Náray Tamás: Magyarországon két dolog zavart, a stílus és a közeg

Náray Tamás divattervező még az elmúlt évben felszámolta hazai érdekeltségeit, és Spanyolországba költözött. Festőként is íróként él, elégedett az életével. Ugyanakkor a magyar valóságot is nyomon követi: erről beszélt-sok minden más mellett a Magyar Hangnak adott interjújában.

Az első hírek sokkolták

Hangsúlyozta, nem azért szólal meg közéleti kérdésekben, mert azt szeretné, hogy mindenki úgy gondolkozzon, ahogy ő, hanem azért, hogy az emberek egyáltalán gondolkodjanak.

A koronavírus-járvány kapcsán azt mondta, hogy az első hírek sokkolták, ahogy mindenki mást. Ráadásul január elején Los Angelesben járt, ami mára a másik gócpont lett:

„Mérhetetlenül felelőtlennek és cinikusnak tartom azt a titkolózást, pontosabban sumákolást, amely végül minden valószínűség szerint elősegítette a világjárvány kialakulását, mert meggyőződésem, hogy időben történő riasztás esetén ez az egész rettenet másképp alakulhatott volna”

Amerikából visszatérve három héten keresztül olyan beteg volt, mint azelőtt soha, azonban még akkor sem volt fogalmuk arról, mi lehet a baj:

„Persze az is lehet, hogy egy súlyosabb influenzán estem át”

Így csinálta ezt Spanyolország

A járvány érzékenyen érintette, ennek ellenére minden munkatársát megtartotta, más megjelenési formákat keresve. Kiemelte a spanyol állam támogatását:

“..legnagyobb csodálkozásunkra a spanyol államtól már az első hónapban és kérés nélkül segítséget kaptunk, mivel itt fizetünk adót, és már nem csupán munkavállalók, hanem rezidensek is vagyunk. “

Miért ment el?

Beszélt arról is, milyen okai voltak annak, hogy itt hagyta az országot, és új közegben újra kezdett mindent:

“Ha egy mondatban kellene válaszolnom, akkor azt mondanám, két dolog zavart: a stílus és a közeg. Ha bővebben, akkor azzal kezdem, hogy humanista vagyok, és pacifista. Nem jobboldali vagy baloldali. Ez a fajta kategorizálás engem nem érdekel. Abban hiszek, hogy a világ elég nagy ahhoz, hogy mindnyájan elférjünk benne. A bármiből eredő megkülönböztetésnek vagy hátrébb sorolásnak minden formája idegen a személyiségemtől, és nem csak azért, mert bármiben is érintett volnék. Ugyanis az kizárólag az én dolgom, és nem másé, főleg nem a hatalomé. Sokszor elmondtam már, hogy meglátásom szerint mely dolgok tartoznak a magánélet kategóriájába, de szívesen elismétlem. A származás, a vallás, a családi státusz, beleértve a szerelmi élet és a gyermekvállalás kérdéskörét; “

Hozzátette, mindebből nem nehéz levonni a következtetést, hogy az ő meggyőződése hogyan korrelált mindazzal, ami ismert emberként Magyarországon körülvette:

“Ráadásul az a stílustalanság, ami az általános és mindennapi közbeszédben eluralkodott, a politikai besoroltság és az oldal függetlenül megnyilvánuló folyamatos gyalázkodás és gúnyolódás is meglehetősen messze áll az ízlésemtől.” /…….. / ” Azok, akik azt hitték, hogy politizálok, tévedtek. Én bizonyos közéleti kérdésekben foglaltam állást, és hallattam a hangomat, ha ennek szükségét éreztem, ami nem mellesleg véleményem szerint egyrészt az értelmiség dolga, másrészt egy művésznek kötelessége is. “

Hangsúlyozta, továbbra is fenntartja, hogy Orbán Viktor nem modell, nem kollekciókat mutat be, hanem miniszterelnök. Miképpen képviseli az országot vélhetően kevés szerep jut a kormányfő nadrágjának:

“A gúny a humor legaljasabb formája. Mindegy, hogy mások élnek-e vele, én úgy gondolom, hogy nem fogok. A mai elit megjelenését nem kísérem figyelemmel, és ez nem kibúvó, mindössze néhány, a sajtóban megjelenő fotóról lehetne véleményt alkotni. De egyrészt ez kevés, másrészt, nem kell mindenről véleményt alkotni, de pláne nem kell egy szócsővel folyton kürtölni.”

Kitért arra is, mit gondol arról, hogy aki -a politikától független- érvényesülésre vágyik, annak szükségszerűen el kell hagynia az országot:

“A sikergyilkosság nem így értendő. Semmi köze az aktuálpolitikához, bár lehetnek kivételek, amelyek nézetem szerint pusztán a kivételt erősítik. A magyar társadalom nem nyitott mások sikereinek elfogadására. Hogy ebben mennyire játszik szerepet az a kommunikáció, amit az aktuálisan megválasztott hatalom képviselői folytatnak, arról is lehet beszélni. De a mag csak termőtalajra hullva hajt ki. Üveglapon például nem szokott.”

Ficsor Benedek teljes interjúja itt.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük