Napló Hungarikum 26. – Mindennapi kampányságok

Háború van már (csaknem közvetlenül) a szomszédságunkban, testvérnépek gyilkolják egymást cár atyuska kedvéért, de alighanem ők sem igazán tudják, hogy miért – és ez borzasztó. A naplóban ez a háború természetesen helyet követel magának, ámbár a Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók Pártjának tagsága ezúttal is a hazai események megvitatására gyűlt össze a törzskocsmában.

A taggyűlés napirenden kívül az orosz-ukrán konfrontáció ügyében egyhangúlag elfogadta a következő állásfoglalást:

A nagyon szuverén, de kicsiny és erőforrásokkal szerényen ellátott Magyarország (még inkább szuverén) kormánya e súlyos konfliktusban nem sokat tehet, de képességei szerint felkészülhet a fegyverropogás országunkat is érintő következményeire.

Ugyanakkor a NATO és az Európai Unió tagjaként Magyarország e két szövetségi rendszerben élvezhet védelmet és munkálkodhat hasznosan a béke érdekében. A Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók Pártja nagyon csekély létszámú tagságával és még csekélyebb közéleti befolyásával csupán remélheti, hogy a (feladatára egyébként minden tekintetben alkalmatlan) éppen még regnáló kormány ezúttal követi a józan ész parancsát, és Orbán Viktor nem kacsingat ki a szövetségi kötésekből, mint szuverén akármi, és mint Putyin nagy barátja a hosszú asztal mellett.

Az állásfoglalást tehát – íme – rögzítettük a naplóban, s ezt követően rátértünk összejövetelünk előre megjelölt témájára, a mindennapi kampányságokra. Merthogy ugye Magyarországon közben választásokra készülődnek a polgárok bizalmáért küzdő kormánypártok és egyesült ellenzéke, s ebben a csatában is akadnak egynémely, a napló lapjaira kívánkozó tények és események a jelenkor és az utókor okulására. Ezt követően a tagság kikérte az első kör söritalt minőség-ellenőrzés végett, és meg-kezdtük a naprendi témák tárgyalását

1./ Az aprócska (milliárdos?) fideszes csalások jogszerűek

A kormány – amint az közismert – óriásplakátokon biztatja a nemzetet e tekintélyes történelmi múltat idéző lózunggal – (forrás: Rákosi Mátyás) Magyarország előre megy! Nem hátra! Fideszes jelöltek választási plakátján ez a szöveg virít:

„Előre menjünk! Ne hátra!”

Mármost ne firtassuk e jeles mondatok értelmét és lehető értelmezését, de a két elmeszülemény fölöttébb hasonló, ráadásul a plakátokon az alkotók a jogszabály előírása ellenére nem közlik, hogy mely műhelyben fundálták ki ezt a kivételesen eredeti szlogent. Hajnal Miklós ellenzéki jelölt panaszt is tett az illetékes választási bizottságnál – kérdezvén:

vajon ki fizette a nyomtatvány költségeit?

A kormány plakátjai és a Fidesz plakátjai e nyelvi leleményben erősen emlékeztetnek egymásra,

így feltehető, hogy a Fidesz-kampány hirdetményeit a közpénzből fizetett kormányzati plakátok mintegy előkészítették. Az illetékes választási bizottság elutasította a panaszt, ugyanis

„…a hivatkozott kormányzati plakáton egyértelműen azonosítható, hogy ki a megrendelő (Magyarország Kormánya). De a fideszes jelöltek és a kormányzat plakátjain teljesen eltérő színeket, hátteret használnak. Így egyértelműen megállapítható, hogy hirdetmény kinek a támogatására kéri a közönséget. A fideszes jelöltet népszerűsítő plakátok, valamint az egymáshoz hasonló kormány-üzenetek pedig nem sértik a választási eljárás alapelveit.”

Na tessék! Ebből aztán kiderül, hogy ki fizeti a fideszes plakátokat:

az adózó polgárok – mindannyian.

– Ezért jut nekünk olyan kevés a drága sörre – szólt közbe a kocsma sötétjéből az örök renitens, de igaza volt.

2./ Kampányötlet hiányában – kis fideszes lopás

A pénzben szűkölködő ellenzék vagy úgy négy éve kitalálta a Nyomtass te is! című szamizdat kiadványt, hogy a köztévéből, közrádióból, fideszes sajtóból kimaradó fontos hírek eljussanak a legkisebb településekre is. Az ötlet kiváló volt és bevált: a szerkesztőségben megszülettek a lapszámok, amelyek a neten eljutottak önkéntesekhez, akik a lapot kinyomtatták és környezetükben terjesztették. Óbudán – értelmes ötlet hiányában – valamely földhözragadt gondolkodású és jellemtelen fideszeseknek megtetszett a módszer, szimplán elcsenték a kiadvány (egyébként védett) fejlécét, s az ellopott módszerrel maguk kezdtek el Fidesz-párti lapot terjeszteni a megtévesztett olvasók között. Végül ez is csak emberi dolog, de mégis inkább csak fideszes, és eléggé ocsmány kampányfogás.

– Ha a Fideszre szavazunk, jár nekünk egy ingyen-kör ? – kérdezte a fogyasztásban jeleskedő tagtársunk.

– Egy frászt! – közölte tömören a pultos.

3./ Csekélyke hordalékok

Békés megyében egy fideszes jelölt önkormányzati helyiségben gyűjtögette a támogató aláírásokat, jóllehet ezt a törvény tiltja. A jogsértést fénykép bizonyítja, de ez nem volt elég az elmarasztaláshoz, mert mindenféle ténymegállapító testületek elismerték ugyan, hogy az eset alapos gyanúra ad okot, de a bizonyíték nem elégséges a döntéshez. Az eset végigjárta az összes illetékes alacsonyabb fórumot, most következik a Kúria. Izgatottan várjuk a végső döntést!

A Heves megyei önkormányzat 1,4 milliárd forint uniós támogatást kapott a foglalkoztatás fejlesztésére. Nagy az öröm és lehet is. A pénzből futotta a megye népének tájékoztatására is, lapot adtak ki, amelyben sok-sok kellemes helyi hír mellett több oldalon is szerepelnek a megyei választási körzetek fideszes jelöltjei is. Szóval nagyon kampányízű a dolog. Hadházy Ákos arra készül, hogy jelenti az Unió csalás elleni hivatalának a támogatási pénz némiképp furcsa felhasználását

A derék magyar kormány köztudottan szívén viseli a közoktatás ügyét, nemrégiben döntött arról, hogy 200 milliárd forintért 560 ezer tanuló és 55 ezer oktatói laptopot vásárolnak az oktatás korszerűsítése érdekében. Az első 120 ezer gép már megérkezett, s a nagyon jótékony Vitályos Eszter államtitkár – fideszes képviselő-jelöltként, körzetében, Szentendrén már ki is osztott néhány notebookot gimnáziumi tanulóknak. Alapvetően jól tette, csak ne éppen jelöltként és ne kampány-időszakban tette volna, mert az illetékes választási bizottság e tettéért elmarasztalta, és eltiltotta a további hasonló jogsértéstől. Pénzbírságot ugyan nem róttak ki, de önként adódik most a kérdés: ugyan mi lesz a megvásárolt laptopokkal, ha nem szolgálhatnak kampány-segédletként?

– Veszprém megyében, egy Tapolca környéki településen közmunkások hordják ki a kormánypárti szórólapokat a helyi polgármester(ek) utasítására – munkaidőben, közpénzen. – Na és? – mondta a megkérdezett polgármester? Mindig is így volt, természetes, hogy a szórólapot kihordják. Úgy egyébként pedig, ha megkértek rá, én adtam helyiséget kormánypártnak, ellenzéknek rendezvények céljára. Hát a polgármestereknek sincs éppen gyöngyélete kampányidőszakban.

– Ezek valóban apróságok, leöblítésükhöz csak egy-egy pohár dukál – mondta hitvesem, a pártpénztárnok és egyetlen törzstag, de megjegyzése nem aratott sikert.

4./ Választási házkutatások

Több éve tartó nyomozás után – mit tesz isten – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több tucat fegyveres nyomozója éppen a választási kampány közepén találta indokoltnak, hogy házkutatást tartson Iványi Gábor lelkész karitatív szervezetének helyiségeiben. Hogy adott ügyben az állam tartozik-e az Evangéliumi Testvérközösségnek vagy éppen fordítva, – nem tisztünk eldönteni. Ám hogy a NAV a választások előtt nagyjából egy hónappal jutott a nyomozásban odáig, hogy fegyvereseket küldjön a védtelen jótékonysági szervezetre, az nem csak gyalázatos, hanem ennél több: politikai hiba!

De látjuk, a módszer kezd nem kivételes, hanem (április 3. közeledtén) lassan megszokott eljárássá válni,

hiszen a nyomozó ügyészség hasonló fürgeséggel folytatta le a zuglói önkormányzatnál történt gyanús parkolási gyakorlat elleni, évekre visszanyúló vizsgálatot, s tartott házkutatást a polgármester (rövidesen képviselő-jelölt) otthonában is. Nagyon úgy tűnik, hogy ezek az akciók amolyan választási házkutatások, amelyek (a kormánytól független /haha!/ szervezetek manővereiként) rossz fényt vetnének az egyesült ellenzékre – mutatván: a Hivatal nem csak Völner Pál sötét ügyeit vizsgálgatja, hanem másutt is teszi a dolgát. Völner úr és fideszes sorstársai azért még néhány sorsdöntő szavazáson gombot nyomnak a parlamentben. Kampány van. Ne csodálkozzunk semmin!

– Menjetek inkább haza! – mondta a csapos. – Zárunk. Tehát mentünk.

 

Napló Hungarikum 26. - Mindennapi kampányságok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük