Kiemelt hírekKoronavírus

Szijjártó: senki nem mondhatja meg, hogy a kormány honnan vegyen vakcinát, vagy honnan ne – nagyköveti értekezlet

szankció

Ez igen! Az idei nagyköveti értekezleten: egy teljesen új világ köszöntött ránk, politikai és gazdasági szempontból egyaránt, és ebben az új világban újrarendeződnek az erőviszonyok, ami versennyel jár – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. 

Szijjártó Péter a Facebookon közzétett beszédében hangsúlyozta, kétféle verseny alakul ki a világon: az egyik az oltásokért zajlik, míg a másik a gazdasági kapacitások globális újraelosztásáért.

Hozzátette, ez a verseny határozza meg a következő évre a magyar külpolitika, a diplomácia és a misszióvezetők feladatait. Az teljes egy hetes nagyköveti értekezlet, e-gondolatok köré épül

Verseny a vakcináért

A miniszter kifejtette, a verseny a vakcináért ahhoz hasonló, mint ami tavaly tavasszal a lélegeztetőgépekért, védőruhákért és arcmaszkokért folyt.

“Ugyanaz pepitában! És a viselkedése is mindenkinek ugyanaz: először azt hallgatjuk, hogy a keleten előállított védekezéshez az eszközök rosszak, gyenge minőségűek, azokat nehogy behozzuk, majd fordulunk kettőt-hármat és azt látjuk, hogy egész Európa Kínából vásárolt maszkokat, lélegeztetőgépeket és az orvosok, nővérek megvédéséhez szükséges védőruházatot”

Szavai szerint a kritikák oka ugyanaz, mint amivel a kormány szembesül a keleti nyitás miatt: azok a szereplők, akik már jelen vannak ezen a piacon, nem akarnak maguknak konkurenciát.

“Arról nem is beszélve, hogy mindaddig, amíg lehet minket támadni a keleti beszerzések miatt, addig el lehet odázni a válaszadást arra a kérdésre, hogy hogyan lehet az, hogy az Európai Unió a vártnál kevesebbet és a vártnál lassabban tud oltóanyagot beszerezni”

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy erre egyetlen válasz lehet:

“nekünk van itt egy nemzeti érdekünk”

Ez pedig nem más, mint, hogy meg kell védeni az emberek életét, egészségét és a munkahelyeiket. Jelezte, hogy naponta 15 milliárd forintnyi vesztesége származik a nemzetgazdaságnak a korlátozások miatt, és ugyanennyi idő alatt 100-150 ember hal meg, ezért senki nem mondhatja meg, hogy a kormány honnan vegyen vakcinát vagy honnan ne. Elmondta azt is, tavaly a világ GDP-je 3,5 százalékkal, a világkereskedelmi forgalom pedig 9,2 százalékkal esett vissza, miközben 114 millióan lettek munkanélküliek, elveszett a teljes munkaidő 9 százaléka és a globális közvetlen külföldi beruházások 45 százalékkal mérséklődtek.

 

nagyköveti értekezlet

 

Ehhez képest Magyarországon mára annyian dolgoznak, mint dolgoztak a válság előtt

2020-ban 100 milliárd eurót is meghaladta a magyar export, amivel a 34. lett a világon, miközben a lakosság száma szerint csak a 94. ország – sorolta, hozzátéve, hogy 140 százalékkal nőtt tavaly a külföldről érkező beruházások értéke, és 1434 beruházási projekt volt összességében, ami rekordnak számít.

A miniszter arra kérte az értekezlet résztvevőit, hogy emlékezzenek arra, hogy a kormánynak milyen vitákat kellett “megvívnia” azért, hogy ezt a típusú gazdaságpolitikát vihessék, és ne szociális alapon osszák a pénzt. Úgy folytatta, aki a mostani helyzetben képes beruházásokat magához vonzani, óriási versenyelőnyre tesz szert. Erről szólnak majd az elkövetkező hetek-hónapok, vagyis arról, hogy a világban létező gazdasági kapacitásokat újra elosztják – fűzte hozzá.

Arra hívta fel a nagyköveti értekezlet  figyelmét, hogy

tevékenységük fókuszában a beruházások ösztönzése és a magyar vállalatok exportjának a támogatása legyen

“Nem lehet más a célunk a következő egy évre, minthogy Magyarország és ezen keresztül a magyar emberek az új világgazdasági korszak nyertesei legyenek” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, azzal együtt, hogy csak a nemzeti érdek határozhatja meg a magyar külpolitika tevékenységét.

Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet a tárcavezető – az is cél, hogy “barátokat gyűjtsünk”, de úgy, hogy “nem adjuk fel magunkat”.

“Senki nem tudja jobban, hogy mi a jó a magyaroknak, mint a magyarok, ezért senkitől nem fogadjuk azt el, hogy megvédjen minket magunktól, meg, hogy elmondja, hogy nekünk hogy lenne jó” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter a beszéde végén megköszönte a diplomáciai testület elmúlt egy évben nyújtott “hősies” szolgálatát a világjárvány idején.

(MTI)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

nagyköveti értekezlet

About Author

Comments (2)

  1. Tudod te vizfejű IQ null,minek is vagytok az EU ban? alkalmazkodni kellene, nem egy ilyen rabló banda szórakozásait szárnyalásait eltürni..mit képzelnek ezek magukról ÖK a világ urai? pedig csak egy mocskos hazug , hataloméhes , tolvaj patkányok gyületkezete ////

  2. Pedig te senkiházi, nem erre lettél meg a bandád megválasztva, hogy azt teszel amit akarsz, nagyon tévedsz , felelni fogtok csaló mocskos rablók.semmi nem tart örökké a ti garázdaságotoknak is vége lesz, a börtön vár rátok nemsokára

Szólj hozzá!