Napi neba! Az uniós Moderna-keretünknek csak a felét hívtuk le!

A magyar kormány hónapok óta arra építi a kommunikációját vakcinaügyben arra, hogy az uniós beszerzések lassúsága miatt kénytelen más források után nézni, azaz gyakorlatilag a brüsszeli bénázással legitimálja az orosz és a kínai vakcina ellentmondásos engedélyezését (előbbi a szakértők véleménye ellenére kapott engedélyt, utóbbinak gyógyszerhatósági vizsgálat helyett rendelettel csinált utat a kormány).

A kritika nem alaptalan, de….

Az uniós kritikák egyáltalán nem alaptalanok, de az élüket tompítja, ha a kormány még az elérhető mennyiségre sem tartott igényt. Szerdán Izrael bejelentette, hogy Magyarország diplomáciai támogatását – Jeruzsálem fővárosként való elismeréséért tett erőfeszítései miatt – ötezer adag Moderna-vakcinával hálálja meg. Az mRNS-alapú vakcina jó ajándék: az uniós gyógyszerészeti hatóság az elsők között engedélyezte, Magyarországon már része is az oltási programnak. A szerdai hír megjelenésekor a Telex megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, hogy

 • valóban kértünk-e segítséget Izraeltől, és ha igen, akkor miért;
 • milyen diplomáciai támogatást nyújtottunk Izraelnek, amit így hálálnak meg;
 • ha megérkezik a vakcina Izraelből, kik részesülhetnek majd belőle.

A Moderna része az európai uniós vakcinabeszerzési programnak,

ezért a közös uniós keretből Magyarország lakosságarányosan vásárolhat a vakcinájából.

Csakhogy az uniós keretből lekötött mennyiség a fele annak, amennyi Magyarországnak eredetileg lakosságarányosan rendelkezésére állt volna: 3,5 helyett 1,74 millióra tettek igénybejelentést.

Az uniós vakcinabeszerzéseket a tagországok megbízásából koordináló Európai Bizottság november 25-én hagyta jóvá a szerződést a Modernával 80 millió adag lekötéséről, plusz további 80 millió opcionális megvásárlásáról. Ezt az opciót december 15-én le is hívták (a Pfizer-BioNTech 100 milliós opciójával együtt). Majd ezt kibővítették és mostanra már nem is 3,5 millióra van lehetőség, mivel február 17-én újabb szerződést kötött a Bizottság a céggel: a már meglévő 160 millió adag mellé további 150 millió adagot foglaltak le még 2021-re, és másik 150 millióra opciót kötöttek, de ez utóbbi már 2022-re szól.

Hogy állunk a többi uniós vakcinával?

Az uniós vakcinaportfólió számai eddig is részletesen átnézhetők voltak. A magyar beszerzésekről mostanáig elvétve hangzott el gyártókra lebontott információ, de hosszú várakozás után az operatív törzs a héten elkezdte ezt közzétenni.

 • A Pfizer-BioNTech vakcinájából eredetileg 200+100 millió adagról volt megállapodás, de még decemberben lehívta a Bizottság a 100 milliós opciót is. Ebből a 300 millióból a teljes ránk eső részt le is hívta a kormány. Az más kérdés, hogy azóta már további 200+100 millió adagról is született megállapodás, így az összesen 600 milliónak csak a felére jelentkezett még be Magyarország.
 • Az AstraZeneca vakcinájából 300+100 milliót kötött le a Bizottság, de a 100 milliós opciót még nem hívták le. A 300 millió lakosságarányos részét meg is vette Magyarország.
 • A Janssen vakcináját is érdemes figyelni, mert a gyártó már erre is beadta az engedélykérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez, így hamarosan használatba kerülhet. Ebből 200+200 milliót kötött le a Bizottság, lakosságarányosan a 200 biztos adag ránk eső részét le is hívta Magyarország. (A Janssennél érdekesség, hogy a kormány még a friss kimutatásban is úgy számol, hogy a 4,56 millió adag fele ennyi embernek lesz elég, holott ezt a vakcinát minden jel szerint úgy fogják engedélyezni, hogy egy adagot is elég beadni belőle fejenként.)

Forrás

céltudatos

 

céltudatos

2 hozzászólás

 • 2021.02.25 - 12:21
  Közvetlen hivatkozás

  Orbán,és a kormánya így működik.Bár kormányról nem beszélhetünk,mert itt egyszemélyes kormányzás folyik,minden szir-szarról orbán dönt.Mindig volt a fidesznek ellenségképe,(Finkelstein óta tudjuk) hol Sorosoztak,hol Brüsszeleztek,migráncsoztak,stb.Most Eu-znak,szapulják az EU-t nem elég gyorsak,nem jó szerződéseket kötöttek vakcina-ügyben,stb.Na és itt a lényeg,orbán lesz a megmentő,majd jól megvédi az embereket a covidtól a ruszki,és a kínai vakcinákkal.Az emberek,akik az M1-en,orbán mocsármédiáján szocializálódtak,most oltatják magukat a kínai cuccal,akik többfelől informálódnak,azok biztos ami biztos,várnak a megbízható oltóanyagra. Azért az valamit csak elmond,hogy aki az orosz,vagy a kínai vakcinával van oltva,Lengyelországban karanténba kerülnek.Valamit tudhatnak a lengyel tudósok,mert az azért jól érezhető,hogy a magyar szakemberekre orbán gyakorolt hatást,ez teljesen nyilvánvaló. Szomorú dolog ez mindenképp,hogy a kormány/orbán a saját fényezése okán emberek életével játszik.De az Isten nem bottal ver,mindenki megkapja,amit érdemel,ki előbb,ki később. Még ez az álkeresztény kormány is

  Válasz
 • Visszajelzés: Orbán Viktor: emelt szintű készültséget kellett elrendelni a kórházakban - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük