Napelem rendszer kisokos: árak és tervezési szempontok

Manapság egyre többen törekednek arra, hogy minél többet tegyenek a környezet megóvásáért. A hulladékot szelektíven gyűjtik, elektromos meghajtású autókra és egyéb közlekedési eszközökre ruháznak be, és természetesen a napelemes megoldások is egyre nagyobb tért hódítnak hazánkban is.

Magyarországon egyébként jelenleg Kaposvár határában telepítették az eddigi legnagyobb napelemparkot. A napelemfarm 100 MW-os beépített kapacitású, ez pedig a Kelet-Közép-európai régióban is egyedinek tekinthető. Nem kell azonban ahhoz napelemfamot telepíteni a hátsó kertbe, hogy egyszerű energia-felhasználóként is áldozzunk a zöldenergia oltárán. De hogyan induljunk neki a tervezésnek? Ez a cikk ebben igyekszik segítséget nyújtani.

Mik a napelem-telepítés első lépései?

A napelem, napelemek telepítése egy összetett folyamat. Először is, az épületnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek. Olyan szempontokat vesz alapul a megbízott cég, mint a tető- vagy talajfelület mérete és elhelyezkedése. Meg kell győződni arról is, hogy nincsenek akadályok az épület körül. A magas fák vagy más épületek ugyanis árnyékolhatják a napelemeket, mely így nem tudja nyújtani a maximálisan elvárható teljesítményt.

Az épület tulajdonosának be kell szereznie az összes szükséges engedélyt a napelemek telepítéséhez. Ezek a szabályok eltérőek lehetnek országonként vagy akár helyenként is, az olyan napelem telepítő cégek, mint az ST Solar az ügyintézést is átvállalják.

Meg kell választani a megfelelő típusú és méretű napelemeket, valamint az invertereket is az adott épületre. Az inverternek kompatibilisnek kell lennie a napelemekkel és a teljesítménnyel kapcsolatos igényeknek is meg kell felelnie.

Az előkészített tető- vagy talajfelületre kerülnek fel a napelemek és az inverterek, amelyeket a szakemberek rögzítenek és összekötnek. Az invertert a napelemekhez csatlakoztatják és az áramforrást a háztartási hálózathoz kapcsolják. A telepítés befejezése után fontos ellenőrizni a rendszert, hogy biztosak lehessünk abban, hogy megfelelően működik. A napelemek rendszeres karbantartása és tisztítása is fontos a hatékony működés biztosítása érdekében.

A folyamat minden szakasza fontos és szükséges ahhoz, hogy a napelem rendszer hatékonyan működjön, és az ügyfél elégedett legyen. Érdemes mindig szakembereket bevonni a napelem telepítés teljes menetébe, hogy biztosak lehessünk a helyes eljárásban, és az előírásoknak megfelelően valósuljon meg a telepítés.

Mikor térülhetnek meg a napelemrendszer telepítésének költségei?

Az összeg, amit az ember spórolhat egy napelemes rendszerrel, nagymértékben függ az adott helyi viszonyoktól, mint például a napsütéses órák száma, a napelemek hatékonysága, a villamos energia ára és a telepítés költségei. Egy átlagos napelemes rendszer telepítése és üzembe helyezése az elején költséges lehet, azonban hosszútávon jelentős megtakarítást eredményezhet az elektromos számlákon. Az általános tapasztalat az, hogy a napelemes rendszerek megtérülése általában 5 és 15 év közötti időtartamra tehető, a rendszer méretétől és a telepítési költségektől függően.