Sorting by

×

Napló Hungarikum 7. – A fegyverszünetnek vége, támad a vírus – A magyar gyomor tesztje

Szombat este taggyűlésre ült össze a Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók Pártjának alapszervezete, hogy illően megemlékezzen a párt megalakulásáról és a Napló első részének megjelenéséről (2021. október 6.).

Az eseményen ezúttal jelen volt a törzstagság is, mert hitvesem közölte a pártelnökséggel, hogy nincs kedve vacsorát készíteni, vagy legyek én a szakács, (és akkor éhen maradunk) vagy menjünk el vacsorázni – annál is inkább, mert a járvány terjedésének sebességét tekintve könynyen lehet, hogy a vendéglők – kénytelen-kelletlen – rövidesen korlátozzák a vendéglást. Következésképp jó ideig ez lehet az utolsó éttermi vacsora. Ha így lesz, a TKK-MHP sajnálatosan képtelen lesz vállalt politikai közfeladatának, a csapolt sör minőségének és árának ellenőrzésére. Lehetséges persze, hogy ez csak afféle balliberális, sorosista, gyurcsányista, tévelygő ellenzéki-uniós huhogás, hiszen a kormány már meghozta a kellő intézkedéseket a járvány megfékezésére. És az EU is megkapja a magáét, szóval nincs baj, a kilátások fényesek. E fontos taggyűlésen elhangzottakat érdemes a naplóban megörökíteni!

1./ A kormány lesújtott a járványra

Emlékezetem szerint valamely írásomban a magam bárdolatlan módján azt feltételeztem, hogy a kormány – tekintettel az ökumenikus konferenciára, a foci EB-re és a nagy vadászati bemutatóra – fegyverszüneti megállapodást kötött a vírussal, de úgy tetszik, erről a vírus, különösen pedig a delta variáns nem szerzett tudomást. Az ősz beálltával Európa-szerte, s így Magyarországon is naponta ezrével kapják meg a fertőzést az emberek, valamit tenni kellett. Virológusok, járványügyi szakértők, a Magyar Tudományos Akadémia (és a vírus terjedésének jelei a szennyvízben) már hetek óta esedezve kérik, javasolják, szorgalmazzák a védekezés szigorítását, de a nemzet főorvosa (félállásban miniszterelnök) csak alig egy hete jelentette ki:

magyar ember gyomra nem bírja el, hogy oltásra kötelezzék, tehát alaposan meg kell fontolni a védekezést szolgáló intézkedéseket.

Hanem azért megszületett a három bölcs hadparancs: a munkáltatók megkövetelhetik alkalmazottaiktól, hogy oltassák be magukat; villamoson, buszon, vonaton kötelező az utasoknak maszkot viselni; az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat rendelnek el, a szociális intézményekben erről az igazgatók döntenek.

Na végre! Valami történik. A kötelező maszkviselés a járműveken minden szakértő szerint helyes, de ki kellene terjeszteni valamennyi zárt helyiségre, ahol sokak összefuthatnak. A látogatási tilalom – értelmes, ha nem is kellemes intézkedés. És közben persze oltogatunk is, lazán, kecsesen, lassúdadon. (Bénán!) Viszont szinte biztosan elkezdődik a civakodás az oltásellenesek és a munkaadók között, ami aligha tesz jót a gazdaságnak, és feltehetően nem szab gátat a járvány terjedésének.

No persze! A magyar gyomor! (Mészáros Lőrinc cégcsoportja már bejelentette, hogy náluk ugyan nem kötelezik oltásra az alkalmazottakat.)

A párttagság mindenesetre elégedetten nyugtázta, hogy a kormány megfontoltan, a tőle már megszokott műgonddal kezelte a járványt, és alig egy-két havi késedelemmel, vitatható módon, de elszánta magát a nemzet megvédésére.

A gazdaság leállítására választási pénzosztás előtt senki ne számítson! Inkább meghalunk.

2./Mit bír a magyar gyomor (1)?

Ráth Végh István írta – emlékeim szerint – a Magyar kuriózumok c. könyvében, hogy eleink gyomra feltehetően bádoggal volt bélelve, másként nem bírták volna végigenni az ünnepi lakomák menüsorát.

Az meglehet, hogy az oltáskényszert a jó magyarok nem bírják, de hosszú évek óta nagyobb visítozás nélkül tudomásul veszik például, hogy gyermekeik tanítói a nemzet páriári, s hogy a kormány a jövőt minden szempontból meghatározó nemzedékeket oktató-nevelő szakembereket gyakorlatilag kutyába sem veszi. (Az egyházi iskolák részben kivételek, de hát ez illik egy magát kereszténynek minősítő kormányzathoz.)

A Fidesz által gründolt Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter az Inforádióban egy interjúban jellemezte a pedagógustársadalom állapotát, összegezte panaszait. Tanárhiány van – különösképp a természettudományok és az informatika oktatásában, és nem várható változás. A kémia- és fizikatanárok átlagéletkora magas, az egyetemeken ezeken a szakokon nincsenek új hallgatók, vagyis nincs utánpótlás. A szakszervezetek tanévkezdéskor 10-12 ezerre tették a hiányzó pedagógusok számát , az EMMI és az iskolafenntartók szerint ennél jóval kisebb a hiány. A pontos számot ő sem tudja. Javulás nemigen remélhető, mert a tanárként végzettek sokszor nem maradnak a pályán. A pedagógusoknak 10 százalékos béremelést ígértek, márpedig fizetésük így is rendkívül alacsony, a tanári bérek számítási alapja az évekkel korábbi minimálbér. A szakszervezetek 100 százalékos alapbér-növelést követelnek.

A jelenlegi nemzetgazdasági átlagbért, ami (A KSH szerint) 440 ezer forint, egy pedagógus az érvényes előmeneteli rendszerben, 61 éves korára éri el.

Amúgy mellesleg Orbán Viktor és a Fidesz lassan 12 éves működése nyomán mind a közoktatási, mind a felsőoktatási rendszer jóformán padlóra került, (bár éppenséggel a megelőző 70 évben sem volt a topon!) de

minden jel arra mutat, hogy a jó magyar gyomor ezt elég jól bírja, mert csak az egyesült ellenzék készül teljes oktatási reformra, a Fidesz-hívők vakon, süketen, konokan csak Orbánnak hisznek. Joguk van hozzá, lelkük rajta.

Az oktatás állapota egyéb közügyekhez képest nem kirívó, tehát nem is feltűnő. Az egész NER rémisztő – úgy ahogy van! A TKK-MHP népe ezzel áttért a következő napirendi pontra.

3./ Mit bír a magyar gyomor (2)?

Magyarország nemzetgazdasága az Európai Unióhoz kötődő köldökzsinóron keresztül kapja az éltető erőt. A kivitel mintegy 80 százaléka az EU országaiba irányul, az import kb. 75 százaléka érkezik onnan. Az EU tagság révén jutunk piacokhoz, technikához, termelési és vezetési kultúrához, nem mellesleg pedig sok milliárd eurós pénzügyi támogatáshoz, ámbár ez most éppen veszélyben van.

Felfogható-e ép ésszel az Orbán-kormány unióellenes politikája, amellyel a közvéleményt igyekszik a közös-ség ellen hangolni és – határozott véleményem szerint – előkészíteni Magyarország kiléptetését az EU-ból?

Az ép észnek ehhez semmi köze, sokkal fontosabb, hogy mit, mennyit képes elviselni a jó magyar gyomor. Szíjjártó Péter külügyminiszter a konzervatív Le Figaro c. francia lapnak nyilatkozta:

„Elfogadhatatlan módon zsarolják a magyarokat és a lengyele-ket”

Az Európai Unió legfelsőbb bírósága napi egymillió euró megfizetésére kötelezte a lengyeleket, amiért nem függesztették fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Szijjártó szerint ez zsarolás, ahogyan az is, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el Magyarország helyreállítási tervét – a kormány magyarázata szerint a pedofil-ellenes törvény miatt. – idézi a Telex. Szerinte a vitás lengyel törvény rendben van, és ha a tagállamok hatásköréről van szó, akkor

„egyértelmű, hogy a nemzeti jogszabályok elsőbbséget élveznek az európai joggal szemben. Közép-Európában büszkék lehetünk demokratikus teljesítményünkre. Mind Magyarország, mind Lengyelország valódi demokrácia, és nem fogadhatjuk el, hogy ezen a téren alábecsülik a teljesítményünket”

– mondta Szijjártó.

Mi egyéb ez, ha nem a magyar gyomor befogadó képességének tesztje?

A kocsma népe elég hallgatagon vette tudomásul a macskajancsi külügyér ily határozott véleményét saját kiválóságunkról, s a taggyűlés borús arcokkal már lassan kezdett volna szedelőzködni, amikor a pultos, mint állandó kültag, arra intett bennünket, hogy ne feledkezzünk meg jogrendünk legfőbb őréről, aki a minap a parlament folyosóján kergetőzött államtitkára társaságában az egyik ellenzéki képviselővel.

Judit asszony az igazi!

– mondta a tagság gondviselője újabb, de már csak rövid kört csapolva. mi pedig felidéztük az igazságügyi miniszter legutóbbi megnyilvánulását: figyelmeztette a brüsszelieket, hogy a lengyel kormányfő már megígérte, hogy felfüggesztik a kifogásolt fegyelmi kamara működését, most csak a jogszabály előkészítése folyik.

„Hagyják hát békén Lengyelországot, különösképpen pedig vegyék tudomásul, hogy a bün-tetés aránytalan és indokolatlan.“

Brüsszel egyelőre nem reagál a magyar kormánytagok dorgálására, de vajmi csekély megértés várható a magyar fél pattogása iránt – annál is kevésbé, mert Varga Judit ismét a brüsszeliek bögyében van, mert röviddel ezelőtt holmi mondvacsinált LMBTQ veszélyekre hivatkozva megvétózta az EU közösen kidolgozott gyermekvédelmi stratégiáját.

Amúgy – amint az köztudomású – a jogállami hiátusok miatt Magyarország is csak egy lépésre van az uniós támogatások megvonásától, és még egy-két ilyen külügyéri és igazságügy-miniszteri nyilatkozat, oktalan és magyarázhatatlan vétó, és a magyar kormányra is kiróják az egy millió eurós napi büntetést.

– Wenn der Teufel keine Zeit hat, schickt er stattdessen eine Frau

– szólalt meg egy kültag a leghátsó asztaloktól talán nem kifogástalan németséggel, de a lényeg érthető volt:

Ha az ördögnek nincs ideje, küld maga helyett egy asszonyt.

Ezzel a taggyűlés csendben feloszlott.

Kapcsolódó

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.