Napi koronavírus-infó Dél-Koreából – 2020.02.22.

Eugenia S. Lee, Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számol be közösségi oldalán a koronavírus-helyzetről.

Ebben a pillanatban 433 betegünk van, 18 gyógyultunk, és három halottunk

Most, Dél-Korea, Kína után a második legfertőzöttebb a korona vírus járványt illetően, mert Japán nem számolja a cruise eseteit. Deguban, a szekta az elsődleges beteg forrás,(ma 100 új beteg) azt követi szintén Deguban, egy nagy kórház, (ma 95 új beteg) aminek a ravatalozójában látogatást tett egy olyan ember, aki akkor még nem tudta, hogy beteg. Az első halott; férfi, 64 éves, a második; nő, 53 éves, a harmadik; férfi, 40 éves.

A tegnap bezárt, 13 futballpálya méretű E-mart bevásárlóközpont egy alkalmazottja lett beteg, emiatt tegnap fertőtlenítés, és biztonsági szünet okán bezárták. Ennek ellenére, ma újabb 13 alkalmazott betegedett meg, mind pozitív lett a vírus teszten. Ez a komplexum, Szöul felett, északon található, semmi köze Deguhoz.

Tehát, a vírus rendkívül fertőző, egy ember, adott esetben, nagyon rövid idő alatt, 15 másikat is megfertőz a mi adataink szerint

Már nálunk, Szedzsong városban is van egy beteg, ő Deguban járt, huszonéves. Az ország teljes területén van már beteg, mindez 24 óra alatt. A 28.beteg volt az első, akinél nem tudták megtalálni a fertőzés forrását, attól kezdve rakéta sebességgel nőtt, és nő a betegek száma. Két beteg van életveszélyes állapotban jelenleg. Már nem szabad náthával orvoshoz menni, a megadott telefonszámot kell hívni minden esetben. Sok szakember attól tart, hogy a krónikus betegek nem fognak elmenni kontrollra, vagy felíratni a gyógyszereiket, mert félnek a betegségtől, emiatt más egészségügyi ágazatban is súlyosbodhat a helyzet.

A gazdaság is komoly károkat szenved,

itt az emberek reakciója igen gyors, éttermek, shopping mall – ok, millió szórakozó, és sport központ látogatottsága esett vissza. Ilyen helyeken, mint ahol mi lakunk, ahol még alig van beteg, csak a felére, de természetesen Deguban szinte teljesen. A friss statisztika szerint a boltok, éttermek, bevásárló, szórakozó, és szabadidő központok 90%-a szenved forgalom visszaesést, és 47% az eddigi forgalmának a felét sem képes bonyolítani. Közben Kína bejelentette, hogy megvan az első beteg, aki egyszer már elkapta, meggyógyult, és most elkapta másodszor is a vírust (!) .

A koreaiak pedig a vírust vizeletben is(!) kimutatták,

így már nemigen találni módot, ahogy ne terjedne. Egyébként a vírus teszt KIT – ek közül, a koreait tartják a legjobbnak az egész világon, csupán ezen a héten került kereskedelmi forgalomban, és máris. Az ipar is szenved, Kína nem tudja a rendeléseket kielégíteni, a Hyundai, és a Kia hol elindul, hol leáll, most éppen áll mind a kettő. Ma, Kína egyébként ismét változtatott a számain, illetve a számolás módján, de itt már nem is foglalkoznak vele, sajnos lett/lesz miből következtetéseket levonni önállóan is. A televízió képernyő jobb felső sarkában fut folyamatosan a számadat sor, betegek, gyógyultak, halottak, stb. Majd vált, és megyékre, illetve városokra bontva írja. Ez minden csatornán így van, ahol adnak híreket.

Kint voltam ma, már egyetlen egy embert sem láttam maszk nélkül,

itt felelőtlenségnek tartják még egy közönséges nátha esetén is, nemhogy ilyenkor.. Mutatták, hogy Iránban, Libanonban is gyorsan terjed a betegség. Itt persze rendkívül fejlett az egészségügyi ellátás vidéken is, sejthető, hogy emiatt kevesebben vesztik majd életüket, de azért elgondolkodtató, hogy például a hadseregnek vannak betegei, vagy, hogy vajon azok az olajbárók uralta közel-keleti országok, ahol az egyszeri ember nem jut megfelelő ellátáshoz, ott mi lesz?

Korea a legsúlyosabb járvány helyzet bevezetését fontolgatja,

vélhetőleg a betegszám függvényében erről hétfőn fognak dönteni. Érdekes, hogy a 40 éves férfi náthás lett, kezelték egy hétig, ő kimpói(김포시) , az közvetlen Szöul alatt van, elvégezték a tesztet, ma délutánra lett meg, hogy pozitív. Holtan találták a saját lakásában a hozzátartozói. Előbb halt meg, mint ahogy kézhez kapta volna, hogy fertőzött. Addig semmi komoly, rendkívül tünete nem volt, csak egy nátha, a tesztet is csak elővigyázatosságból végezték el. A tegnapi, 53 éves hölgy állapota is nagyon hirtelen romlott, úgy tűnik, ennek a betegségnek van egy ilyen tendenciája (is). Természetesen ilyen rövid idő alatt nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de most úgy tűnik, hogy nem az idős, és gyenge emberek halnak bele, vagy legalábbis nem elsősorban ők, nem is igazán ők kapják el. Erre utaló félhivatalos hírek egyébként korábban Kínából is érkeztek.

A koreai óriásvállalatok is bajban vannak,

az egyik félvezető gyártó giga üzemben le kellett állítani a gyártást, mert egy alkalmazott beteg lett. Fertőtlenítés, jó esetben rövid biztonsági szünet, és újra indul, egész a következő megbetegedésig. Csakhogy, ott egy óra szünet is örült pénzt jelent, itt pedig a legjobb esetben is napokról van szó. Tovább most nem érdemes menni, hogy mi van ha a hatalmas koreai nehézipar nem kap alapanyagot a közel – keletről, és a többi, jelenleg az orrunk előtt lévő probléma megoldása épp elég jelentős feladat. Szekta problémánk a deguin kívül is van.

Szöulban tegnap minden tömegrendezvényt betiltott a főpolgármester,

ám ennek ellenére, a konzervatív ellenzék támogatta protestáns, hát minek nevezzem, “szekta szerű” protestáns egyház, ma is megtartotta a szokásos szombati tüntetését, amin ők folyamatosan Mun Dzse In elnök lemondását követelik, és ki tudja miért, amerikai zászlókat is lobogtatnak. Mivel ez itt Korea, a 20.század helyi történelmének fényében, nem lehet rendőrökkel feloszlatni, még egy illegális rendezvényt sem, úgyhogy fogta magát Szöul polgármestere, és odament. Elkérte a mikrofont, és bemondta, hogy menjenek haza, mert járvány van, veszélyt jelentenek másokra is. Mit lehet tenni, szépen eloldalogtak. Mondjuk ezek az emberek kétség kívül tisztelik a tekintélyt, és amúgy sem tagjai a tudományos akadémiának, a polgármester meg tekintélyes figura.

A pap viszont, jó mérges lett, és kihirdette,

hogy akkor következő szombaton óriás rendezvény lesz, és pont úgy fogalmazott, mint annak idején Orbán, hogy mindenki hozzon magával még egy embert. Meglátjuk mi lesz. A gyülekezési, vallás, szólás, és sajtószabadság ebben az országban érinthetetlen alap jog, ezért az, hogy egy templomban ki és mit tanít, az illető magánügye, illetve azoké, akik tőle akarnak tanulni. Amíg törvénybe ütköző cselekedetet nem követnek el, olyan ceremóniákat tartanak, amilyen nekik jól esik.

Ez volt a mai nap koronavírus helyzetjelentés. 2020 02 22. 24:00, Szedzsong város, Dél-Korea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük