hogy naponta 15 milliárd forintnyi vesztesége származik a nemzetgazdaságnak a korlátozások miatt, és ugyanennyi idő alatt 100-150 ember hal meg, ezért senki nem mondhatja meg, hogy a kormány honnan vegyen vakcinát vagy honnan ne. Elmondta azt is, tavaly a világ GDP-je 3,5 százalékkal, a világkereskedelmi forgalom pedig 9,2 százalékkal esett vissza, miközben 114 millióan lettek munkanélküliek, elveszett a teljes munkaidő 9 százaléka és a globális közvetlen külföldi beruházások 45 százalékkal mérséklődtek.

 

nagyköveti értekezlet

 

Ehhez képest Magyarországon mára annyian dolgoznak, mint dolgoztak a válság előtt

2020-ban 100 milliárd eurót is meghaladta a magyar export, amivel a 34. lett a világon, miközben a lakosság száma szerint csak a 94. ország – sorolta, hozzátéve, hogy 140 százalékkal nőtt tavaly a külföldről érkező beruházások értéke, és 1434 beruházási projekt volt összességében, ami rekordnak számít.

A miniszter arra kérte az értekezlet résztvevőit, hogy emlékezzenek arra, hogy a kormánynak milyen vitákat kellett “megvívnia” azért, hogy ezt a típusú gazdaságpolitikát vihessék, és ne szociális alapon osszák a pénzt. Úgy folytatta, aki a mostani helyzetben képes beruházásokat magához vonzani, óriási versenyelőnyre tesz szert. Erről szólnak majd az elkövetkező hetek-hónapok, vagyis arról, hogy a világban létező gazdasági kapacitásokat újra elosztják – fűzte hozzá.

Arra hívta fel a nagyköveti értekezlet  figyelmét, hogy

tevékenységük fókuszában a beruházások ösztönzése és a magyar vállalatok exportjának a támogatása legyen

“Nem lehet más a célunk a következő egy évre, minthogy Magyarország és ezen keresztül a magyar emberek az új világgazdasági korszak nyertesei legyenek” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, azzal együtt, hogy csak a nemzeti érdek határozhatja meg a magyar külpolitika tevékenységét.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet a tárcavezető – az is cél, hogy “barátokat gyűjtsünk”, de úgy, hogy “nem adjuk fel magunkat”.

“Senki nem tudja jobban, hogy mi a jó a magyaroknak, mint a magyarok, ezért senkitől nem fogadjuk azt el, hogy megvédjen minket magunktól, meg, hogy elmondja, hogy nekünk hogy lenne jó” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter a beszéde végén megköszönte a diplomáciai testület elmúlt egy évben nyújtott “hősies” szolgálatát a világjárvány idején.

(MTI)

Kapcsolódó

nagyköveti értekezlet

2 hozzászólás

 • 2021.03.03 - 11:47
  Közvetlen hivatkozás

  Tudod te vizfejű IQ null,minek is vagytok az EU ban? alkalmazkodni kellene, nem egy ilyen rabló banda szórakozásait szárnyalásait eltürni..mit képzelnek ezek magukról ÖK a világ urai? pedig csak egy mocskos hazug , hataloméhes , tolvaj patkányok gyületkezete ////

  Válasz
 • 2021.03.12 - 20:31
  Közvetlen hivatkozás

  Pedig te senkiházi, nem erre lettél meg a bandád megválasztva, hogy azt teszel amit akarsz, nagyon tévedsz , felelni fogtok csaló mocskos rablók.semmi nem tart örökké a ti garázdaságotoknak is vége lesz, a börtön vár rátok nemsokára

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük