Napló hungarikum 2. október 6 – Száz vasutat ezeret csináljatok…”

A naplóírásban leginkább az a jó, hogy akkor írhatom, amikor kedvem szottyan, és a napló nem beszél vissza. Itt nincs demokrácia, említésre érdemes témaként az szerepel, amiről én úgy vélem, hogy érdekes és fontos. De mert a Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók Pártja soraiban azért szabad a vélemény-nyilvánítás, hitvesem, a párt másik törzstagja megkért: Fekete-Győr András további pályafutásának esélyeiről most ne írjak, várjuk meg a bizalmi szavazás eredményét. (Merthogy szegény eszemadta az előválasztás első fordulójában – ellentétben pártjával – alig kapott támogatást a választóktól, ezért aztán pártelnökként bizalmi szavazást kért maga ellen, mint a román kormány.) Akkor elöljáróban ennyi.

1. / „Száz vasutat! Ezeret! Csináljatok…!“

Kedd este az ATV Egyenes Beszéd c. csevegéséből jutott tudomásomra, hogy nálunk készül a világ legjobb és egyben legköltségesebb körvasút-szakasza, a budapesti Déli Körvasút hat kilométere. (Honnan tudom, hogy ez a legjobb? Onnan, hogy ez a legdágább.) A kivitelezés tervezett (becsült?) költsége 338 milliárd forint, a nagy munkára a nemzet és a főváros lakói iránt kivételes hajlandóságot mutató vállalkozó: Mészáros Lőrinc cége kapott megbízást. (A vállalkozó Petőfit olvasott előző este.) Egyetlen méter vasúti sín a kalkuláció – és a zuglói polgármester – szerint 56 millió forintba kerül. A kérdés mintegy önként adódik: mi kerül ezen a hat kilométeres szakaszon ennyi pénzbe? A válasz is önként adódik: a választás. Rövidesen választás lesz Magyarországon (már ha lesz?!) és könnyen elképzelhető, hogy a kivitelezéskor a gon-dos munka révén megtakarított összegekből néhány fillér, sőt akár forintok is a Fidesz választási kasszájába kerülnek a nagyvállalkozó tisztes és jogos nyereségéből. (Ez – nemde? – az ő dolga!)
Jómagam a sörözőben eszmecserét folytattam a TKKMHP párttagsággal, s megálla-podtunk abban: mi is pályázhattunk volna a szakasz megépítésére. A Garay téren vásárolhattunk volna a pályázásra, vállalkozásra feljogosító papírokat, s uccu neki, be-nyújthattuk volna tervezetünket – mondjuk fele költséget ígérő kivitelezésre – azonos műszaki tartalommal. Mit gondolnak? Megkaptuk volna a megbízást?

2./ Már megint az a nyavalyás EU

A múlt héten Magyarországon járt az Európai Parlament küldöttsége. A delegáció vezetője, Gwendoline Delbos-Corfield az Euronews hasábjain nyilatkozott útjukról. Azt mondta: „Nem azért mentünk Budapestre, hogy politikai állásfoglalásokat tegyünk, hanem azért, hogy figyeljünk és jegyzeteljünk.“ És majd Strasbourgban el-mondják, amit láttak. Az Euronews oldalain megjelent nyilatkozata már kétségtelenül tartalmaz komoly politikai értékítéletet: a képviselő hangsúlyozta, hogy a jövő évi magyarországi választások nem lehetnek valóban tisztességesek, ha az ellenzék nem kap megfelelő teret a közmédiában. (Márpedig nem kap. Lp.)
Gwendoline Delbos-Corfield még azt is elmondta: útjukkal kapcsolatban nagyon sok álhír jelent meg a magyar sajtóban: „Óriási a dezinformáció, szörnyű dolgokat írtak le rólunk, és az egész Európai Parlamentet támadták a kormánypárti magyar sajtóban, olyanoknak írtak le minket, amilyenek nem vagyunk.“
Na! Szépen vagyunk. Ez nem éppen csendes, visszafogott kritika. Vajon mi lesz a jelentésben, decemberben?
Lehet, hogy abban már Kövér Lászlótól is idéznek majd, akinek nyilatkozata kedden az Inforádóban hangzott el. A Fidesz választmányának elnökét aggasztja az Európai Unió jelenlegi állapota. Amint mondta, az unió lejtőn van, s habár még nincs a gödör fenekén, vannak, akik nyomják a gázpedált.
– A visegrádi négyek (V4) vagy a csatlakozásra váró országok azonban egy normális világ megőrzésében érdekeltek, azt szeretnék, ha a nemzetközi együttműködés és a nemzeti szuverenitás optimális egyensúlyba kerülne vissza. Most a baloldal, amely a kommunistáktól már a néppártig tart, úgy érzi, mindent megengedhet magának – je-lentette ki, hozzátéve: nemcsak visszaél a létező szabályokkal, hanem figyelmen kívül is hagyhatja őket…..

(A cikk folytatását  megjelenési helyén a Respublika. hu-n olvashatja el.)

Előző

Napló Hungarikum 1.

napló

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Napló hungarikum 2. október 6 – Száz vasutat ezeret csináljatok…”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük