Napi koronavírus-infó Dél-Koreából – 2020.02.27., csütörtök

Eugenia S. Lee, Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számol be közösségi oldalán a koronavírus-helyzetről.

Ma este, itteni idő szerint 21:00-kor, Dél – Koreában 1766 beteg van, 13 halott, 26 gyógyult

Ebből a beteg létszámból még mindig több, mint 60% Degu (대구) városból kerül ki.
Egy külföldi halott van, egy mongol férfi, aki amúgy is súlyos beteg volt, máj műtétre érkezett Koreába, nem tudni hol fertőződött meg, de itt halt meg.

Ma történt az első olyan haláleset az országban, amikor a betegről tudták, hogy fertőzött, de nem volt kórházi hely, nem voltak tünetei, egyébként egészséges férfi volt, napi két orvosi látogatás mellett, otthon pihent.

A boncolás során derült ki, hogy bár se lázas nem volt, se nem köhögött, mégis rendkívül súlyos, tünet nélküli tüdőgyulladása volt.

Ezt követően, akit otthon ápolnak, mobil röntgennel is ellenőrzik majd, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő.

Még mindig nem telt el, csupán pár nap a komolyabb járvány kitörése óta,

de az eddigi adatok alapján, a megbetegedettek 80% egy náthaként éli meg ezt a fertőzést, 15% súlyosabb állapotba kerül, 5% kimondott életveszélybe. Az egészségügyi ellátás minőségén múlik, hogy az 5%-nak mi lesz a sorsa.

Koreában rendkívül fontosnak tartják a kezelés mielőbbi elkezdését, ezért már napi 10.000 teszt elvégzéséhez biztosít az állam felszerelést. Ma 8500 tesztet végeztek el.

Összehasonlításképpen, Japánban 350 a napi maximum jelenleg. Egy beteg, átlagban 5 másik embert fertőz meg, de nem ritka a 15 vagy a feletti szám sem. Itt jelenleg 1% körül mozog a betegség halálozási rátája, ez Kínában 3~5% körül van.

Japánból nincs reális adat, mert nem derítik fel a betegeket,

és a halottakon sem végeznek tesztet. Japánban találtak egy beteget, aki másodszor kapta el a vírust, egy idegenvezető hölgy az illető. Egy ilyen esetet nyilvánosságra hozott korábban Kína is. Maszk hiány van, méghozzá komoly hiány, úgyhogy a kormány megtiltotta a gyártóknak a szabad forgalmazást, kizárólag állami ellenőrzés mellett szállíthatnak gyógyszertárba, postára, szupermarketekbe, és egy adott bolt láncba, hogy megszűnjön a visszaélés, és a hiány.

Deguba önkéntes egészségügyi személyzetet toboroznak, 100 orvos, és ápoló jelentkezett tegnap, ma már 250, de még ez is kevés.

Más városok vesznek át onnan beteget, így a főváros is

Az ellátás tökéletes, mindent kapni, kivéve maszkot, pánik nincs. A maszk helyzet, ha ez az állami kontroll működni fog, akkor 3 napon belül megoldódik. A koreai hivatásos katonák, és az itt állomásozó amerikai katonák között is van már beteg. A hétköznapi életben, a vallási közösségek most, a betegség terjedésének elsődleges gócai. Iskolaszünet van, az óvodákat, bölcsődéket, délutáni magán iskolákat bezárták. A katolikus egyház minden ceremóniát felfüggesztett. A különböző kis, protestáns egyházak, szekták önállóan döntenek ebben a kérdésben, ahogy a buddhista, és taoista közösségek is. Deguból még nem igazán szabadult ki a betegség, bár van már minden régióban, de Deguhoz képest elenyésző mértékben. A mellékelt linken régiók szerint, folyamatosan frissül a betegség terjedése országon belül.

A legmagasabb, négyes fokozatban van a járvány helyzet,

ezen felül már csak új törvények meghozatala maradt, mint eszköz, ha esetleg szükség lesz rá. Sajnos, orvosok, és ápolók is elkapták már a betegséget, Deguban 20 fő felett van a számuk. Szöulban gyülekezési tilalom lépett életbe. 48 órára még a Parlament is bezárt, mert egy ottani rendezvény vendége beteg lett. Egyre több ország tiltja meg koreaiak beutazását, illetve az emberek maguktól sem utaznak, ha az nem elkerülhetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük