Nagyon durva időjárás elé nézünk – szélviharok erős havazás

Egyre keményebb zordabb arcát mutatja az időjárás és az  idei tél. ezen a héten kimondottan kemény hidegek, esők szélviharok és havazások váltják egymást  itt a Kárpát-medencében. Készüljön a legrosszabbra, és igyekezzen segíteni azok túlélését akiket kiszolgáltatott az élet a természet kényére kedvére.  

A hét elsőfelének folytatása

Kedden délután is megmarad az országon belüli nagy hőmérséklet különbség: északon fagypont közeli, délen +10 fok körüli értékekre van kilátás. Ismét borult lesz az ég, és jelentős esőre is számítani kell. Az északnyugati és északi határszélen havas eső, havazás is lesz. Délkeleten élénk déli, másutt mérsékelt északkeleti szél fúj.

Éjszaka gyengül, majd megszűnik az eső, és felszakadozik, átmenetileg csökken, majd reggelre nyugaton újból megnövekszik a felhőzet, ott már kisebb eső újból lehet.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

kedd délután északon +1, délen +12,

szerda reggel északon -1, délen +5,

szerda délután északon +2, délen +12,

csütörtök reggel északnyugaton -8, délkeleten +6 fok körül alakul.

Szerdán enyhülés és újabb eső, északon jelentős mennyiségű eső várható. Az Északi-középhegység térségében továbbra is fagypont közeli hőmérséklet, délen, délnyugaton +12 fok körüli értékek valószínűek délután. Az északi határszélen havas eső, hó is lehet. Északon mérsékelt keleti szél fúj, délebbre viszont megélénkül a déli szél.

Éjszaka számítani kell további esőre, miközben lassan nyugat, északnyugat felől szűnni kezd az eső. Erős hidegfront érkezik, melynek nyomán viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. A frontból számottevő havazás nem várható, de előfordulhat átmeneti hószállingózás. A Tiszántúlon reggelig kitart az eső, nagyjából eddig a vonalig jut el 7 óráig a hidegfront.

A hét második fele és a hétvége

Csütörtökön országszerte erősen lehűl a levegő, és viharos, főként a Dunántúl középső területein, a Balaton térségében 100 km/h körüli lökésekkel kísért északnyugati szél fúj. Keleten a reggeli eső havazásba megy át, ott napközben havazásra kell számítani., ez többnyire a Tiszántúlra korlátozódik, ettől a vonaltól nyugatra délelőtt még borult marad az ég, majd délután felszakadozik, vékonyodik a felhőzet. Számottevő csapadék nem hullik. A hőmérséklet délutánra keleten is több fokkal fagypont alá süllyed.

Péntekre kissé mérséklődik, de továbbra is viharos északnyugati szél fúj sokfelé az országban. Keleten erősen felhős időben, elszórtan kialakulhatnak hózáporok, másutt ragyogó napsütés lesz jellemző, csapadék nélkül. Hideg lesz.

– A hétvégén napsütés, és hideg, egész nap fagyos idő valószínű, de már csak a Dunántúlon fúj erős északias szél. (Eumet)

Kapcsolódó

időjárás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük