Napi operatív törzs sajtótájékoztató élőben! 2020.03. 19.

A csütörtöki tájékoztató és a sajtó lépviselőinek kérdéseire adott válaszok élőben!

Kovács Zoltán államtitkár tett bejelentést a sajtótájékoztató elején:

péntektől a rendszeres sajtótájékoztatók folytatódnak, de az újságírók személyesen nem lehetnek ott. A nyilatkozók stúdióból fogják megválaszolni a kérdéseket, amelyeket e-mailben tehetnek fel.

A tájékoztatót csütörtökön Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője tartja. A törzs reggel hat órától ülésezett, és a tömeges megbetegedések időszakára készült fel, áttekintve a kórházi kapacitásokat és a betegutakat.

Kijárási tilalom

kijárási tilalmat, városok lezárását nem javasolta az operatív törzs, egyelőre a kormány sem készül ilyen döntésre.

A házi karantén szabályait azonban ellenőrzik. Jelenleg 3065 hatósági házi karantént rendeltek el, amit több mint 8 ezer alkalommal ellenőriztek eddig.

Üzletekkel szemben is intézkedtek már összesen 16 esetben:

hét esetben szabálysértési eljárást indítottak és kilenc esetben feljelentést tettek, mert szabályszegést tapasztaltak.

Lakatos szerint továbbra is biztosított az áruszállítás:

a bel- és külföldi áruforgalom is akadálytalan, de a határátkelőkön több tíz kilométeres sorokban várakoznak a kamionok a belépésre. Mostantól Rábafüzesnél és Rajkánál, valamint Kópházánál is beléphetnek a tehergépjárművek.

A humanitárius konvojokat továbbra is át fogja engedni Magyarország, amennyiben a fogadó országok garantálják, hogy beengedik az átutazókat. Szijjártó Péter erről egyeztet délután a szomszédos országok rendőri vezetőivel.

Szlovákia és Magyarország abban egyezett meg, hogy a határtól 30 kilométeres sávban található munkahelyekre átjárhatnak az ott dolgozók. Csütörtökön még igazolás nélkül tehették ezt meg a munkavállalók, péntektől azonban igazolásra lesz ehhez szükségük.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy 15 fővel 73-ra nőt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, az állapotuk a szakember szerint nagyon eltérő. Hatan a betegek közül súlyos állapotban vannak, őket a Dél-pesti Centrumkórházban ápolják.

Jelezte: a laboratóriumi vizsgálatokat továbbra is az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelően végzik. Ez minden gyanús eset, illetve a vele szoros kontaktusban lévő emberek tesztelését írja elő.

„A második szakaszban vagyunk, csoportos fertőzések fordulnak elő hazánkban”

– jelentette ki Müller, jelezve:  az ország minden részéből jelentettek eseteket, amelyek immár nemcsak „importáltak”, hanem egymásnak adják át a kórokozót az emberek.

Az új eljárásrendről a tisztifőorvos elmondta:

a gyanús eseteknek a háziorvossal kell telefonon kapcsolatba lépniük, és lehetőséget biztosítanak nekik, hogy az otthonukban vegyenek tőlük mintát. Ehhez az eszközök kiszállítást most szervezik, és az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik majd a tesztelést. „Így csak a minta utazik, a fertőzött otthon maradhat.” A gyanús eseteket mindaddig gyanúsnak tekintik, amíg a laborvizsgálat ki nem mutatja, hogy negatív a teszt.

Mostantól tehát az enyhe tüneteket mutató páciensek is otthon maradhatnak majd karanténban,

a súlyos tüneteket mutatókat viszont egészségügyi intézményekbe viszik. Már azon is gondolkodnak, hogy tömeges fertőződés esetén melyik intézményben látják majd el a betegeket.

Forrás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük