Újabb kórházi dráma – dübörgünk…..!

Egyetlen hónap alatt 5,5 milliárddal, a szokásos csaknem kétszeresével nőtt a kórházak tartozása a Magyar Államkincstár legfrissebb adatait szerint. Már 2000-es évek második felétől kezdve nem jutnak hozzá a feladataik ellátásához szükséges forrásokhoz.

Március vége és április vége között nagyot ugrott a magyar kórházak adósságállománya, az egy havi növekedés meghaladta az 5,5 milliárd forintot — írja a napi.hu.

A Honvédkórháznál egy hónap alatt 269 milliónyi számla kifizetése került várólistára. A Debreceni Egyetem 371, a Szegedi Tudományegyetem 294 milliós havi növekedéssel került fel a listára, így mindkét intézmény tartozása az év negyedik hónapjában átlépte az egymilliárd forintot. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oktatókórházban 347 millió forintnyi szállítói számla kifizetésére nem találtak forrást áprilisban, így a negyedik hónap végére 657 milliós adósságot tolt maga előtt az intézmény. A Dél-pesti Centrumkórház adósságállománya április végére megközelítette a 1,5 milliárd forintot.

Vannak kórházak, amelyek egymilliárd forintnál is nagyobb adósságot görgetnek

Az egymilliárd forintnál nagyobb adósságot görgető kórházak listájára a mintegy 100 intézményből 8 jutott be, közülük a Péterfy Sándor utcai kórháznak április végére a 2 milliárd forintos adósságot is sikerült meghaladnia.

A lap szerint a hónapról hónapra folyamatosan újragenerálódó adósságállomány egyértelműen az alulfinanszírozottság jele, a kórházak már 2000-es évek második felétől kezdve nem jutnak hozzá a feladataik ellátásához szükséges forrásokhoz.

Gondban a beszállítók

A rendszert évek óta a beszállítók finanszírozzák, ami számukra nehezen kezelhető és kiszámíthatatlan helyzetet jelent. A változás érdekében a beszállítókat képviselő szervezetek az új emberi erőforrás miniszterhez fordultak – mondta a lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

DK: rendezni kell a kórházak finanszírozását

A Demokratikus Koalíció szerint a választások óta megugrott a kórházak adóssága – mondta László Imre, a DK országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: a választások másnapján az állam visszafizetette a kórházakkal azt a mintegy 20 milliárd forintot, amit a szociális hozzájárulási adó csökkentése miatt a számlájukon külön parkoltattak, valamint előrehozta a novemberi béremelést és ezt szintén kifizettette a gyógyintézetekkel.

László Imre szerint ezért a kórházak adóssága hirtelen megugrott, az elmúlt hónapban 5,5 milliárd forinttal nőtt és jelenleg 32 milliárd forintot tesz ki.

A DK képviselője hangsúlyozta: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetője és Nagy Anikó, most kinevezett egészségügyi államtitkár kórházi vezetőként a saját bőrén érezhette az adósságok bénító hatását. Szerinte ezért a minisztertől és az államtitkártól most azt várja a szakma, hogy megértessék a kormánnyal: a hosszú évek óta fennálló helyzet megoldása, ha kifizetik a kórházaknak azt a munkát, amit elvégeznek.

Nem lehet időszakonként 10-20 vagy 50-60 milliárd forint visszapótlásával szanálni az adósságokat, hanem a kórházak finanszírozásának rendszerét kell rendezni – mondta László Imre.

(Forrás: napi.hu, MTI)

Kapcsolódó:

Milliárdokat vesznek el a kórházaktól

Zaciban a miskolci kórház sugárterápiás gépei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük