Napi koronavírus-infó Dél-Koreából – 2020.02.28., péntek

Eugenia S. Lee, Dél-Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számol be közösségi oldalán a koronavírus-helyzetről.

Távol álljon tőlem mindenféle pánik keltése, de!

Koreában, a világ egyik legjobbja az egészségügyi ellátás, részben azért, mert a betegellátás profit orientált üzlet. Jelen pillanatban, átlagban, az állam fedezi egy beteg ellátása költségeinek 67%-át, a maradékot a beteg. A 67% okán minden dolgozó fizet egészségbiztosítást, illetve az önrész értékére köthet magán biztosítást, ha szeretne. Természetesen rászorultak, fogyatékkal élők, teljes ellátásban részesülnek. Ezen kívül, olyan betegségek gyógyítása, amiből sok van, itt is 90-100%-ban államilag finanszírozott. Például magas vérnyomás, szív és érrendszeri megbetegedések, rák stb. A kórházak négy besorolás alá esnek. Vannak a rendelők, ahol nincs bentfekvés, vannak a pár ágyas, apró kórházak, a 30 főnél többet foglalkoztató kórházak, és a száz főnél többet foglalkoztatóak, ezen belül is az egyetemi kórházak, ahol kutatómunka is folyik.

Mondjuk megfázom, lemegyek a szemben lévő szolgáltató házba

Ott van egy belgyógyászati rendelő, kb. 5 orvossal, a sün doktor egymaga, három nővérrel, egy fájdalomklinika két orvossal, egy fül-orr gégészet egy orvossal, egy ideggyógyász, egy szemész, egy nőgyógyász, egy bőrgyógyászat három orvossal, egy családorvos, egy gyermekorvos, egy pszichiáter, körülbelül ennyi. Minden sarkon van szolgáltató ház, és minden sarkon, ezekben egy tucat különböző orvosi rendelő. Ezeket beutaló nélkül lehet felkeresni, legrosszabb esetben átküldenek a mellettük lévő ajtóhoz ha mondjuk bőrgyógyászatra mész a náthával.

Egy kezelés, durván 5~10ezer wonba kerül, a nátha gyógyszer 3~5 napra 2-3000won. Itt kiporciózzák a gyógyszert reggeli, déli, esti adagra, egy szemmel sem adnak többet, mint amit az orvos felírt. Többnyire ettől egy nátha meg is gyógyul, viccesen olcsó az egész.

De most más idők járnak, koronavírus van, méghozzá igen szapora

Úgyhogy az állam 100%-ban állja a kezelés teljes költségét, és a vírusteszteket is.

A betegség miatt kieső jövedelem miatt támogatás jár, egy, két, három, négy, és öttagú családnak, más – más összegben.

Egy négy fős család egy tagja, ha főállásban dolgozik, 2000 euró körüli kárpótlást kap havonta, amennyiben a betegség miatt kiesik a munkából.

A gyerekünk angol tanárnő. Egy hete nem dolgozik, kérdéses, hogy a jövőhéten kinyithatnak-e. Kárpótlást fog kapni, mint

“egy személyes család” ,

mert nincs még férjnél, és velünk lakik.

Aztán ott a rengeteg fertőtlenítés, azokhoz anyag, ember, és megint csak kárpótlás kell,

mert ha egy moziban járt egy fertőzött, a mozit az állam kifertőtleníti, 48 órára utána zárva tartja, és kifizeti a tulajdonosnak a kieső bevételt. Itt ilyenkor senki, de senki nem veri az asztalt, hogy többet dolgozik, mint nyolc óra, akire szükség van, az annyit dolgozik amennyit csak bír, mert így nőtt fel, ezt látta, ez neki a természetes.

Minden pici kis rendelő el tud végezni alapvető vér, vizelet vizsgálatot, így az infrastruktúra adott, a teszt KIT-et itt fejlesztették, a világon a legjobb, de az sincs ám ingyen, azt is az állam állja. (kb.100euro/db)

Visszaesik a kiskereskedelmi forgalom,

az ipari termelés, a tőzsde, az emberek nem utaznak, a belső fogyasztás jelentősen csökken, ez evidens. A maszkok mennyisége, és ára, most az állam által meghatározott, de ennek is költsége van, hiszen a gyártó mind magán cég, kárpótolni kell őket, de itt legalább van gyártó ugye. Nem sorolom tovább, félelmetes anyagi vonzata van egy ilyen járványos megbetegedésnek még ott is, ahol nem ennyire nagyvonalú, és gondos az állam. Szükség van kismillió “D” besorolású védő ruhára, maszkra, kesztyűre, elkülönítő sátrakra, nyomáskülönbséggel működő kórteremre, a vírus kórházi terjedését megállítani képes infrastruktúrára, és mérhetetlen mennyiségű jól képzett szakemberre.

Itt, jelenleg 2337 beteg van, elvégeztek 85000 vizsgálatot, meggyógyult 26 ember, és meghalt 19.

Huszonnégy órában fogadják a betegeket vizsgálatra,

szintén 24 órás telefonos ügyfélszolgálat irányítja az embereket a lakóhelyükhöz legközelebbi vizsgáló sátorba, vagy küld értük mentőt, ha arra van szükség. Ilyen elképesztően jó, és önfeláldozó, hatékony rendszer mellett is 1%-nál többen halnak bele ebbe a betegségbe.

Vajon, ahol ez nem adott, netán ahol erre kormányzati szándék sincs, (sem pedig totális karantén, és fegyelem, halálbüntetés, mint Kínában) , ott mi várható?

Az itteni számok alapján, a betegek húsz százaléka kerül súlyos állapotba,

de azok az itteni betegek, akik alapvetően sokkal egészségesebbek, mint mondjuk a magyarok, hiszen remek ellátó rendszert élveznek, hihetetlen intenzív a felvilágosítás, a betegségmegelőzés, a járványtól függetlenül is, no meg az életmód, a táplálkozás, és millió egyéb tényező segít nekik, hogy fittebbek legyenek, nem véletlenül olyan magas az átlag életkor itt. Olaszország egy fejlett nyugat-európai ország, és mintha mégsem boldogulna a járvánnyal, még 700 beteg sincs, de több az áldozat, mint itt.

Magyarország mit tesz megelőzés gyanánt,

hogy készül fel a járványra, milyen infrastruktúra, és személyzet áll rendelkezésre vidéken is, kis falvakban is, és a többi, és a többi.

Tudom, ezek úgymond költői kérdések, de nemsokára nem lesznek azok, a hétköznapok nagyon fontos kérdéseivé fognak válni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük