Először is tisztázzuk, mely ebek tekinthetők virtigli magyarnak: “Magyar kutya az, akinek az unokája is magyar kutya. Valamint legalább négy kölyke van. És rovásul ugat.”

“…magyar kutya harapását, magyar kutya szőrével…”

Mint arról beszámoltunk,

- Hirdetés -

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar kutyafajták DNS-alapú származásellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi háttér fejlesztésére 65 millió forintos forrást csoportosított át

– mondta egy hete Nagy István agrárminiszter. A tárca még két éve készített egy génmegőrzési stratégiát, amelynek része a kuvasz, valamint a további nyolc magyar ebfajta támogatása.

Ehhez kapcsolódva, vagy meglovagolva, a Magyar Ebtenyésztők 2019. októberétől

nagyszabású iskolaprogramot indít általános iskolás korú gyerekek képzésére a 9 nemzeti kutyafajtánk megismerése és a felelős kutyatartás oktatása jegyében.

Körülbelül 30-40 fő aktivista oktatását tervezzük – írták honlapjukon – akik októbertől költségtérítés mellett magyar fajta kutyájukkal részt vesznek az iskolai oktatásban.

A felelős kutyatartás és annak ismertetése valóban fontos és támogatandó dolog,

de miért kell különbséget tenni? Mi lenne, ha azt hirdetnénk, hogy

a kutya is ember

szeretetre, törődésre, tanításra van szüksége függetlenül a DNS-étől.

Kálmán László nyelvész köztudottan nagy állatbarát, aki teljes szimbiózisban él Kókusszal, a golden retrieverrel. Közösségi oldalán írta le véleményét a fenti akcióról:

“Napi szürreál: a Magyar Ebtenyésztők akciója, magyar embert magyar kutyafajták harapjanak meg.

Kinga Gárdai:”A köztudottan inkább plüsskutyához hasonlító Kókusznak (és hasonló habitusú társainak) hosszas felkészülés után egy kétlépcsős komoly vizsgát kellett letennie ahhoz, hogy terápiás kutyaként iskolákba és egyéb intézményekbe mehessenek. (Hozzáteszem jogosan, mert amikor 15 gyerek, köztük olyanok is, akik semmilyen állattal nem voltak még kapcsolatban rohamozzák meg, akkor ott a kutyának van kihívás.) És persze folyamatos egészségügyi szűrés is kell, szintén jogosan.

Ehhez képest most egy magyar kutyafajtákat bemutató iskolaprogram indul, ahol 2 órás (!) gyorstalpaló után lehet vinni a magyar kutyafajtákat az iskolába….

Igen, a komondort is. Csak nehogy vak legyen.”

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét