Sorting by

×

Napló Hungarikum 17. – Kampány még nincs. Ez még csak amolyan fideszes piszkálódás

Tájékoztatásra és frissítő nedűre vágyva e héten is teljes létszámban összegyűlt törzshelyén a Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók pártja. A taggyűlésen elhangzottak természetesen bekerülnek a naplóba is, jóllehet a semmitmondás bajnoka ezúttal Brüsszelben múlatja az időt. Attól azonban nem kell tartani, hogy az összejövetel téma nélkül marad, ugyanis gőzerővel folyik a fideszes piszkálódás.

1./ Sajtószabadság Tatabányán

A tatabányai önkormányzat közösségi oldalán azzal lepte meg a város lakóit, hogy Tatabánya megyei jogú városban a jövőben tilos lesz a lakosság önkormányzati tájékoztatása. Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz–KDNP) képviselő javaslatára a városnak az év végéig minden kötelezettséget fel kell mondania, ami a lakosság informálását szolgálja.

Nem lesz honlapjuk, sem online újságjuk, nem lesz oldaluk a közösségi médiában, és nem lesz közvetítés a közgyűlésről. A város új kötelezettséget nem vállalhat, kifizetést nem teljesíthet lakossági tájékoztatással kapcsolatban, egészen a 2022. évi költségvetés elfogadásáig, várhatóan 2022. márciusáig.

Októberben fideszes javaslatra már megszüntették az önkormányzat ingyenes havi magazinját. Új lap talán lesz valamikor, ha lesz rá pályázat és pályázó. Slussz. Tatabánya közügyeiről a közeli jövőben a városlakók hivatalos tájékoztatást nem kapnak. A helyi Fidesz kicsit spórol a sajtószabadságon.

  • A TKKMHP tagsága az első kör sörital ízlelgetése közben hallgatagon vette tudomásul a hírt. A döntés alighanem alaptörvény-ellenes, ráadásul ostoba is, de mit lehet tenni. A polgármester független, a közgyűlés többsége fideszes, a józan ész hiányzik. Apró kis fideszes piszkálódás.

2./ Bögölyök Hódmezővásárhelyen

Történt pedig egyszer régen az alföldi megyei jogú városban, hogy Márki-Zay Péter polgármester rosszat mondott a helyi kórházról, s az intézmény vezetői bíróságon kértek és kaptak elégtételt. A bíróság személyiségi jogi perben jogerősen sérelemdíj megfizetésére kötelezte a polgármestert, és előírta, hogy Márki-Zay 15 napon belül saját költségén hozzon nyilvánosságra közleményt, amelyben bevallja hibáját és elnézést kér csúf szavaiért. Ez azonban nem történt meg, s most ezt kifogásolja erősen a helyi Fidesz, és méltatlansági eljárás keretében szeretné a polgármestert eltávolítani hivatalából. Bizony ez csúnya ügy.

Pikantériája csak annyi, hogy a közlemény közlésére kiválasztott, Fidesz-közeli megyei lap szerkesztője nem adott helyet a polgármesteri közleménynek.

Márki-Zay elküldte az írást, de a lap úgy döntött, nem kell a városlakók idegeit ezzel borzolni. Most pedig bögölyök támadnak Hódmezővásárhelyen a városházán. Apró kis fideszes piszkoskodás. A tagság hümmögött. Ilyetén pitiánerség a közéletben még a jó sör ízét is megkeseríti az ember szájában. Alighanem már mégis kampány van, s ezek a selejtes akciók csak a bevezető lépések a Fidesz választási hadjáratában.

  • Tudtuk előre, hogy mire számíthatunk. Haladjunk! – vetette közbe örök elégedetlen tagtársunk. – Halljunk valami eredetit!
  • Rendben. A következő különleges lesz.

3./ Kalocsa főtere immár az egyházé

A parlament december 14-i ülésén a kormánypárti képviselők megszavazták, hogy száz évre ingyen a kalocsai főegyházmegye kezelésébe adják épületeivel együtt Kalocsa város főterét, vagyis a Szentháromság tér nagy részét. A tulajdonos települési önkormányzat 2121. végéig ezt a területet nem idegenítheti el, és nem terhelheti meg. Kalocsa népe szerint itt van a magyar Vatikán, nem Esztergomban. A téren levő épületek többsége már az egyházé, az érsekség saját birodalmat teremtett a városon belül. A téren jó ideje folyik a rekonstrukció, ami nagyon akadályozza a város forgalmát. A Filvig Géza fideszes polgármester által vezetett önkormányzat november végén egyhangú döntéssel határozott arról, hogy az egyháznak az idei év utolsó napjával vissza kell adnia a területet eredeti rendeltetésének. Lejárt az a tíz év, ami alatt az egyháznak be kellett volna fejezni a rekonstrukciót. A munka során ugyan értékes régészeti leletek kerültek elő, de a város vezetése szerint a városlakóknak ennek ellenére vissza kell kapniuk a teret. Erre a vitára mondta ki a verdiktet a T. Házban a kormánytöbbség: az egyház előnyt élvez a várossal szemben. Ennyit a tulajdon Alaptörvényben is rögzített szentségéről. Ez már nagyobbacska kis fideszes piszkálódás.

  • E szerint a Fidesz alkalomadtán a fideszeseket is leszarja – szólalt meg a pultos Palivec úr szerepében, s a taggyűlés egyhangúlag igazat adott neki.

4./ Budapest, a bűnös város

A kormány kivérezteti a fővárost, ez immár nyilvánvaló. Bevételeit megkurtítja, helyi adók kivetését megtiltja, kötelezettségeinek teljesítését megköveteli. Állandóan froclizza a város népét. Budapest jövő évre tervezett költségvetésén hatalmas lyukak tátonganak, amelyek betömése a regnáló kormánytól nem remélhető, az új kormánynak pedig – ha lesz – elég mélyen kell majd kotorászni a ládafiában, hogy a jogos igényeket kielégíthesse. Addig azonban tanúi lehetünk a „Városháza eladása” címzetű cirkusznak, amelyet a Fidesz generál és a sajtó ápolgat – tekintet nélkül a tényekre, és a vádlók, tanúk, ítészek teljes hiteltelenségére. Szerencsére a vizsgálóbizottság szorgoskodik, Kovács Péter elnök remélhetőleg megkapja a Fidesz-központtól a válaszokat a kínos kérdésekre. Valakinek rágni kell a gittet, különben kiszárad.

Közben azért látszólag fajsúlyosabb támadás is éri a fővárost, amennyiben Matolcsy György formál nagy terveket a magyar gazdaság térszerkezetének átalakítására, s ennek keretében javasolja szétszedni Budapestet. Lelke rajta. Várostervezési szakértők szerint Matolcsy hülyeségeket javasol, de taggyűlésünk (és portálunk) nem megy ilyen messzire, csak annyi megjegyzésünk van, hogy szerintünk a jegybank elnöke csupán némi elméleti háttér-anyaggal kíván szolgálni a bűnös város megbüntetéséhez, amennyiben Budapest ilyesféle feldarabolása után (talán) elvesztené az országban élvezett kivételes politikai és gazdasági súlyát, s így a Fidesz számára nagyon kényelmetlen, erős ellenzéki többségű fészek eltűnne a politikai palettáról. Ez amolyan önmagát mentegető „veletek vagyok”-írás lehetett, miután elég kemény kritikával illette a kormány gazdaságpolitikáját. (Persze a székesfőváros sorsát felvázoló írás lehet csak amolyan szokásos Matolcsy-féle szellemi (ki)csapongás terméke is, ha már a jegybank az inflációval és a drága euróval nem képes mit kezdeni.)

  • Na és akkor mi van? – szólt a hátsó asztaltól a mindig elégedetlen búsmagyar hang. – Ejtsünk szót arról, hogy megjelent valami friss közvélemény-kutatás, amelyet állítólag az ellenzék rendelt, és amely szerint erősen vezet a Fidesz. Úgyhogy van még esély Budapest feldarabolására!
  • Marhaság! – mondta nagyon morcosan egy sörét kortyolgató kültag. – Az egész bűzlő manőveren rajta a Fidesz keze nyoma. Nem tudni, ki végezte el a felmérést, milyen mintán, milyen kérdezési módszerrel, kinek a megrendelésére, kik fizették, egyáltalán kérdezgettek-e bárkit is, vagy csak kiadták az eredményt azzal, hogy az ellenzék kérte. Ócska fideszes piszkálódás az egész, minden hülye ezt csócsálja – mellesleg éppen mi is!

A tagság összenézett, s bólogatott. Nagyon valószínű, hogy ez az akció is csak egy jellemző fideszes piszkoskodás. Az efféle ügyek pedig most már sorra-rendre következnek, jobb, ha erre felkészülünk! Ezzel a taggyűlés – nem lévén miről határozni – határozat nélkül befejeződött, s ki-ki otthonába tért.

 

Napló Hungarikum 17. - Kampány még nincs. Ez még csak amolyan fideszes piszkálódás

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.