Nagyon kevésen múlott a Fidesz kétharmada

Miskolcon 127, Budakeszin 296 szavazat döntött végül a Fidesz jelöltje javára. Ha ezeket a körzeteket akár csak egyetlen vokssal az ellenzék nyeri, akkor a kormányoldalnak nincs meg a kétharmados többsége. 

Az alkotmányozó hatalom, ahogy négy éve, most is minimális különbségen, ezúttal 425 szavazaton múlott, a kamujelöltek kiszűrése, egy picivel több ellenzéki odafigyelés vagy egy kis szerencse is megakadályozta volna a Fidesz minősített többségét. Miskolcon egy négy éve szocialista színekben önkormányzati mandátumot szerző független jelölt egymaga majdnem hússzor annyi szavazatot kapott, mint amennyi a jobbikos jelölt győzelméhez kellett volna, Szél Bernadett körzetében pedig egy demokratapárti jelölt többet vitt el, mint amennyivel az LMP társelnöke alulmaradt.

A határon túliak levélszavazatai ezúttal nem hoztak mandátumot a Fidesznek, ám az is látszik: a külföldön dolgozók szavazását nem véletlenül akadályozza a hatalom. A Fidesz rosszul szerepelt a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel – az országon belül nem a lakóhelyükön – szavazók között. Olyan rosszul, hogy azt még a határon túli kettős állampolgárok voksai sem tudták ellensúlyozni. Mindez rögtön érthetővé teszi, a kormányoldalnak miért nem érdeke, hogy a külföldön dolgozó magyarok is a határon túliakhoz hasonlóan egyszerűen, akár levélben is szavazhassanak.

A miskolci 1-es körzetben a fideszes Csöbör Katalin előnye több mint 700 szavazat volt a jobbikos Jakab Péter előtt, mielőtt összeszámolták a külföldön, illetve átjelentkezéssel leadott szavazatokat, valamint annak a szavazókörnek a voksait, amelyek közé ezeket bekeverték. Ezekkel együtt a különbség 127 szavazatra olvadt. Ennél többet vitt el a Családok Pártja nevű kamupárt indulója (158-at), ahogy Molnár Péter független jelölt (239) és a munkáspárti Orosz Imre Tibor (286) is, nem szólva a momentumos Szopkó Tiborról (576), az LMP-s Csoma Lászlóról (1671) és a független Fodor Zoltánról, aki a szavazatok több mint 4 százalékát megszerezte. Fodor négy éve a baloldali összefogás színeiben szerzett önkormányzati mandátumot, most pedig 2167 voksot gyűjtött, és már a választás előtt arra lehetett számítani, hogy a harmadikként végző DK-s Debreczeni József (6151 szavazat, 11,56%) mellett a Jobbik szóvivőjét gyengíti majd.

A budakeszi körzetben csak 296 szavazat hiányzott ahhoz, hogy Szél Bernadett LMP-társelnöké legyen a mandátum. Ennyire csökkent a külföldi, illetve átjelentkezéses szavazatok felbontása előtt még több mint ötszáz voksnyi különbség.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Szinte minden budapesti kerületet megnyerhetett volna az ellenzék, ha az LMP visszalép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük