Városi kurír
A napi fontos.

Napút: irodalom, művészet, környezet

Szárszó '75

0 149

Van egy különleges művészeti folyóirat, a Napút, ami immár húsz éve folyamatosan megjelenik. Talán valóban csak a “vájt szemű és elméjű, kicsit túlművelt” filoszokhoz szól. Mi csak azt tudjuk, hogy a Napút fontos része az eltelt két évtized művészeti közéletének, közérzetének. Miközben a lap a múltból is szemezget, mintha a jelen mellé a jövőt is elénk vetítené.

Márai Sándor: Hol vagyok?

A folyóirat ez évi 6. számának témája a 75 éve megrendezett Szárszói találkozó. A név elszakíthatatlanul összefonódott a magyar népiség történetével. Ez a konferencia különösen a Németh László, Erdei Ferenc, Kodolányi János, Veres Péter, Nagy István, Darvas József, Jócsik Lajos, Karácsony Sándor, László Gyula, Gombos Gyula által tartott előadások, valamint az előadásokat követő szenvedélyes eszmecserék alapján évtizedeken át viták kereszttüzében állt.

A “kereszttüzek” lassan tábortüzekké váltak.  A résztvevőket  közben szétszórta az életnek nevezett történelem. Elég elolvasni csupán Márai versét, amit a Central Parkban írt és már értjük is, mit jelent a bennünk élő hiány:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    HOL VAGYOK?

Ülök a padon, nézem az eget.

A Central Park nem a Margitsziget.

Milyen szép az élet, – kapok, amit kérek.

Milyen furcsa íze van itt a kenyérnek.

Micsoda házak és micsoda utak!

Vajon, hogy hívják most a Károly körutat?

Micsoda nép! – az iramot bírják. Vajon ki ápolja szegény Mama sírját?

Izzik a levegő, a Nap ragyog.

Szent Isten! – hol vagyok?

A folyóiratban, ahogy az náluk szokás, versek és prózák váltják egymást, folyamatos a lapokon a lüktetés, csak egyvalami stabil és állandó, és ez a minőség, amiből most sem engedtek a szerkesztők.

Szlogen:

“A szélességet az ég derekán keresztül méltán nevezhetjük tehát Napútnak” (Fazekas Mihály)

“Csak még egy utóirat…”

A lapszám melléklete Bereményi Géza történelmi színjátéka, a Shakespeare királynője is izgalmas olvasnivaló.

A Napút idei 6. számát keresse az újságárusoknál, vagy az Írók Boltjában, akár online is

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ